Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών;

Η παχυσαρκία, ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19, φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου COVID-19;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism, στην οποία συμμετείχαν 2.839 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην νόσο COVID-19 στο Cleveland Clinic Health System, μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020, διαπίστωσε ότι όσοι ήταν παχύσαρκοι διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μακροπρόθεσμα επιπλοκές της νόσου.

Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι οι ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μακροχρόνιες επιπλοκές από τη νόσο COVID-19 πέραν ​​από την οξεία φάση που βίωσαν τις πρώτες 14 ήμερες και λίγο αργότερα.

Οι γιατροί που πραγματοποίησαν την μελέτη αναζήτησαν τρείς δείκτες πιθανών μακροχρόνιων επιπλοκών (εντός 30 ή περισσότερων ημερών μετά την πρώτη θετική διάγνωση) της νόσου COVID-19:

(α) εισαγωγή στο νοσοκομείο

(β) θάνατος

(γ) ανάγκη για διαγνωστικές ιατρικές εξετάσεις

Οι ερευνητές λοιπόν, διαπίστωσαν ότι 10 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, το 44% των ασθενών χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο και το 1% είχε πεθάνει. Η ανάγκη για διαγνωστικές εξετάσεις μετά τη μόλυνση ήταν 25% υψηλότερη μεταξύ εκείνων με μέτρια παχυσαρκία (ΔΜΣ 35-39,9) και 39% υψηλότερη μεταξύ των σοβαρά παχύσαρκων (ΔΜΣ > 40), σε σύγκριση με όσους ο ΔΜΣ ήταν 18,5-24,9.

Συγκεκριμένα, τα παχύσαρκα άτομα, αρκετό διάστημα μετά την μόλυνση τους με COVID-19, είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν διαγνωστικές εξετάσεις για:

  • Καρδιά
  • Πνεύμονες
  • Νεφρούς
  • Γαστρεντερικά προβλήματα
  • Ορμονικά προβλήματα
  • Διαταραχές του αίματος
  • Προβλήματα ψυχικής φύσεως

Παρόλα αυτά η παχυσαρκία δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της παρακολούθησης.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της παχυσαρκίας εκτείνονται πέραν ​​από την επιδείνωση της νόσου COVID-19 και ότι επηρεάζουν μακροπρόθεσμα διάφορες καταστάσεις υγείας.

Όπως εξήγησε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Bartolome Burguera, τα ευρήματα της μελέτης μπορούν ενδεχομένως να εξηγηθούν από το γεγονός ότι οι περισσότεροι παχύσαρκοι ασθενείς ταλαιπωρούνται και από άλλες καταστάσεις υγείας, την ίδια στιγμή που η ανοσολογική τους λειτουργία είναι αποδυναμωμένη λόγω της αυξημένης φλεγμονής που υπάρχει στο σώμα τους.

Διευκρινίζεται ότι παρόλο που έχει αναφερθεί ένα ευρύ φάσμα μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου COVID-19, όπως η κόπωση, η μυϊκή αδυναμία και η δυσκολία στον ύπνο, η συγκεκριμένη μελέτη δεν έδωσε πληροφορίες για αυτές τις επιπλοκές.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογράμμισαν καταληκτικά ότι τα ευρήματα τους, δείχνουν ξεκάθαρα τον μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο που έχει η νόσος COVID-19 στους παχύσαρκους ανθρώπους, αλλά και γενικότερα στον ευρύτερο πληθυσμό, ανεξάρτητα πολλές φορές από το σωματικό βάρος.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Obesity Increases Risk of Long-COVID, Study Finds https://www.webmd.com/lung/news/20210608/obesity-increases-risk-of-long-covid-study-finds

Association of Obesity with Post-Acute Sequelae of COVID-19 (PASC) https://dom-pubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dom.14454