Παιδί

COVID-19 και παιδιά: Τι αποκαλύπτει μελέτη στην Κίνα;

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, μαθαίνουμε για το πώς η COVID-19 επηρεάζει τα παιδιά με βάση την εμπειρία της Κίνας.

Πώς η πανδημία επηρέασε τα παιδιά;

Η μελέτη εξέτασε πληροφορίες από 2.143 παιδιά που μολύνθηκαν από COVID-19, τα οποία αναφέρθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας, από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου. Το 1/3 αυτών των παιδιών επιβεβαιώθηκε ως θετικό κρούσμα με εργαστηριακό τεστ COVID-19, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά διαγνώστηκαν με βάση τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα άλλων εξετάσεων, όπως οι ακτινογραφίες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 90% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά ή παρουσίαζαν συμπτώματα ήπιας και μέτριας μορφής. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν τα παιδιά ήταν άρρωστα, με πυρετό και βήχα, το 90% δεν είχε πρόβλημα με την αναπνοή του, δεν χρειάστηκε οξυγόνο και δεν έπρεπε να εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Επίσης, σημειώνεται πως ο αριθμός των ασυμπτωματικών λοιμώξεων στα παιδιά, μπορεί να ήταν μεγαλύτερος από το 4,4% που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεδομένου ότι μόνο το 1/3 των παιδιών έκανε τεστ κορωνοϊού. Δυστυχώς, ένα παιδί έχασε τη ζωή του.

Παραμένει επίσης άγνωστο το γιατί τα παιδιά έχουν συνολικά πιο ήπια ασθένεια σε σύγκριση με τους ενήλικες και οι επιστήμονες εικάζουν ότι η εικόνα αυτή οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων που σχετίζονται με τη χημεία του σώματος τους και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος. Θεωρούν μάλιστα ότι μπορεί να οφείλεται και στον τρόπο που φροντίζονται τα παιδιά. Όποιος και αν είναι όμως ο λόγος, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι θετικά για τον τρόπο που προσβάλλει η COVID-19 τα παιδιά.

Τι άλλο είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς;

Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της μελέτης, τα μικρότερα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές και συγκεκριμένα τα παιδιά κάτω του ενός έτους, διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπισαν σοβαρή ασθένεια σε ποσοστό 10,6%.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, τα ποσοστά σοβαρής ασθένειας ήταν μικρότερα και διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Παιδιά 1-5 ετών, ποσοστό σοβαρής ασθένειας 7,3%
  • Παιδιά 6-10 ετών, ποσοστό σοβαρής ασθένειας 4,2%
  • Παιδιά 11-15 ετών, ποσοστό σοβαρής ασθένειας 4,1%
  • Παιδιά άνω των 16 ετών, ποσοστό σοβαρής ασθένειας 3%
  • Το μοναδικό παιδί που πέθανε ήταν 14ων ετών

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν είναι καθόλου περίεργο το γεγονός ότι τα μικρότερα παιδιά, ειδικά τα βρέφη, είναι πιο ευάλωτα, διευκρινίζοντας ότι στις περισσότερες επιδημίες, όπως η γρίπη, οι πολύ νέοι και οι πολύ ηλικιωμένοι έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Πώς μπορούν αυτές οι πληροφορίες να βοηθήσουν τους γονείς;

Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες από τους γονείς; Εκτός από όλες τις συμβουλές που έχουν ήδη δοθεί στους γονείς, σχετικά με το πλύσιμο των χεριών, την κοινωνική απόσταση και τη διατήρηση υγιεινών συνηθειών, οι γονείς των μικρών παιδιών θα πρέπει να προσέχουν και τα εξής:

1. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με το ποιος έχει επαφή με τα μικρά σας παιδιά

  • Επιλέξτε προσεκτικά τους φροντιστές τους. Περιορίστε τον συνολικό αριθμό και επιλέξτε αυτούς που έχουν περιορισμένη επαφή με άλλα άτομα και τους οποίους μπορείτε να εμπιστευτείτε ότι ασκούν κοινωνικές αποστάσεις, πλένουν τα χέρια τους συχνά και να μένουν μακριά αν αισθάνονται άρρωστοι.
  • Περιορίστε τον αριθμό των ατόμων που έχουν επαφή με άλλα μικρά παιδιά
  • Στο μέτρο που είναι δυνατόν, κρατήστε τα μικρά παιδιά στο σπίτι. Εάν τα βγάζετε έξω, κρατήστε τα μέσα σε καροτσάκια ή περιορίστε με άλλο τρόπο το ότι αγγίζουν.
  • Πλύνετε τα χέρια τους ακόμα πιο συχνά, διότι τα παιδιά, συνήθως, δεν μπορούν να σταματήσουν να αγγίζουν διάφορα πράγματα και μετά να αγγίζουν το πρόσωπο τους.

2. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα μικρά παιδιά αρρωσταίνουν

Καλέστε το γιατρό σας για συμβουλές, αντί να τον επισκεφτείτε όταν το παιδί σας παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Διευκρινίζεται ότι ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει κάτι στο ιατρείο του για να αντιμετωπίσει τα ήπια συμπτώματα και το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μεγαλώσετε τον κίνδυνο έκθεσης. Τονίζεται όμως ότι πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη, εάν το παιδί σας έχει:

  • Οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή, γρήγορη ή έντονη αναπνοή, μελανό χρώμα δέρματος, δυσκολεύεται να φάει ή να μιλήσει, δυσκολεύεται να κάνει τις συνηθισμένες του δραστηριότητες λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
  • Υψηλό πυρετό που δεν πέφτει
  • Ασυνήθιστη υπνηλία
  • Πόνο που δεν ηρεμεί
  • Δυσκολεύεται ή αρνείται να πιει νερό
  • Τα ούρα του είναι λιγότερα σε ποσότητα από ότι συνήθως


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved