Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Η αϋπνία και η εξάντληση αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης

Η αϋπνία, ο διαταραγμένος ύπνος και η καθημερινή εξάντληση, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, αλλά και με πιο σοβαρή νόσηση για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε νοσηλευτές και γιατρούς, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ.

Μπορεί η αϋπνία να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19;

Οι ερευνητές για να διερευνήσουν το κατά πόσο η εξάντληση από την εργασία και ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COVID-19 και για να διαπιστώσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτοί οι παράγοντες στην σοβαρότητα της νόσου, πραγματοποίησαν μια διαδικτυακή έρευνα σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι εκτίθονταν επανειλημμένα σε ασθενείς με COVID-19.

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 17 Ιουλίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2020 και ήταν ανοικτή σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Οι ερωτηθέντες παρείχαν προσωπικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, την υγεία τους και τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το πόσο κοιμούνταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, για τυχόν προβλήματα ύπνου, για θέματα εξάντλησης από την εργασία τους και για την έκθεση τους σε ασθενείς με COVID-19.

Στην έρευνα απάντησαν 2884 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, από τους οποίους οι 568 νόσησαν με COVID-19.

Η σοβαρότητα της μόλυνσης ορίστηκε ως:

  • Πολύ ήπια – όχι ή σχεδόν καθόλου συμπτώματα
  • Ήπια – πυρετός με ή χωρίς βήχα, χωρίς απαιτούμενη θεραπεία
  • Μέτρια – πυρετός, αναπνευστικά συμπτώματα ή πνευμονία
  • Σοβαρή – δυσκολία στην αναπνοή
  • Κρίσιμη – αναπνευστική ανεπάρκεια που απαιτεί μηχανική υποστήριξη στην Μονάδα Εντατική Θεραπείας

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν κατά μέσο όρο 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Μετά από συγκεκριμένους υπολογισμούς και λαμβάνοντας υπόψη και άλλες επιρροές, κάθε επιπλέον ώρα ύπνου συσχετίστηκε με 12% λιγότερες πιθανότητες λοίμωξης COVID-19.

  • Περίπου 1 στους 4 (137, 24%) από όσους νόσησαν με COVID-19 ανέφεραν δυσκολίες στον ύπνο, σε σύγκριση με 1 στους 5 (21%; 495) από όσους δεν νόσησαν.
  • 1 στους 20 (5%; 28) από όσους νόσησαν, δήλωσαν ότι είχαν 3 ή περισσότερα προβλήματα ύπνου και χρειάζονταν υπνωτικά χάπια 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με 65 (3%) από αυτούς που δεν νόσησαν.
  • Συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν προβλήματα ύπνου, εκείνοι που χρειάζονταν υπνωτικά τρείς φορές την εβδομάδα, είχαν 88% περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης από COVID-19.
  • Οι περισσότεροι από όσους νόσησαν με COVID-19 ανέφεραν όταν ένιωθαν καθημερινά εξάντληση, σε αντίθεση με όσους δεν νόσησαν: 5,5% σε σύγκριση με 3%.
  • Για εκείνους που η αϋπνία ήταν καθημερινό φαινόμενο, συγκριτικά με όσους δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου, ο κίνδυνος νόσησης από COVID-19 ήταν διπλάσιος.
  • Εκείνοι που δήλωσαν ότι χρειάζονταν υπνωτικά περίπου 3 φορές την εβδομάδα και νόσησαν με COVID-19, ανέφεραν ότι η ασθένεια τους ήταν πιο σοβαρή και ότι χρειάστηκαν περισσότερες μέρες για να αναρρώσουν.

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της μελέτης ήταν ανεξάρτητα από τη συχνότητα έκθεσης των συμμετεχόντων σε ασθενείς με COVID-19 στον χώρο εργασίας τους.

Συμπερασματικά

Η συγκεκριμένη μελέτη καταδεικνύει ότι η εξάντληση και η αϋπνία αυξάνει

(α) τον κίνδυνο νόσησης από COVID-19,

(β) την σοβαρότητα των συμπτωμάτων και

(γ) την περίοδο που χρειάζεται ένας ασθενής για να αναρρώσει.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν μπόρεσε να αποδείξει μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, οι διαταραχές στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης μπορούν να επηρεάσουν τη μεταβολική, την ανοσοποιητική, ακόμη και την ψυχολογική υγεία ενός ανθρώπου, καθιστώντας τον πιο ευάλωτο σε ασθένειες.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Insomnia, disrupted sleep, and burnout linked to higher odds of severe COVID-19 https://medicalxpress.com/news/2021-03-insomnia-disrupted-burnout-linked-higher.html

COVID-19 illness in relation to sleep and burnout https://nutrition.bmj.com/content/early/2021/03/23/bmjnph-2021-000228

Sleep apnea may be risk factor for COVID-19 https://medicalxpress.com/news/2020-11-apnea-factor-covid-.html