Πρόληψη και θεραπεία

COVID-19: Εγκρίθηκε φάρμακο αντισωμάτων για τον ανοσοκατεσταλμένο πληθυσμό

Η FDA χορήγησε πρόσφατα άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης σε ένα νέο φάρμακο αντισωμάτων που ονομάζεται Evusheld, το οποίο μπορεί να προστατεύσει τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από τη νόσο COVID-19.

Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα δεν προστατεύονται από το εμβόλιο;

Οι ερευνητές, έχουν εξετάσει το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο COVID-19 σε άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, για συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διαπίστωσαν ότι ναι μεν το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί κάποια ανοσία, ωστόσο, δεν φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 34% των ατόμων με νόσο του Crohn που λαμβάνουν το φάρμακο Infliximab, είχαν ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Pfizer. Επίσης, μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το CDC, διαπίστωσε ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna ήταν περίπου 80% αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Τι γνωρίζουμε για το Evusheld;

Τα προηγουμένως εγκεκριμένα φάρμακα αντισωμάτων, είχαν σχεδιαστεί για να χορηγούνται σε άτομα που νόσησαν με COVID-19 ή ήταν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αντίθετα, το Evusheld, έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει εκ των προτέρων από τη μόλυνση, τους ενήλικες και τα παιδιά άνω των 12 ετών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το φάρμακο, που κατασκευάστηκε από την AstraZeneca, προορίζεται για άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, για άτομα με καρκίνο και για άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Όπως είπαμε και πιο πάνω, τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν είναι πλήρως αποτελεσματικά στα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, οπότε η προστασία που δέχονται είναι μειωμένη. Το εν λόγω φάρμακο λοιπόν, έρχεται να θωρακίσει περεταίρω τον οργανισμό τους. Σημειώνεται ότι το Evusheld μπορεί να ληφθεί με ασφάλεια και από όσους είχαν αλλεργικές αντιδράσεις σε προηγούμενα εμβόλια και δεν μπορούν να συνεχίσουν το εμβολιαστικό τους σχήμα.

Σύμφωνα με τον David Boulware, MD, καθηγητή ιατρικής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων και Διεθνούς Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, οι πιο πάνω ομάδες ατόμων πρέπει να προστατευθούν περεταίρω, γιατί διατρέχουν πραγματικά αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου. «Ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο φάρμακο», είπε, «θα θωρακίσει τον οργανισμό πολλών ανοσοκατεσταλμένων ανθρώπων, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν επιτέλους στην κανονικότητα».

Το Evusheld θα χορηγείται σε δύο δόσεις (για τη χορήγηση δύο αντισωμάτων) την ίδια ημέρα και θα παρέχει προστασία έξι μηνών, σύμφωνα με την AstraZeneca. Τα αντισώματα του φαρμάκου, που παράγονται σε εργαστηριακό περιβάλλον, μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τα παθογόνα. Ωστόσο, η FDA τόνισε ότι το Evusheld δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, αλλά μπορεί να τοn ενισχύσει.

«Αποδεδειγμένα, τα εμβόλια είναι η καλύτερη διαθέσιμη προστατευτική επιλογή κατά της COVID-19», δήλωσε σε δελτίο τύπου η Patrizia Cavazzoni, MD, διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων της FDA. «Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που μπορεί να μην έχουν επαρκή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό και άλλοι που έχουν ιστορικό σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια και επομένως δεν μπορούν να ξαναεμβολιαστούν, οπότε χρειάζονται μια εναλλακτική επιλογή και το Evusheld είναι σήμερα η καλύτερη διαθέσιμη».

Πόσο αποτελεσματικό είναι το Evusheld;

Σύμφωνα με την FDA, σε μελέτη που πραγματοποίησε η AstraZeneca, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έλαβαν το φάρμακο Evusheld είχαν 77% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, συγκριτικά με τα άτομα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved