Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Η κατανάλωση αλκοόλ δεν ευνοεί τις κοινωνικές αποστάσεις

Εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, ακούμε πως για την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, χρειάζεται να διατηρούμε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από άλλους ανθρώπους, για να αποφύγουμε τη λοίμωξη και την διασπορά του ιού. Το αλκοόλ λοιπόν, δυσκολεύει την διατήρηση αυτής της απόστασης ανάμεσα στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πώς η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένη μετάδοση του κορωνοϊού;

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 200 νέοι άνθρωποι, οι οποίοι κλήθηκαν να καθίσουν σε συγκεκριμένες θέσεις σε εργαστηριακό περιβάλλον, ώστε να διατηρούν την απαραίτητη απόσταση μεταξύ τους. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δυο ομάδες, όπου οι μεν κατανάλωναν άφθονα αλκοολούχα ποτά και οι δε μη αλκοολούχα ποτά. Επιπρόσθετα, οι μισοί κάθισαν στο ίδιο τραπεζάκι με κάποιο φίλο τους, ενώ οι άλλοι μισοί με κάποιον άγνωστο. Σημειώνεται ότι όσοι έπιναν αλκοολούχα ποτά κατέληξαν τελικά μεθυσμένοι.

Οι ερευνητές λοιπόν διαπίστωσαν ότι:

  • Οι φίλοι έτειναν να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον ανεξάρτητα από το αν κατανάλωναν αλκοολούχα ποτά ή μη αλκοολούχα ποτά.
  • Οι άγνωστοι μεταξύ τους, πλησίαζαν ο ένας τον άλλον μόνο όταν ήταν μεθυσμένοι. Η απόσταση μεταξύ τους μειωνόταν κατά ένα εκατοστό ανά τρία λεπτά.
  • Όσοι έπιναν μη αλκοολούχα ποτά με αγνώστους δεν πλησίαζαν σημαντικά ο ένας τον άλλον.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Laura Gurrieri, ερευνήτρια ψυχολογίας, η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι το αλκοόλ μειώνει σταδιακά την ικανότητα των ανθρώπων να διατηρούν την απαραίτητη σωματική απόσταση μεταξύ τους και την κριτική τους σκέψη στο θέμα των αποστάσεων με αγνώστους. Το συγκεκριμένο εύρημα, τόνισε, είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της πανδημίας, επειδή υποδηλώνει ότι το αλκοόλ υποκινεί αγνώστους μεταξύ τους ανθρώπους, να πλησιάζει ο ένας τον άλλον επικίνδυνα, πράγμα που διευκολύνει την μετάδοση των λοιμώξεων.

Σημειώνεται ότι η ικανότητα των συμμετεχόντων να έρθουν πιο κοντά ήταν περιορισμένη κατά τη διάρκεια της μελέτης, επειδή βρίσκονταν σε ένα ήσυχο εργαστηριακό περιβάλλον και όχι σε κάποιο μπαρ. Σε ένα πολυσύχναστο μπαρ ωστόσο, με δυνατή μουσική και αλκοόλ, οι πιθανότητες οι θαμώνες να έρθουν πιο κοντά και να αφήσουν στην άκρη τις κοινωνικές αποστάσεις είναι πολύ περισσότερες.

Υπενθυμίζεται ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού, χρειάζεται να κρατάμε απόσταση τουλάχιστον δυο μέτρων από άτομα που δεν ζουν μαζί μας στο ίδιο σπίτι.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved