Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

COVID-19: Γιατί οι εμβολιασμένοι εξακολουθούν να μολύνονται;

Στις αρχές του καλοκαιριού, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπόρεσαν να αφήσουν στην άκρη μερικά από τα μέτρα που εφαρμόζονται από την αρχή της πανδημίας, όπως οι κοινωνικές αποστάσεις και η χρήση μάσκας. Ωστόσο, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε ολοκληρο σχεδόν τον κόσμο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καλούν πλέον και τα εμβολιασμένα άτομα να εφαρμόζουν και πάλι τα μέτρα προφύλαξης.

Μπορούν τα εμβολιασμένα άτομα να νοσήσουν με COVID-19;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να νοσήσουν εξαιτίας των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν και κυρίως της μετάλλαξης δέλτα, ωστόσο ένα εμβολιασμένο άτομο θα νοσήσει εντελώς διαφορετικά από ένα μη εμβολιασμένο άτομο.

Συγκεκριμένα, τα εμβολιασμένα άτομα, σε περίπτωση νόσησης θα:

  • Νοσήσουν πολύ πιο ήπια
  • Ενδεχομένως να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα
  • Οι πιθανότητες νοσηλείας τους θα είναι ελάχιστες

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια;

Ο David Dowdy, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, τόνισε ότι τα εμβόλια είναι γενικά αποτελεσματικά κατά του ιού και κατά της μετάλλαξης δέλτα, ωστόσο, εκείνο που το κοινό δεν αντιλαμβάνεται είναι το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν αποτελούν πανοπλία για τον οργανισμό, αλλά στην πραγματικότητα δίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα το έναυσμα να αναγνωρίσει τον ιό για να τον καταπολεμήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στην περίπτωση που έρθει αντιμέτωπος μαζί του.

Ο Sten Vermund, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, σημείωσε ότι όλα τα εμβόλια εργάζονται για να προετοιμάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει και να εξολοθρεύσει τον ιό όταν προσπαθήσει να εισβάλει στο σώμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ. Dowdy, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει στο σώμα και να επεκταθεί στο ανθρώπινο σύστημα. «Από όλα τα εμβόλια αναμένονται και μερικές λοιμώξεις» ανέφερε. «Οι άνθρωποι που εμβολιάζονται» τόνισε, «δεν σημαίνει ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο να μολυνθούν, αλλά σίγουρα, αν μολυνθούν, δεν θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα και δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά».

Για να γίνει πιο κατανοητός, ο Δρ. Vermund έδωσε σαν παράδειγμα την ζώνη ασφαλείας και τους αερόσακους που είναι τοποθετημένοι στα αυτοκίνητα. Όπως είπε, έχοντας αυτούς τους αερόσακους και τις ζώνες ασφαλείας, δεν σημαίνει πως μηδενίζεται το ενδεχόμενο να πάθουμε κάποιο τροχαίο ατύχημα, αλλά σημαίνει ότι σε περίπτωση ατυχήματος, η ζημιά που θα πάθουμε θα είναι μικρότερη. Με βάση αυτό, ο Vermund, ανέφερε ότι το να μην είναι ενας άνθρωπος εμβολιασμένος είναι σαν να μην έχει αερόσακους και ζώνες ασφαλείας στο αυτοκίνητό του, οπότε είναι σχεδόν έρμαιο στα χέρια του ιού σε περίπτωση που νοσήσει.

Εκείνο που πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος, τόνισαν οι ερευνητές, είναι ότι τα εμβολιασμένα άτομα που νοσούν με COVID-19 τείνουν να έχουν μια πολύ ήπια ασθένεια σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα. Μάλιστα, στις ΜΕΘ, κατά κανόνα σχεδόν οι ασθενείς είναι μη εμβολιασμένοι. Αυτό είναι το βασικό σημείο που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, ότι «τα εμβόλια «μετατρέπουν έναν δυνητικά θανατηφόρο ιό σε κάτι σαν ήπια γρίπη ή κρυολόγημα».

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why Are Some Vaccinated People Still Getting COVID-19? https://www.verywellhealth.com/vaccinated-people-mild-breakthrough-infections-5194362

Variant Proportions https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#variant-proportions

COVID-19 Vaccine Breakthrough Infections Reported to CDC — United States, January 1–April 30, 2021 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7021e3.htm

Interim Public Health Recommendations for Fully Vaccinated People https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/fully-vaccinated-guidance.html

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι