Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Αποτελεί υπενθύμιση της πρόκλησης των αναδυόμενων λοιμωδών νοσημάτων

Η πιο κάτω εικόνα, που προέρχεται από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, δείχνει τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ο οποίος απομονώθηκε από έναν ασθενή στις Η.Π.Α. Τα σωματίδια του ιού εμφανίζονται να αναδύονται από την επιφάνεια των κυττάρων που καλλιεργήθηκαν σε εργαστηριακό περιβάλλον. Οι αιχμές στην εξωτερική επιφάνεια των σωματιδίων του ιού, δίνουν στον νέο κορωνοϊό και σε όλους τους κορωνοϊούς το όνομα τους, καθώς μοιάζουν με κορώνα.

Οι νέες προκλήσεις που γεννά η COVID-19

Η εμφάνιση και η ταχεία αύξηση των περιστατικών με COVID-19, μιας αναπνευστικής νόσου που προκαλείται από έναν νέο κορωνοϊό, αποτελούν πολύπλοκες προκλήσεις για την δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας του NIH (NIAID) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ο διευθυντής της NIAID, Anthony S. Fauci, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Κλινικών Ερευνών Clifford Lane και ο Διευθυντής του CDC Robert R. Redfield, δημοσίευσαν μια έκθεση με τις παρατηρήσεις τους για την μετάδοση και την δυναμική της COVID-19. Συγκεκριμένα, η έκθεση παρείχε λεπτομερείς κλινικές και επιδημιολογικές πληροφορίες για τις πρώτες 425 περιπτώσεις που εμφανίστηκαν στην πόλη Wuhan της Κίνας.

Τι γίνεται σε περίπτωση παγκόσμιας εξάπλωσης της COVID-19;

Σύμφωνα με την έκθεση, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην ταχεία εξάπλωση της COVID-19, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, διέταξαν προσωρινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι οποίοι πιθανότητα θα μπορέσουν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού από χώρα σε χώρα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι αυτός ο ιός μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, όλοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την εξάπλωση του, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην περίπτωση, λοιπόν που η ασθένεια καταφέρει να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, η συγκράτηση της δεν θα αποτελεί πλέον ρεαλιστικό στόχο και οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε διάφορες στρατηγικές που είναι γνωστό από άλλες πανδημίες ότι μετριάζουν την εξάπλωση ενός πολύ μολυσματικού ιού. Οι στρατηγικές αυτές περιλαμβάνουν:

  • Απομόνωση των ασθενών με συμπτώματα στο σπίτι
  • Μείωση των μετακινήσεων όλων των πολιτών
  • Αποφυγή επαφής με άλλους ανθρώπους
  • Χρήση μάσκας
  • Κλείσιμο σχολείων και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση
  • Εξ’ αποστάσεως εργασία όπου είναι δυνατόν

Ποιες ερευνητικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της COVID-19;

Σύμφωνα με τους Δρ. Fauci, Lane και Redfield, αυτή την στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη πολλές ερευνητικές προσπάθειες για την αντιμετώπισης της COVID-19 και συγκεκριμένα πραγματοποιούνται πολλές κλινικές δοκιμές εμβολίων που βρίσκονται, ωστόσο, σε πρώιμο στάδιο και διάφορες δοκιμές για υποψήφιες θεραπευτικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία φαρμάκων για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού, όπως το πειραματικό αντιβιοτικό φάρμακο remdesivir.

Οι συντάκτες της έκθεσης, καταλήγοντας υπογραμμίζουν ότι η επιδημία της COVID-19, αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση για τη συνεχιζόμενη πρόκληση των αναδυόμενων και επανεμφανιζόμενων μολυσματικών παθογόνων, για τα οποία πρέπει να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και γρήγορη έρευνα για την κατανόηση της βιολογίας τους, ώστε να αναπτύσσονται τα κατάλληλα φάρμακα για την καταπολέμηση τους και να λαμβάνονται τα σωστά μέτρα για τον μετριασμό της εξάπλωσης τους.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

COVID-19 a Reminder of the Challenge of Emerging Infectious Diseases https://www.nih.gov/news-events/news-releases/covid-19-reminder-challenge-emerging-infectious-diseases

Early Transmission Dynamics in Wuhan, China, of Novel Coronavirus–Infected Pneumonia https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2001316

NIH Clinical Trial of Remdesivir to Treat COVID-19 Begins https://www.niaid.nih.gov/news-events/nih-clinical-trial-remdesivir-treat-covid-19-begins

Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) https://www.nih.gov/

Leading research to understand, treat, and prevent infectious, immunologic, and allergic diseases https://www.niaid.nih.gov/