Διατροφή

Χυμός σπανάκι: 5 αποδεδειγμένα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωσή του

Το σπανάκι (Spinacia oleracea) είναι ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και σημαντικές βιοδραστικές ενώσεις. Καταναλώνεται τόσο σε ωμή μορφή όσο και μαγειρεμένο, ενώ τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αποκτήσει ο χυμός από φρέσκο σπανάκι, η κατανάλωση του οποίου έχει συνδεθεί με ορισμένα εντυπωσιακά οφέλη υγείας.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας του χυμού από σπανάκι;

  1. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες και τις ασθένειες που αυτό προκαλεί.

Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη, η β-καροτίνη, η βιολαξανθίνη, το κουμαρικό και το φερουλικό οξύ, τα οποία το καθιστούν ένα ισχυρό όπλο ενάντια στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες.

  1. Βελτιώνει την υγεία των ματιών

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχει το σπανάκι, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών και σύμφωνα με μελέτες μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που οφείλεται στην ηλικία.

Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων λουτεΐνης και η ζεαξανθίνης με το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη στα μάτια.

Επιπλέον, το σπανάκι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρόσληψης βιταμίνης Α, η οποία είναι γνωστή για το σημαντικό ρόλο που παίζει στην υγεία των ματιών και την καλή όραση.

  1. Καταπολεμά την ανάπτυξη καρκίνου

Γενικότερα η τακτική κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως αυτός του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού και το παχέος εντέρου.

Ορισμένα συστατικά του σπανακιού, όπως η μονογαλακτοζυλο-DAG (MGDG), φαίνεται πως μπορούν να καταστείλουν την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών του καρκίνου, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα.

  1. Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Ο χυμός σπανακιού έχει υψηλή περιεκτικότητα φυσικών νιτρικών αλάτων, τα οποία βοηθούν στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μια κούπα χυμού σπανακιού περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα καλίου, το οποίο ελέγχει την ποσότητα νατρίου, που εκκρίνεται από τα ούρα, και με αυτό τον τρόπο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

  1. Βοηθά στην καλή υγεία των μαλλιών και του δέρματος

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή πρόσληψης των απαραίτητων ημερήσιων ποσοτήτων βιταμίνης Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος και στην προστασία του από βλάβες λόγω υπεριώδους ακτινοβολίας και λοιμώξεις.

Η βιταμίνη C, που περιέχει το σπανάκι, βοηθά επίσης στην προστασία του δέρματος από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, τα οποία προκαλούν την εμφάνιση πρόωρων σημαδιών γήρανσης. Επιπλέον, η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο συμμετέχει στη γρήγορη επούλωση των πληγών στο δέρμα.

Όσον αφορά τα μαλλιά, η βιταμίνη C, που περιέχει το σπανάκι, μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου και έτσι να προλάβει την εμφάνιση τριχόπτωσης, που σχετίζεται με την έλλειψη αυτού.

Τι απαιτεί προσοχή κατά την κατανάλωση χυμού σπανακιού;

Το σπανάκι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία μπορεί να αλληλοεπιδράσει με τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, και να επηρεάσει τη δράση τους. Για το λόγο αυτό συνιστάται επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν την κατανάλωση σπανακιού σε μεγάλες ποσότητες από άτομα που λαμβάνουν αυτή την φαρμακευτική αγωγή.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως το σπανάκι σε μορφή χυμού χάνει μια σημαντική ποσότητα των φυτικών ινών, που αυτό περιέχει, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται κάποια από τα οφέλη που αυτό μπορεί να προσφέρει στη φυσική του μορφή.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

5 Evidence-Based Benefits of Spinach Juice https://www.healthline.com/nutrition/spinach-juice-benefits

Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27353735/