Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19 και Εγκυμοσύνη: Ο ιός επιτίθεται στον πλακούντα!

Οι γυναίκες που μολύνονται με COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν το μωρό τους νεκρό ή αυτό να πεθάνει μέσα σε 28 ημέρες από τη γέννησή του, σύμφωνα με την έρευνα. Μια νέα μελέτη ρίχνει φως γιατί συμβαίνει αυτό.

Γιατί οι έγκυες που μολύνονται με COVID-19 διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν το μωρό τους;

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο Archives of Pathology & Laboratory Medicine, διαπίστωσε ότι οι έγκυες που μολύνονται με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν το μωρό τους ή αυτό να πεθάνει 28 μέρες μετά την γέννησή του. Την ίδια ώρα, βρήκε και την αιτία αυτού του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε αντίθεση με πολλά παθογόνα που προκαλούν ασθένειες που σκοτώνουν το έμβρυο μολύνοντάς το απευθείας, ο κορωνοϊός προκαλεί «ευρεία και σοβαρή» καταστροφή του πλακούντα που στερεί από το έμβρυο οξυγόνο. Παρόλα αυτά, διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη βλάβη εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό εγκύων με COVID-19 και κυρίως σε όσες δεν είναι εμβολιασμένες. (Ποιες αλλοιώσεις παρουσιάζει ο πλακούντας των εγκύων γυναικών με COVID 19;)

Σχεδόν όλοι οι πλακούντες που μελετήθηκαν είχαν τρία χαρακτηριστικά που οι παθολόγοι αποκαλούν πλακεντίτιδα SARS-CoV-2:

  • Μεγάλες αποθέσεις ινώδους, μια πρωτεΐνη πήξης που εμποδίζει τη ροή του αίματος
  • Θάνατος κυττάρων στην τροφοβλάστη, η οποία τροφοδοτεί το έμβρυο και αργότερα γίνεται μέρος του πλακούντα
  • Μια ασυνήθιστη μορφή φλεγμονής που ονομάζεται χρόνια ιστιοκυτταρική λαχνίτιδα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκταση της βλάβης που προκάλεσε ο Sars-Cov-2 στους πλακούντες ήταν μεγάλη και συγκεκριμένα ότι επηρέαζε το 77,7% του πλακούντα. Ο ιός δεν φάνηκε να βλάπτει τον εμβρυϊκό ιστό, αλλά η βλάβη του πλακούντα ήταν μεγάλη και εξαιρετικά καταστροφική. Σημειώνεται ότι καμία γυναίκα δεν είχε σοβαρή COVID-19. (Οι έγκυες που νοσούν με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού)

Ο David Schwartz, MD, παθολόγος στην Ατλάντα και κύριος συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι η COVID-19 είναι μια νόσος που πραγματικά καταστρέφει τον πλακούντα. Η παρούσα μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη μόλυνση καταστρέφει τον πλακούντα και την ικανότητά του να οξυγονώνει το έμβρυο.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο, το CDC ανέφερε ότι η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, αναφέρθηκαν 8.154 θνησιγένειες, από τις οποίες το 0,65% αφορούσε γυναίκες χωρίς COVID-19 και το 1,26% γυναίκες με COVID-19.

Ο Schwartz και οι συνεργάτες του υπογράμμισαν ότι τα εμβόλια σε συνδυασμό με την αντιική θεραπεία, μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης του πλακούντα από τον ιό. Στη μελέτη καμία από τις γυναίκες δεν ήταν εμβολιασμένη, με τον Schwartz να τονίζει ότι δεν γνωρίζει ούτε μια τέτοια περίπτωση μόλυνσης του πλακούντα σε εμβολιασμένες εγκύους.

Η Diana Bianchi, MD, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του NIH, εξήγησε ότι αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εμβολιασμού των εγκύων γυναικών, νοουμένου ότι ο εμβολιασμός των εγκύων έχει αποδειχθεί ασφαλής για τις έγκυες γυναίκες. (Εγκυμοσύνη: Ασφαλή τα mRNA εμβόλια COVID-19 σε εγκύους)

Τέλος, ο  Christopher Zahn, MD, αντιπρόεδρος πρακτικών δραστηριοτήτων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, προειδοποίησε ότι τα δεδομένα για την COVID-19 και τα προβλήματα που προκαλεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι περιορισμένα, τονίζοντας ότι τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δεν αποδεικνύουν την σχέση μεταξύ COVID-19 και νεογνικών αποτελεσμάτων. «Παρόλο που η θνησιγένεια θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι άλλη μια αρνητική έκβαση για τις εγκύους που προσβάλλονται από COVID-19, προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για να επιβεβαιώσουμε ότι η μόλυνση με COVID-19, σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας». (13 Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

COVID & Pregnancy: Virus Causes 'Extensive' Damage to Placenta https://www.webmd.com/lung/news/20220211/covid-causes-extensive-damage-to-placenta

7 Pregnancy Warning Signs https://www.webmd.com/baby/features/7-pregnancy-warning-signs

What Is an Ultrasound? https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-an-ultrasound

EU Regulator Finds mRNA COVID-19 Shots Safe During Pregnancy https://www.medscape.com/viewarticle/966751

COVID Increases Risk of Pregnancy Complications, Study Says https://www.medscape.com/viewarticle/968199

Risk for Stillbirth Among Women With and Without COVID-19 at Delivery Hospitalization — United States, March 2020–September 2021 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7047e1.htm#:~:text=Among%201%2C249%2C634%20delivery%20hospitalizations%20during,CI%20%3D%201.69%E2%80%932.15).

Placental Injury Reported in Women With COVID-19 https://www.medscape.com/viewarticle/931355