Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Αυξημένος κίνδυνος για γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με COVID-19, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Τι είναι σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες. Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί είναι:

  • Ακανόνιστες περιόδους
  • Υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών, που οδηγούν σε αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα και το πρόσωπο
  • Αύξηση βάρους
  • Σκούρο δέρμα

Οι γυναίκες με πολικυστικές ωοθήκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν με COVID-19;

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία. Σημειώνεται ότι αυτές οι καταστάσεις υγείας, έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες κινδύνου για την COVID-19.

Η ερευνητική ομάδα λοιπόν, για να διαπιστώσει αν ο αυξημένος κίνδυνος καρδιομεταβολικών ασθενειών που διατρέχουν οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, μεταφράζεται σε αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COVID-19, διεξήγαγε μια μελέτη χρησιμοποιώντας στοιχεία από το πρώτο κύμα της πανδημίας (Ιανουάριος – Ιούλιος 2020), τα οποία συνέλεξε από την πληθυσμιακή βάση δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 21.292 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και 78.310 γυναίκες που δεν είχαν πολικυστικές ωοθήκες, οι οποίες ταίριαζαν μεταξύ τους σε ηλικία και άλλα χαρακτηριστικά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διέτρεχαν 51% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με COVID-19, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν πολυκυστικές ωοθήκες. Ουσιαστικά, η έρευνα έδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου COVID-19 στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ήταν σχεδόν διπλάσια από ότι στις γυναίκες που δεν είχαν πολυκυστικές ωοθήκες (18,1 περιπτώσεις ανά 1.000 γυναίκες με PCOS, σε σύγκριση με 11,9 περιπτώσεις ανά 1.000 γυναίκες χωρίς PCOS).

Συμπερασματικά

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ.  Subramanian, υπογράμμισε ότι ο υψηλός επιπολασμός του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, δίνει μια σημαντική βαρύτητα στα ευρήματα αυτής της μελέτης, τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στον σχεδιασμό των μέτρων προστασίας από την νόσο COVID-19.

Γενικότερα, οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ότι με βάση τα ευρήματα τους, οι γυναίκες  με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ενας δυνητικά υψηλού κίνδυνου πληθυσμός σε ότι αφορά τη νόσο COVID-19 και ως εκ τούτου επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί ο λόγος που είναι πιο ευάλωτες, η πορεία της νόσου σε αυτές τις γυναίκες και οι επιπλοκές που ενδέχεται να τους προκαλέσει.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Women with polycystic ovary syndrome at significantly increased risk of COVID-19 https://medicalxpress.com/news/2021-03-women-polycystic-ovary-syndrome-significantly.html

Increased COVID-19 infections in women with polycystic ovary syndrome: a population-based study https://eje.bioscientifica.com/view/journals/eje/aop/eje-20-1163/eje-20-1163.xml