Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Η 5ήμερη περίοδος απομόνωσης δεν έχει νόημα

Η πενταήμερη περίοδος απομόνωσης για τη νόσο COVID-19 δεν έχει νόημα, δήλωσε βασισμένος σε στοιχεία, ο  Δρ F. Perry Wilson της Ιατρικής Σχολής του Yale. (Ποιες θεραπείες δεν συνιστώνται πλέον για την θεραπεία της COVID-19;)

Γιατί δεν έχει νόημα η 5ήμερη απομόνωση για τη νόσο COVID-19;

Μία από τις πιο μπερδεμένες αποφάσεις που έλαβε το CDC κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν αυτή της απομόνωσης των 5 ημέρων, αντί για 10, με «απελευθέρωση» των ασθενών την 5η ημέρα, χωρίς να απαιτείται αρνητικό τεστ αντιγόνου. (Τεστ COVID-19: Τι πρέπει να κάνετε εάν βγει θετικό;)

Πολλές μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι τα θετικά τεστ αντιγόνου, είναι ένας αξιοπρεπής δείκτης μολυσματικότητας. Και αφού ο σκοπός είναι να παραμείνουν όλα τα μέλη της κοινότητας υγιή, γιατί να μην χρησιμοποιείται το τεστ για να μάθει κάποιος αν είναι ή όχι θετικός πριν βγει από την απομόνωση; (Τεστ κορονοϊού: Το γρήγορο και αξιόπιστο τεστ που μπορεί να γίνει από το σπίτι)

Την ίδια ώρα, οι 5 μέρες απομόνωσης, φαίνεται να μην είναι αρκετός χρόνος για να κάνει τον κύκλο της η μόλυνση. Πολλά άτομα παρουσιάζουν ακόμη συμπτώματα μετά την 5η μέρα, με πολλούς να συνεχίζουν να βγαίνουν θετικοί και τις επόμενες ημέρες. Ποιο είναι λοιπόν το νόημα της 5ήμερης απομόνωσης; (Κοινωνική απόσταση: Τι είναι και πώς βοηθά στην πρόληψη της COVID-19;)

Ο Wilson και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν ορισμένους αριθμούς από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, για να δείξουν πόσο καλή ή κακή είναι η κατευθυντήρια οδηγία για τις 5 ημέρες απομόνωσης. Η μελέτη δείχνει ότι ένας αρκετά σημαντικός αριθμός ατόμων παραμένει θετικός στο τεστ αντιγόνου, δηλαδή συνεχίζει να είναι μολυσματικός, μετά την περίοδο των 5 ημερών απομόνωσης. (Η περίοδος επώασης της COVID-19 μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου)

Στη μελέτη συμμετείχαν μαθητές από τη σχολή NCAA Division I. Οι μαθητές ήταν θετικοί στην COVID-19 και ήταν εμβολιασμένοι με τουλάχιστον με μια δόση, την οποίαν έλαβαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2022. Το σχολικό πρωτόκολλο ανέφερε ότι οι μαθητές έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση για 7 μέρες και με αρνητικό τεστ αντιγόνου να βγουν από καραντίνα. (Απομόνωση και καραντίνα λόγω κορονοϊού: Τι είναι και πώς το κάνετε;)

Από τα 248 άτομα που εξετάστηκαν την 7η μέρα, οι 67 (27%) βρέθηκαν θετικοί, δηλαδή 1 στους 4. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που ήταν θετικοί την 7η ημέρα, βρέθηκαν θετικοί την 8η ημέρα και περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς βρέθηκαν θετικοί ξανά την 9η ημέρα. Την 10η μέρα, απελευθερώθηκαν από την απομόνωση χωρίς περαιτέρω έλεγχο.

Με βάση τα ποιο πάνω στοιχεία, επιβεβαιώνεται ότι οι 5 μέρες απομόνωσης και η απελευθέρωση των ασθενών χωρίς αρνητικό τεστ, δεν έχει κανένα νόημα, αφού επιτρέπει σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό μολυσματικών ατόμων, να επιστρέψουν πίσω στον γενικό πληθυσμό. Αν αποκομίζουμε, λοιπόν, ένα μήνυμα από τα ευρήματα αυτά, είναι ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα απομόνωσης και όχι μόνο 5 μέρες. (Συναντήσεις και κορωνοϊός: Πώς να παραμείνουμε ασφαλείς)

Με βάση αυτή τη μελέτη, θα μπορούσε να δοθεί μια άλλη κατευθυντήρια οδηγία, βασισμένη στα συμπτώματα: «Μείνετε στο σπίτι μέχρι να νιώσετε καλύτερα» ή μια οδηγία βασισμένη στα τεστ αντιγόνου: «Μείνετε στο σπίτι μέχρι το τεστ σας να είναι αρνητικό». Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες, βέβαια, θα ανάγκαζαν ορισμένους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι περισσότερες ημέρες, αλλά σίγουρα θα προστάτευαν περισσότερο την κοινότητα από την εξάπλωση του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς η 5ήμερη πολιτική απομόνωσης αμφισβητείται με στοιχεία όλο και περισσότερο, μάλλον δεν θα διαρκέσει για αρκετό καιρό ακόμη. («Flurona»: Κορωνοϊός και γρίπη μαζί σε έναν ασθενή! Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why the 5-Day Isolation Period for COVID Makes No Sense https://www.medscape.com/viewarticle/982538?src=wnl_tp10_daily_221018_MSCPEDIT&uac=455316CG&impID=4766110

Diagnostic performance of rapid antigen tests (RATs) for SARS-CoV-2 and their efficacy in monitoring the infectiousness of COVID-19 patients https://www.nature.com/articles/s41598-021-02197-z

Evaluation of a Rapid Antigen Test To Detect SARS-CoV-2 Infection and Identify Potentially Infectious Individuals https://journals.asm.org/doi/full/10.1128/JCM.00896-21

Prevalence of Positive Rapid Antigen Tests After 7-Day Isolation Following SARS-CoV-2 Infection in College Athletes During Omicron Variant Predominance https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2797450?utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_term=101822