Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών στους παχύσαρκους ασθενείς

Τα παχύσαρκα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές όταν νοσήσουν με COVID-19, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ποια άτομα θεωρούνται παχύσαρκα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παχύσαρκα θεωρούνται τα άτομα που έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή μεγαλύτερο. Τα άτομα αυτά -και παρόλο που ο ΔΜΣ δεν αποτελεί τον απόλυτο δείκτη καλής υγείας – στατιστικά είναι πιθανότερο να εμφανίσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια διαφόρων ασθενειών, ανάμεσα τους και η COVID-19.

Γιατί η παχυσαρκία προκαλεί επιπλοκές στους ασθενείς με COVID-19;

Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών στα άτομα που νοσούν με COVID-19 με διάφορους τρόπους.

1. Κοιλιακό λίπος

Το κοιλιακό λίπος μπορεί να πιέζει το διάφραγμα, καθιστώντας δυσκολότερη την πλήρη ανάπτυξη των πνευμόνων, πράγμα που με τη σειρά του δυσκολεύει την αναπνοή. Δεδομένου μάλιστα, ότι και η COVID-19 επηρεάζει την αναπνοή, ο συνδυασμός των δύο καταστάσεων μπορεί να προκαλέσει περεταίρω προβλήματα.

2. Υποκείμενες παθήσεις

Τα άτομα που είναι παχύσαρκα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μεταβολικών προβλημάτων, την ίδια στιγμή που είναι πιθανότερο να ταλαιπωρούνται από υποκείμενες καταστάσεις υγείας, όπως:

Να υπενθυμίσουμε ότι τα άτομα που ταλαιπωρούνται από τις πιο πάνω υποκείμενες παθήσεις συγκαταλέγονται ήδη στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές από τη νόσο COVID-19.

3. Ανοσοδυσλειτουργία

Ένα από τα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι κυτοκίνες, οι οποίες δημιουργούν φλεγμονή στο σώμα κατά τη διάρκεια της ανοσολογικής απόκρισης. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν συνήθως χρόνια φλεγμονή, πράγμα που σημαίνει ότι στο σώμα τους έχουν αυξημένα επίπεδα κυτοκινών.

Μια πιθανή επιπλοκή της COVID-19 είναι η καταιγίδα κυτοκίνης, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει πάρα πολλές κυτοκίνες ταυτόχρονα σε όλο το σώμα. Η καταιγίδα κυτοκίνης μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο και ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο για τα παχύσαρκα άτομα, τα οποία έχουν ήδη αυξημένα επίπεδα κυτοκινών στο σώμα τους.

4. Θρόμβοι αίματος

Τόσο η COVID-19, όσο και η παχυσαρκία, αυξάνουν τον κίνδυνο να δημιουργηθούν θρόμβοι στο αίμα του ασθενή, οι οποίοι οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο των επιπλοκών της COVID-19;

Εάν είστε παχύσαρκοι ή ακόμη και υπέρβαροι, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σας προστατεύσουν από το να νοσήσετε με COVID-19 και από τις επιπλοκές της ασθένειας σε περίπτωση που τελικά νοσήσετε.

(α) Για να μειώσετε τον κίνδυνο να νοσήσετε με COVID-19, φροντίστε:

(β) Για να διαχειριστείτε τον κίνδυνο επιπλοκών στην περίπτωση που νοσήσετε με COVID-19, είναι σημαντικό:

  • Να καταναλώνετε άφθονα υγρά ώστε να παραμένετε ενυδατωμένοι.
  • Να μην έρχεστε σε επαφή με άλλα άτομα για να μην τους κολλήσετε.
  • Να λαμβάνετε σωστά τις φαρμακευτικές σας αγωγές (για οποιαδήποτε υποκείμενη πάθηση).
  • Να συζητήσετε εκ των προτέρων με τον γιατρό σας και να δημιουργήσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο θα ακολουθήσετε σε περίπτωση που τα συμπτώματα σας επιδεινωθούν.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Does Obesity Affect Your Risk of COVID-19 Complications? https://www.healthination.com/health/infections/covid-19/obesity-covid-19-risk/

5 Handwashing Mistakes That Put You at Risk of COVID-19 https://www.healthination.com/health/handwashing-mistakes/

6 Tips for At-Risk Individuals to Prevent COVID-19 https://www.healthination.com/health/covid-19-tips-at-risk-groups/

Doctor Decoded: What's a Cytokine Storm? https://www.healthination.com/health/infections/covid-19/doctor-decoded-cytokine-storm/