Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Επηρεάζει τον εγκέφαλο 6 μήνες μετά τα συμπτώματα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η COVID-19 προκαλεί «ανωμαλίες» στον εγκέφαλο ακόμη και έξι μήνες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με μια αναφορά του Radiological Society of North America. (Μονοκλωνικά αντισώματα: Χάνουν την αποτελεσματικότητά τους κατά των μεταλλάξεων της COVID-19)

Η COVID-19 επηρεάζει μακροχρόνια τον εγκέφαλο;

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε αλλαγές στον εγκέφαλο των ατόμων που νόσησαν με COVID-19, έξι μήνες μετά την απομάκρυνση των συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν αλλαγές στο εγκεφαλικό στέλεχος και τον μπροστινό λοβό, σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κόπωση, το άγχος, την κατάθλιψη, τους πονοκεφάλους και τα γνωστικά προβλήματα. (Η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων και επιληψίας)

Περίπου το 20% των ενηλίκων που νοσούν με COVID-19, θα εμφανίσουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την ασθένεια, σύμφωνα με το CDC. Τα νευρολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη μακροχρόνια COVID-19, περιλαμβάνουν κακή συγκέντρωση, πονοκεφάλους και προβλήματα ύπνου. Μάλιστα, σύμφωνα με το Radiological Society of North America, η μακροχρόνια COVID-19 μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στην καρδιά, τους πνεύμονες και άλλα όργανα. (Μεταλλάξεις BQ.1 και BQ.1.1: Οι νέες κυρίαρχες μεταλλάξεις της COVID-19)

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ειδική μαγνητική τομογραφία, με στόχο να ανιχνεύσουν και να παρακολουθήσουν νευρολογικές καταστάσεις, όπως μικροαιμορραγίες, αγγειακές δυσπλασίες, όγκους εγκεφάλου και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Sapna S. Mishra, Ph.D. υποψήφιος στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Δελχί, στο  SciTechDaily, οι προηγούμενες μελέτες δεν είχαν επικεντρωθεί στις αλλαγές που προκαλεί η COVID-19 στη μαγνητική ευαισθησία του εγκεφάλου, παρά τις αρκετές αναφορές που σηματοδοτούσαν τέτοιες ανωμαλίες. Αντίθετα, η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει αυτή τη νέα πτυχή των νευρολογικών επιπτώσεων της COVID-19 και αναφέρει σημαντικές ανωμαλίες στους ασθενείς που κατάφεραν να αναρρώσουν.(Αντιιικό φάρμακο Paxlovid: Μειώνει τον κίνδυνο μακροχρόνιας COVID-19)

Οι επιστήμονες συνέκριναν τις απεικονίσεις του εγκεφάλου 46 ασθενών που είχαν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 και 30 υγιών ατόμων. Οι απεικονίσεις εξασφαλίστηκαν έξι μήνες από την ανάρρωση των ασθενών. (COVID-19: Αυξάνονται οι θάνατοι μεταξύ των εμβολιασμένων. Απαραίτητα τα ενισχυτικά εμβόλια)

Σύμφωνα με τον Mishra, οι αλλαγές στις τιμές ευαισθησίας των περιοχών του εγκεφάλου, ενδεχομένως να είναι ενδεικτικές. Συγκεκριμένα, η αυξημένη ευαισθησία μπορεί να αντικατοπτρίζει την παρουσία μη φυσιολογικών ποσοτήτων παραμαγνητικών ενώσεων, ενώ η χαμηλότερη ευαισθησία μπορεί σηματοδοτεί ανωμαλίες, όπως η ασβεστοποίηση ή η έλλειψη παραμαγνητικών μορίων που περιέχουν σίδηρο.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η πραγματοποίηση παρόμοιων μελετών, στην ίδια ομάδα συμμετεχόντων, για να διαπιστωθεί εάν οι επιπτώσεις της COVID-19 συνεχίζονται με την πάροδο του χρόνου. (COVID-19: Πώς αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Alzheimer;)

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου COVID-19;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος COVID-19, τα οποία τείνουν να εμφανίζονται μέσα σε 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον Sars-Cov-2, είναι σε γενικές γραμμές τα ακόλουθα:

 • Πυρετός
 • Συνεχής βήχας (επεισόδια βήχα που διαρκούν για περισσότερο από 24 ώρες)
 • Απώλεια ή μειωμένη ικανότητα όσφρησης και γεύσης
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Κόπωση και εξάντληση
 • Πόνοι στο σώμα
 • Πονοκέφαλος
 • Διάρροια
 • Πονόλαιμος
 • Βουλωμένη μύτη
 • Μειωμένη όρεξη
 • Καταρροή

Τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα, γι΄αυτό συνιστάται η διενέργεια τεστ. (COVID-19: Τα συμπτώματα επανέρχονται μετά τη θεραπεία με το αντι-ιικό Paxlovid;)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved