Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Μπορεί η 3η δόση του εμβολίου να αυξήσει τα αντισώματα σε μεταμοσχευμένους ασθενής;

Με βάση τα στοιχεία από μια πρόσφατα δημοσιευμένη σειρά ιατρικών αναφορών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19 μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αντισωμάτων σε άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση κάποιου οργάνου.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο  Annals of Internal Medicine, όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων πριν από την τρίτη δόση, μετά τον εμβολιασμό τους είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ανάπτυξη αντισωμάτων στα άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου είναι πολύ σημαντική και παράλληλα δύσκολη, καθώς λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να αποτρέψουν το ανοσοποιητικό σύστημα από το να επιτεθεί στο μόσχευμα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο τρόπος λειτουργίας του εμβολίου. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές θεωρούν ότι μια τρίτη δόση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα αντισώματα στο σώμα τους.

Μπορεί η τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19 να βοηθήσει τους ασθενείς με μεταμόσχευση;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, οι οποίοι τηρούν μητρώο εμβολιασμών COVID-19, πραγματοποίησαν εξετάσεις αντισωμάτων μετά τη δεύτερη δόση σε μεταμοσχευμένους ασθενείς. Ακολούθως, τους ζητήθηκε να ενημερώσουν την ερευνητική ομάδα για το αν έλαβαν ή όχι τρίτη δόση του εμβολίου. Στην συνέχεια οι ερευνητές επανεξέτασαν τις ανοσολογικές αντιδράσεις όσων έκαναν και την τρίτη δόση για να ελέγξουν αν υπήρχε σημαντική διαφορά στα επίπεδα των αντισωμάτων τους.

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες σε αυτήν τη σειρά περιπτώσεων είχαν χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων μετά τη δεύτερη δόση και έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου μεταξύ 20 Μαρτίου και 10 Μαΐου.

Με την σύγκριση των αντισωμάτων που οι συμμετέχοντες είχαν στο σώμα τους μετά την δεύτερη και την τρίτη δόση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τα 24 άτομα με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων πριν την τρίτη δόση, μόλις τα έξι ανέπτυξαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων μετά τον τρίτο εμβολιασμό.

Όπως αναφέρει ο William Werbel, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Johns Hopkins, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που ευνοήθηκαν μετά τον τρίτο εμβολιασμό. Σημειώνει ωστόσο, ότι τα οφέλη από άποψη αντισωμάτων δεν ήταν ίδια σε όλους και ως εκ τούτου για τις τρίτες δόσεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες. Αναφερόμενος στις παρενέργειες, σημείωσε ότι υπήρξαν αναφορές μόνο για πόνο στο χέρι και κόπωση.

Παράλληλα, ο Δρ. Werbel, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη μελέτη ασχολήθηκε μόνο με μια μικρή σειρά ασθενών, τόνισε ότι πρέπει να αποδειχθεί και σε άλλες μεγαλύτερες μελέτες ότι πράγματι η τρίτη δόση είναι ασφαλής σε αυτόν τον εξαιρετικά ευάλωτο πληθυσμό. Μάλιστα υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρότυπο εμβολιασμού με βάση το όργανο που μεταμοσχεύθηκε ή με βάση το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε στους συμμετέχοντες.