Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες που μολύνθηκαν με COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, συγκριτικά με τις έγκυες που δεν μολύνθηκαν. Η νέα έκθεση προειδοποιεί επίσης για πολλές άλλες σοβαρές επιπλοκές που συνδέονται με τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και για κινδύνους που σχετίζονται με το μωρό μετά τη γέννησή του. (Εγκυμοσύνη: Η COVID-19 προκαλεί μικρή εγκεφαλική αιμορραγία σε έμβρυα)

Η COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου;

Η μελέτη, μια μετα-ανάλυση προηγούμενης έρευνας, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  BMJ Global Health. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν αφορούσαν 13.136 έγκυες γυναίκες, από 12 χώρες. (Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από Covid-19)

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που οι μητέρες τους είχαν μολυνθεί με COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να χρειαστούν εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, την ίδια ώρα που ήταν πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα, συγκριτικά με τα μωρά που γεννήθηκαν από έγκυες γυναίκες που δεν είχαν COVID-19.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έγκυες γυναίκες που προσβλήθηκαν από COVID-19, ήταν πιο πιθανό να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, να χρειαστούν αναπνευστήρα για την επιβίωσή τους, να αναπτύξουν επικίνδυνους θρόμβους αίματος ή να εμφανίσουν προεκλαμψία, μια διαταραχή που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο τη μητέρα ή το μωρό. (Αυτοψίες δείχνουν ότι η COVID-19 επηρεάζει ολόκληρο το σώμα)

Ένα από τα δυνατά σημεία της μελέτης ήταν ότι περιλάμβανε γυναίκες σε διαφορετικά τρίμηνα εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Emily R. Smith, ScD, MPH, επίκουρη καθηγήτρια παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington, αυτό δείχνει ότι η COVID-19, σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, εκθέτει τη μητέρα και το μωρό της, στους πιο πάνω κινδύνους.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση προς τις έγκυες γυναίκες, να εμβολιάζονται για τη νόσο COVID-19. Το ποσοστό εμβολιασμού ανάμεσα στις έγκυες γυναίκες παραμένει χαμηλό. Σύμφωνα με το CDC, μόνο 1 στις 5 έγκυες γυναίκες εμβολιάστηκε με αναμνηστικό εμβόλιο από τις 7 Ιανουαρίου. (Κρυολόγημα, γρίπη και COVID-19: Ποια διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;)

Ο εμβολιασμός των εγκύων εγκυμονεί κινδύνους;

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν προκαλεί σχεδόν κανένα κίνδυνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι εξηγούν ότι παρόλο που υπάρχει μια γενική διστακτικότητα για εμβολιασμό, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ίδια η νόσος COVID-19 είναι πολύ επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες. Αντίθετα, όπως διαπιστώνουν μέσα από τις μελέτες τους, τα εμβόλια δεν αυξάνουν κανένα κίνδυνο.  (Η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων και επιληψίας)

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι έγκυες που νοσούν με COVID-19 είναι πιο πιθανόν να εισαχθούν στη μονάδα εντατική θεραπείας, να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη, ακόμη και να πεθάνουν από την ασθένεια, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Μάλιστα, ευρήματα μελετών του CDC, δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόωρων τοκετών για τις έγκυες με COVID-19. Από την άλλη, το εμβόλιο, όχι μόνο δεν προκαλεί κανένα τέτοιο κίνδυνο, αλλά μειώνει τη σοβαρότητα της ασθένειας και τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών κατά την κύηση. (COVID-19: Επηρεάζει τον εγκέφαλο 6 μήνες μετά τα συμπτώματα)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

COVID Dramatically Increases Death Risk During Pregnancy: Study https://www.webmd.com/baby/news/20230117/covid-dramatically-increases-death-risk-during-pregnancy-study

COVID-19 to Bring Health Risks in Pregnant Women https://healthnews.com/news/covid-19-to-bring-health-risks-in-pregnant-women/

Adverse maternal, fetal, and newborn outcomes among pregnant women with SARS-CoV-2 infection: an individual participant data meta-analysis https://gh.bmj.com/content/8/1/e009495

COVID-19 during Pregnancy Ramps up Serious Health Risks https://gwtoday.gwu.edu/covid-19-during-pregnancy-ramps-serious-health-risks