Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

COVID-19: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η έγκριση του εμβολίου για παιδιά 5-11 ετών

Πότε αναμένεται να εγκριθεί το εμβόλιο COVID-19 για παιδιά 5-11 ετών;

Το εμβόλιο της Pfizer για την νόσο COVID-19 θα μπορούσε να εγκριθεί για παιδιά 5-11 ετών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Reuters.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό βασίζεται στην προσδοκία ότι η Pfizer, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχει αρκετά δεδομένα από τις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές της, για να είναι σε θέση να ζητήσει από την FDA άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για παιδιά 5-11 ετών. Ακολούθως, η Υπηρεσία θα κληθεί να εξετάσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να πάρει περίπου 3 εβδομάδες.

Ο Anthony Fauci, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλός του προέδρου Joe Biden και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, μίλησε για το χρονοδιάγραμμα αυτό κατά τη διάρκεια πρόσφατης διαδικτυακής συνεδρίασής του Δημαρχείου, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες μέλη του προσωπικού των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Όπως εξήγησε ο Fauci, στην περίπτωση που τα δεδομένα κατατεθούν στην FDA από την Pfizer μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, τότε το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι εγκεκριμένο και διαθέσιμο για παιδιά 5-11 ετών γύρω στα μέσα Οκτωβρίου. Ενώ μιλώντας για το εμβόλιο της Moderna, τόνισε ότι είναι πιθανόν να εγκριθεί τον Νοέμβριο, καθώς η εταιρεία θα χρειαστεί περίπου 3 εβδομάδες για να συλλέξει και να αναλύσει τα δεδομένα της και ακολούθως να τα καταθέσει στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία θα κληθεί να τα αξιολογήσει.

Η Pfizer σε σχετική ανακοίνωσή της δήλωσε ότι έχει αρκετά δεδομένα για παιδιά 5-11 ετών και αναμένεται να τα υποβάλει σύντομα στην FDA, ενώ η Moderna ανέφερε ότι τα δεδομένα της για αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν είναι ακόμη ικανοποιητικά, ωστόσο αναμένεται να είναι επαρκή μέχρι το τέλος του έτους.

Η FDA από την πλευρά της, εξήγησε ότι με το που θα κατατεθούν τα δεδομένα από τις φαρμακευτικές εταιρείες, θα εργαστεί όσο πιο γρήγορα και εντατικά γίνεται, ώστε τα εμβόλια να εγκριθούν το συντομότερο δυνατό, τονίζοντας παράλληλα ότι θα εξετάσει τις αιτήσεις για επείγουσα χρήση, ώστε η διαδικασία να επισπευστεί ακόμη περισσότερο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι το μόνο που έλαβε πλήρη έγκριση από την FDA, αλλά μόνο για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Ωστόσο και οι έφηβοι 12-15 ετών μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης της FDA.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες, για να λάβουν άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης πρέπει να υποβάλουν δεδομένα 2 μηνών, ενώ για πλήρη έγκριση πρεπει να υποβάλουν δεδομένα 6 τουλάχιστον μηνών.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι