Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στα παιδιά

Τα παιδιά που αναρρώνουν από τη νόσο COVID-19 φαίνεται να έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 ή διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του CDC.

Η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στα παιδιά;

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, συσχέτισαν την COVID-19 με επιδείνωση των συμπτωμάτων του διαβήτη. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι οι διαβητικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό, ότι οι ενήλικες που προσβάλλονται από COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη και ότι τα παιδιά που νοσούν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1. Η παρούσα μελέτη ωστόσο, είναι η πρώτη που διαπίστωσε ότι τα παιδιά που νοσούν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν τόσο διαβήτη τύπου 1, όσο και διαβήτη τύπου 2. (Ενημερωθείτε για τις διαφορές ανάμεσα στον διαβήτη τύπου 1 και τον διαβήτη τύπου 2)

Να υπενθυμίσουμε ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα συστήματα των οργάνων που εμπλέκονται στον διαβήτη. Συγκεκριμένα, ο ιός μπορεί να επιτεθεί απευθείας στα κύτταρα του παγκρέατος και να προκαλέσει στρες και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης και να αλλάξει το μεταβολισμό της γλυκόζης. Ως εκ τούτου, ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη στον νοσούντα πληθυσμό φαίνεται απόλυτα λογικός. Μάλιστα, ο κίνδυνος διαβήτη φαίνεται να αυξάνεται και στον πληθυσμό που δεν νόσησε, εξαιτίας της καθιστικής συμπεριφοράς και της παχυσαρκίας, που ήρθαν ως επακόλουθα της πανδημίας και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και την εξέλιξη του διαβήτη.

Οι ερευνητές του CDC εξέτασαν ένα σύνολο δεδομένων από άτομα που νόσησαν με κορωνοϊό ή ήταν επιβεβαιωμένα αλλά ασυμπτωματικά κρούσματα, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 και ένα δεύτερο σύνολο δεδομένων από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Από το πρώτο σύνολο δεδομένων διαπίστωσαν ότι τα νέα περιστατικά διαβήτη ανάμεσα στα παιδιά που νόσησαν με κορωνοϊό αυξήθηκαν κατά 2,6 φορές, ενώ από το δεύτερο σύνολο δεδομένων διαπίστωσαν 30% αύξηση του διαβήτη ανάμεσα στα παιδιά.

Σύμφωνα με την Sharon Saydah, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια του CDC, οι αυξήσεις, τόσο στον διαβήτη τύπου 1, όσο και στον διαβήτη τύπου 2 παρατηρήθηκαν και στα δύο σύνολα δεδομένων και αφορούσαν τόσο παιδιά που νόσησαν, όσο και παιδιά που ήταν μεν ασυμπτωματικά, αλλά θετικά στον κορωνοϊό. (Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τον διαβήτη τύπου 1)

Τονίζεται ότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη εάν η εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά μετά την ανάρρωσή τους από COVID-19 μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια πάθηση ή αν θα αποτελέσει προσωρινό πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί, διότι τα παιδιά που μελετήθηκαν παρακολουθήθηκαν μόνο για περίπου τέσσερις μήνες.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποδηλώνουν ξεκάθαρα τη σημασία που έχει ο εμβολιασμός των παιδιών. Μάλιστα δείχνουν και το πόσο σημαντικά είναι τα μέτρα προστασίας, όπως οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας, στα παιδιά που δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για εμβολιασμό.

Οι γονείς, τόνισε η Saydah, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις πιο πάνω αρνητικές επιπτώσεις της νόσησης και να σπεύσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για να τα προστατεύσουν. Από την άλλη, τόσο οι γονείς, όσο και οι γιατροί, πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμένοι για τα συμπτώματα του διαβήτη, ώστε η διάγνωση των παιδιών να γίνεται έγκαιρα. Τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη είναι η αυξημένη δίψα, η συχνουρία, η αυξημένη πείνα, η ακούσια απώλεια βάρους, ο πόνος στο στομάχι, η ναυτία, ο έμετος και η κόπωση.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

COVID-19 May Raise Risk of Diabetes in Children https://www.webmd.com/lung/news/20220110/covid-19-may-raise-risk-of-diabetes-in-children

Covid may raise the risk of diabetes in children, C.D.C. researchers reported https://www.nytimes.com/2022/01/07/health/kids-covid-diabetes-cdc.html

Risk for Newly Diagnosed Diabetes >30 Days After SARS-CoV-2 Infection Among Persons Aged <18 Years — United States, March 1, 2020–June 28, 2021 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7102e2.htm