Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Επιτρέπεται η εναλλαγή εμβολίων;

Επιτρέπεται η ανάμιξη των εμβολίων COVID-19;

Η Γερμανική κυβέρνηση ενθαρρύνει όσους έλαβαν τις δύο πρώτες δόσεις του AstraZeneca να λάβουν ως αναμνηστική δόση ένα εμβόλιο mRNA, όπως το Pfizer ή το Moderna, σύμφωνα με το Associated Press. Την ίδια προσέγγιση ακολουθεί και ο Καναδάς, σύμφωνα με το The Washington Post.

Η τρέχουσα οδηγία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ωστόσο, αναφέρει ότι τα εμβόλια COVID-19 δεν είναι εναλλάξιμα, εκτός από «εξαιρετικές περιπτώσεις».

Ο Matt Collins, συγγραφέας και ειδικός μάρκετινγκ που ζει στη Χιλή, έκανε αρχικά δυο δόσεις του εμβολίου Sinovac-CoronaVac και αργότερα μια αναμνηστική δόση του Pfizer, όταν επρόκειτο να επισκεφτεί την οικογένεια του στο Μίσιγκαν. Η απόφαση του Collins να κάνει ένα αναμνηστικό εμβόλιο, καθορίστηκε από το γεγονός ότι έχει διαβήτη τύπου 1 και ως εκ τούτου είναι πιο ευάλωτος στον ιό. Μάλιστα, προβληματίστηκε και από την αποτελεσματικότητα του Sinovac, που είναι το κυρίαρχο εμβόλιο της Χιλής, γνωρίζοντας πολλούς ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το εν λόγω εμβόλιο και ακολούθως νόσησαν.

Μελέτες δείχνουν ότι το Sinovac, είναι περίπου 50% – 90% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τους The New York Times.  Από την άλλη τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson δείχνουν πιο συνεπή αποτελεσματικότητα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna είναι περίπου 94% αποτελεσματικές στην πρόληψη της COVID-19, ενώ η μία δόση του Johnson & Johnson είναι 66,3% αποτελεσματική. Το CDC όμως, προς το παρόν, δεν συνιστά πρόσθετες δόσεις, καθώς, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna θα μπορούσαν να προσφέρουν μακροχρόνια ανοσία, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να μην χρειαστεί σύντομα αναμνηστική δόση.

Ο ιολόγος Andrew Pekosz, υπογράμμισε  ότι οποιοδήποτε εμβόλιο έχει λάβει άδεια από την FDA προσφέρει επιπλέον ανοσία, ως ενισχυτική δόση. «Τα περισσότερα δεδομένα των εμβολιασμών υποδηλώνουν ότι μάλλον δεν έχει σημασία ποιο εμβόλιο λαμβάνεται ως αναμνηστικό, καθώς όλα διεγείρουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις κάνοντας τις πιο αποτελεσματικές, αυξάνοντας το επίπεδο της προστασίας». Όπως εξήγησε, «κάθε αρχικός εμβολιασμός δίνει στο σώμα μια σειρά από απαντήσεις για την καταπολέμηση του ιού και μια ενισχυτική δόση ενισχύει αυτές τις ανοσολογικές αντιδράσεις αντί να τις αλλάζει, οπότε δεν έχει σημασία ποιου εμβολίου θα είναι η αναμνηστική δόση».

Ο Tom Kenyon, διευθυντής υγείας στο Project HOPE και πρώην διευθυντής παγκόσμιας υγείας στο CDC, από την πλευρά του τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν μπορεί να λειτουργήσει η ανάμιξη των εμβολίων. «Υπάρχει μια θεωρητική πιθανότητα ότι η χρήση διαφορετικών εμβολίων θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσοαπόκριση. Αλλά πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες πριν επιτρέψουμε την ανάμιξη των εμβολίων», υπογράμμισε.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Should You Mix COVID-19 Vaccines? https://www.verywellhealth.com/mix-match-covid-vaccine-pfizer-moderna-5191751

Johnson & Johnson’s Janssen COVID-19 Vaccine Overview and Safety https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/janssen.html

In Chile, from 3 January 2020 to 7:21pm CEST, 16 July 2021, there have been 1.594.496 confirmed cases of COVID-19 with 34.207 deaths, reported to WHO. As of 15 July 2021, a total of 24.035.441 vaccine doses have been administered. https://covid19.who.int/region/amro/country/cl