Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Γιατί η νόσος προκαλεί μακροπρόθεσμα συμπτώματα;

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μαθαίνουν για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που επιφέρει η νόσος COVID-19 σε όσους έτυχε να νοσήσουν, την ίδια στιγμή που διερευνούν και το χρονικό διάστημα που διαρκούν αυτές οι επιπτώσεις. Μια νέα έρευνα λοιπόν, διαπιστωσε ότι μερικά συμπτώματα της νόσου διαρκούν για μήνες μετά την ανάρρωση.

Πόσο διαρκούν τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα της COVID-19;

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, είναι μέρος της μελέτης DETECT του Scripps Research Translational Institute, η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα από φορητές συσκευές, όπως το Fitbits, για την παρακολούθηση διαφόρων ιογενών λοιμώξεων, ανάμεσα τους και η COVID-19.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 875 άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιανουαρίου 2021. Μετά το διαγνωστικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν όλοι, οι 234 ήταν θετικοί, ενώ οι υπόλοιποι 641 ήταν αρνητικοί.

Οι ερευνητές συνέχισαν να αναλύουν τα δεδομένα υγείας των συμμετεχόντων, διαπιστώνοντας ότι όσοι ήταν θετικοί, στην πορεία παρουσίασαν αλλαγές στην υγεία τους, οι οποίες κράτησαν για 2-3 μήνες.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που είχαν COVID-19 είχαν για περίπου 24 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους διαταραγμένη ποιότητα ύπνου, ενώ χρειάστηκαν περίπου 32 ημέρες για να ξαναγίνουν δραστήριοι όπως προηγουμένως. Επιπρόσθετα, επηρεάστηκε και ο καρδιακός τους ρυθμός, ο οποίος χρειάστηκε περίπου 79 μέρες για να επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Το φαινόμενο των παρατεταμένων συμπτωμάτων της νόσου COVID-19, για αρκετό καιρό μετά την ανάρρωση, ονομάστηκε από τους επιστήμονες Post-COVID (μετά- COVID).

Τι είναι το Post-COVID;

Το CDC ορίζει τα παρατεταμένα συμπτώματα της νόσου COVID-19 ως «ένα ευρύ φάσμα νέων, επαναλαμβανόμενων ή συνεχιζόμενων προβλημάτων υγείας που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς για τέσσερις ή περισσότερες εβδομάδες μετά την μόλυνση τους από τον ιό Sars-Cov-2».

Σύμφωνα το  CDC, υπάρχουν πολλά συμπτώματα που ενδέχεται να επιμένουν ακόμη και μετά την ανάρρωση, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι τα ακόλουθα:

Γιατί η COVID-19 προκαλεί μακροπρόθεσμα συμπτώματα;

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν τους προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα που νόσησα με COVID-19 χρειάζονται αρκετές μέρες ή και μήνες για να επανέλθουν πλήρως στο φυσιολογικό, καθώς είναι ήδη γνωστό ότι οι ιοί επιδρούν συστημικά στο σώμα προκαλώντας μια φλεγμονώδη απόκριση που επηρεάζει πολλά όργανα.

Στην βάση αυτής της λογικής, η COVID-19, αν και αναπνευστική νόσος, δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες, αλλά και άλλα μέρη του σώματος, ανάμεσα τους και η καρδιά, οπότε τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα δεν είναι κάτι που η επιστημονική κοινότητα δεν περίμενε.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: COVID Stress On the Body Can Last For Months https://www.verywellhealth.com/study-long-covid-stress-on-the-body-5192618

Post-COVID Conditions https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/long-term-effects.html

Assessment of Prolonged Physiological and Behavioral Changes Associated With COVID-19 Infection https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2781687