Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Αναμένεται έξαρση τον χειμώνα

Νέα έξαρση αναμένεται να σημειώσει η νόσος COVID-19 αυτό τον χειμώνα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα μολυσματικών ασθενειών δηλώνουν την αισιοδοξία τους ότι αυτή η έξαρση δεν θα είναι τόσο σοβαρή, όσο η περσινή.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Ali Mokdad, MD, η νέα έξαρση αναμένεται να ξεκινήσει κοντά στα τέλη Νοεμβρίου και να φτάσει στο αποκορύφωμά της στα τέλη Ιανουάριου, με το κύμα αυτό να τελειώνει τον Μάρτιο. Όπως εξήγησε, αν δεν προκύψει μια νέα μετάλλαξη (Μάθε περισσότερα για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού) εναντίον της οποίας τα σημερινά εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά, η χειμερινή έξαρση θα είναι λιγότερο σοβαρή συγκριτικά με τον περασμένο χειμώνα. «Τα κρούσματα και η θνησιμότητα θα μειωθούν σημαντικά», υπογράμμισε.

Γιατί είναι αναπόφευκτη η χειμερινή έξαρση της COVID-19;

Ο Mokdad ανέφερε δύο λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι η χειμερινή έξαρση της νόσου COVID-19 είναι αναπόφευκτη.

Πρώτον, δεν έχει εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού. Μερικοί από τους μη εμβολιασμένους έχουν νοσήσει ήδη με την μετάλλαξη δέλτα και έχουν κάποια ανοσία στο σώμα τους, η οποία ωστόσο δεν είναι ισχυρή και τείνει να εξασθενεί γρήγορα με το πέρασμα του χρόνου. Ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επαναμόλυνσης. Αυτή η κατάσταση διατηρεί τον ιό στην κοινότητα, ο οποίος θα συνεχίσει να μολύνει και άλλους ανθρώπους.

Ο δεύτερος παράγοντας που ευνοεί την έξαρση της νόσου είναι ο ίδιος ο χειμώνας. Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να μαζεύονται σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες, οπότε η μετάδοση του ιού θα είναι πιο εύκολη, όπως συμβαίνει με την γρίπη και το κρυολόγημα κάθε χειμώνα.

Είμαστε κοντά στην ανοσία της αγέλης;

Ανοσία της αγέλης θεωρείται το σημείο όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας έχει ανοσία σε κάποιον ιό, κάτι που επιτρέπει τον ευκολότερο έλεγχο του. Ο Mokdad θεωρεί ότι ανοσία της αγέλης μπορούμε να πούμε ότι έχουμε όταν αποκτήσει ανοσία το 85% του πληθυσμού, ενώ άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι ανοσία της αγέλης έχουμε όταν ανοσοποιηθεί το 95% του πληθυσμού μιας χώρας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να διαπιστώσει μια χώρα αν έχει ανοσία της αγέλης, δεν αρκεί να προσθέσει το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων με το ποσοστό των ατόμων που νόσησαν. «Η ανοσία που προκαλείται από τον εμβολιασμό είναι πολύ πιο ισχυρή από την φυσική ανοσία που προκαλείται από τη λοίμωξη, η οποία τείνει να εξασθενεί γρήγορα. Για να θεωρηθεί λοιπόν ότι μια χώρα έχει φτάσει στο όριο της ανοσίας της αγέλης, θα πρεπει να εμβολιαστεί το 85% ή το 95% του πληθυσμού της, ακόμη και αυτοί που μολυνθήκαν φυσικά από τον ιό», εξήγησαν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε ακόμη μακριά από αυτό το όριο.

Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι καθοριστικός για τη σοβαρότητα της χειμερινής έξαρσης του κορωνοϊού;

Ένας ακόμη παράγοντας που θα βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της χειμερινής έξαρσης του κορωνοϊού, είναι ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων, όταν αυτό θα είναι εφικτό.

Αρκετοί γονείς λένε ότι θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους όταν εγκριθεί το εμβόλιο για την ηλικιακή τους ομάδα, αλλά οι περισσότεροι φαίνονται διστακτικοί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους οι γονείς πρεπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους: για να τα προστατέψουν από την μόλυνση, για να τα προστατέψουν από τις μακροχρόνιες επιπλοκές της νόσου και για να μειωθεί η μετάδοση του ιού.

«Όσα περισσότερα παιδιά εμβολιαστούν, ακόμα κι αν αυτό το ποσοστό είναι μικρό, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από το να μην εμβολιαστεί κανένα παιδί», υπογράμμισαν οι επιστήμονες, σημειώνοντας ότι αν κατά τον πρώτο εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών αναφερθούν λίγες και ήπιες παρενέργειες, τότε όλο και περισσότεροι γονείς θα αρχίσουν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Experts Predict New But Less Severe COVID Surge This Winter https://www.webmd.com/lung/news/20211102/experts-predict-another-covid-surge

What Is Long COVID (PASC)? https://www.webmd.com/lung/what-is-long-covid-pasc

Parents Won't Rush to Get Young Kids Vaccinated, Survey Shows https://www.medscape.com/viewarticle/961896

The COVID-19 Delta Variant: What to Know https://www.webmd.com/lung/covid-19-delta-variant-what-to-know

Multiple Scenarios in Play for COVID This Fall and Winter, Experts Say https://www.medscape.com/viewarticle/951581