Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Μπορώ να μάθω ποιο στέλεχος του ιού με μόλυνε;

Καθημερινά, περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαγιγνώσκονται με COVID-19 και πολλοί από αυτούς είναι περίεργοι να μάθουν την μετάλλαξη που τους μόλυνε, όμως κανένας από αυτούς δεν θα το μάθει ποτέ, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μπορεί ένας ασθενής με COVID-19 να μάθει την μετάλλαξη που τον μόλυνε;

Στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλά εργαστήρια τα οποία εξετάζουν τα γονιδιώματα των θετικών κρουσμάτων COVID-19, τα αποτελέσματα των οποίων αποστέλνονται στο CDC για να έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο στις πρακτικές που αποφασίζει. Ωστόσο, οι κανόνες της χώρας υπογραμμίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να δοθούν στους ασθενείς και τους γιατρούς τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της δημόσιας υγείας και των μολυσματικών ασθενειών, ο κανονισμός αυτός δεν θα αλλάξει σύντομα και δεν έχει και καμία ουσία να αλλάξει πέραν του να ικανοποιήσει την περιέργειά των ασθενών.

Ο Aubree Gordon, ειδικός επιδημιολογίας στο School of Public Health του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ανέφερε πως αντιλαμβάνεται ότι οι ασθενείς θέλουν να γνωρίζουν το ποια μετάλλαξη τους μόλυνε, αλλά αυτό, όπως είπε, δεν είναι απαραίτητο. «Η γνώση της μετάλλαξης από την οποία προσβάλλεται ενας ασθενής δεν αλλάζει την φαρμακευτική αγωγή που θα του χορηγηθεί», είπε, εξηγόντας ότι όλες ανεξαιρέτως οι μεταλλάξεις, αντιμετωπίζονται σήμερα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, οπότε «είναι περιττό» τόνισε «να προσπαθήσουν οι επιστήμονες να αλλάξουν αυτόν τον κανόνα».

Σημειώνεται ότι οι δοκιμές που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια δεν έχουν εγκριθεί ως διαγνωστικά εργαλεία στο πλαίσιο του προγράμματος Clinical Laboratory Improvement Amendments, το οποίο εποπτεύεται από τα Κέντρα για τις Υπηρεσίες Medicare & Medicaid και ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.

Μάλιστα, οι επιστήμονες που ελέγχουν την αλληλουχία του γονιδιώματος, σπάνια έχουν πληροφορίες για τον ασθενή, σύμφωνα με τον Δρ. Gordon. «Τα δείγματα φτάνουν στα εργαστήρια χωρίς να συνοδεύονται από τις πληροφορίες των ασθενών και η ανάλυση της μετάλλαξης πραγματοποιείται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς», τόνισε.

Ο Timothy Brewer, καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στο UCLA Fielding School of Public Health and of Medicine, σημείωσε από την πλευρά του, ότι εκτός από την ικανοποίηση της καθαρής περιέργειας δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει αυτός ο κανόνας. Για να δοθούν πληροφορίες, είτε σε ασθενείς, είτε σε ερευνητές θα πρέπει να υπάρχει κάποια κλινική σημασία. Αυτό σημαίνει ότι θα γινόταν κάτι διαφορετικό ως προς το θεραπευτικό σχήμα, ανάλογα με την μετάλλαξη που έχουν οι γιατροί απέναντί τους. Προς το παρόν όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει».

Να υπενθυμίσουμε ότι παρόλο που αναδύονται νέες μεταλλάξεις, όπως η νέα μετάλλαξη Mu, επίσης γνωστή ως B.1.621 και πρόσφατα ταξινομημένη ως «μετάλλαξη ενδιαφέροντος», η μετάλλαξη δέλτα αντιπροσωπεύει περίπου το 99% των περιπτώσεων στις ΗΠΑ και το μεγαλύτερο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο.