Πρόληψη και θεραπεία

COVID-19: Η τρίτη δόση προστατεύει από την μετάλλαξη όμικρον;

Η τρίτη δόση προστατεύει από την μετάλλαξη όμικρον;

Τα διαθέσιμα ενισχυτικά εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, μπορούν να μειώσουν τη σοβαρή νόσηση που προκαλείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη όμικρον, δήλωσε πρόσφατα ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, Δρ Anthony Fauci, MD. Όπως ανέφερε σε σχετική ενημέρωση, «τα αναμνηστικά σχήματα των εμβολίων λειτουργούν εν μέρει κατά της μετάλλαξης όμικρον, οπότε στο σημείο που βρισκόμαστε δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον εμβολιασμό που να στοχεύει συγκεκριμένα την μετάλλαξη όμικρον».

Η ερευνητική κοινότητα, τις εβδομάδες που μας πέρασαν, προσπάθησε να συλλέξει πληροφορίες για την μετάλλαξη όμικρον, αναφορικά με το πόσο σοβαρή ασθένεια προκαλεί, πόσο καλά λειτουργούν τα υπάρχοντα εμβόλια εναντίον της και πόσο μολυσματική είναι. Ο Δρ. Fauci λοιπόν, παρουσίασε κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι τα ενισχυτικά εμβόλια έχουν την ικανότητα να μειώσουν σε κάποιο βαθμό την σοβαρή νόσηση και το ενδεχόμενο νοσηλείας, ως αποτέλεσμα της μετάλλαξης όμικρον, αλλά δεν αποτρέπουν σημαντικά το ενδεχόμενο μόλυνσης.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer κατάφερε να αυξήσει τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά 25 φορές και να παράσχει σημαντική προστασία κατά της μετάλλαξης όμικρον. Επιπρόσθετα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν λάβει ενισχυτικά εμβόλια, είχαν 38 φορές αυξημένη δραστηριότητα στα αντισώματά τους, πράγμα που δημιουργεί σημαντική ανοσία κατά της COVID-19, αλλά όχι συγκεκριμένα κατά της μετάλλαξης όμικρον. Τέλος, μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε ότι το αναμνηστικό εμβόλιο είναι 75% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής λοίμωξης.

«Η μετάλλαξη όμικρον, αναμφίβολα διακυβεύει τα αποτελέσματα των mRNA εμβολίων και μειώνει την συνολική προστασία που προσφέρουν, ωστόσο, τα αντισώματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί στο ανθρώπινο σώμα από τον αρχικό εμβολιασμό, συνεχίζουν να προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση», είπε ο Fauci, σημειώνοντας ότι η ενισχυτική δόση είναι πολύ σημαντική για την αύξηση των αντισωμάτων και την ενίσχυση της δραστηριότητάς τους, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας, σε περίπτωση μόλυνσης από την μετάλλαξη όμικρον.

Η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, MD, δήλωσε από την πλευρά της ότι η μετάλλαξη όμικρον είναι πιο μεταδοτική από την ήδη εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα και ότι οδηγεί σε περίπου διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων.

Οι εμβολιασμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν επιπλοκές από την μετάλλαξη όμικρον;

Η Δρ. Coetzee, ήταν μια από τους πρώτους γιατρούς της Νότιας Αφρικής που διαπίστωσε ότι μερικοί ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, αντιμετώπιζαν διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με άλλους, κάτι που είχε αναφέρει στις υγειονομικές αρχές.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι η νέα μετάλλαξη προκαλούσε κυρίως κόπωση, πονοκεφάλους και πόνους σε όλο το σώμα. Την ίδια ώρα, παρατήρησε ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς δεν ήταν ιδιαίτερα άρρωστοι και δεν χρειάζονταν νοσηλεία. «Έχω δει εμβολιασμένους ασθενείς με όχι και τόσο σοβαρά συμπτώματα, οι οποίοι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, παραμόνο θεραπεία στο σπίτι», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα της ότι η μετάλλαξη όμικρον θα συνεχίσει να μην προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.

Παράλληλα, υπήρξαν και άλλοι γιατροί στη Νότια Αφρική που διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη όμικρον προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα στους εμβολιασμένους ασθενείς, οι οποίοι τόνισαν επιπρόσθετα, ότι από τους ασθενείς που τελικά χρειάστηκαν νοσηλεία, το 90% ήταν ανεμβολίαστοι.

Ο Mvuyisi Mzukwa, αντιπρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής οι ασθενείς που νοσούν είναι νεότερης ηλικίας και η μόλυνσή τους από την μετάλλαξη όμικρον είναι ηπιότερη σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις και συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved