Μολυσματικές ασθένειες

Covid-19: Μπορούμε να πάμε σε συναυλίες μετά τον εμβολιασμό;

Ο πλήρης εμβολιασμός κατά της COVID-19 μοιαζει με εισιτήριο ελευθερίας, μετά από έναν χρόνο εγκλεισμού και κοινωνικών αποστάσεων. Ωστόσο, δεδομένου ότι ακόμη ελάχιστος κόσμος έχει εμβολιαστεί πλήρως, γεννιούνται άλλα ερωτήματα σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι να επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους χώρους, όπως οι συναυλίες ή οι αθλητικές εκδηλώσεις.  Πιο κάτω, λοιπόν, οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις.

Πότε μπορούμε να παρευρεθούμε σε αθλητικές εκδηλώσεις;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αναφέρουν ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 μπορούν να αρχίσουν να συμμετέχουν σε μερικές δραστηριότητες (όχι σε όλες) που είχαν σταματήσει λόγω πανδημίας. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι ακόμη δεν είναι γνωστό το πώς τα εμβόλια θα επηρεάσουν την εξάπλωση της COVID-19.

Ο οργανισμός συνιστά στα εμβολιασμένα άτομα να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης σε δημόσιους χώρους, να φορούν μάσκα, να κρατούν αποστάσεις 2 τουλάχιστον μέτρων από άλλα άτομα, να πλένουν τα χέρια τους, να αποφεύγουν τα πλήθη και τους εσωτερικούς χώρους.

Όσον αφορά τις αθλητικές εκδηλώσεις, το CDC συνιστά την αποφυγή τους, ωστόσο, αν κάποιος επιλέξει να παρευρεθεί σε αυτές, πρέπει να ακολουθεί τα πιο πάνω μέτρα προφύλαξης. Γενικότερα οι παρευρισκόμενοι στις αθλητικές εγκαταστάσεις (εμβολιασμένοι ή όχι) πρέπει:

  • Να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους
  • Να μην φωνάζουν κοντά σε άλλους ανθρώπους
  • Να φορούν μάσκες
  • Να κρατούν 2 τουλάχιστόν μέτρα απόσταση από ανθρώπους εκτός οικογενείας
  • Να μην μοιράζονται το φαγητό, το ποτό και τα προσωπικά τους αντικείμενα με άτομα εκτός οικογενείας
  • Να ακολουθούν τις οδηγίες των υπευθύνων της εκδήλωσης

Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος αυξάνεται όταν ο χώρος είναι εσωτερικός, δεν αερίζεται καλά, δεν χρησιμοποιούνται μάσκες, δεν διατηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις και όταν οι παρευρισκόμενοι φωνάζουν και μοιράζονται φαγώσιμα μεταξύ τους.

Πότε μπορούμε να παρευρεθούμε σε συναυλίες;

Ακόμη και μετά τον πλήρη εμβολιασμό, το CDC συνιστά την αποφυγή των συναυλιών, όπως και όλων των άλλων εκδηλώσεων στις οποίες συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων.

Εάν αποφασίσετε να πάτε σε κάποια συναυλία. το CDC συνιστά:

  • Να φοράτε μάσκα
  • Να κρατάτε αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρων από ξένους ανθρώπους
  • Να αποφεύγετε συναυλίες σε κακώς αεριζόμενους χώρους
  • Να αποφεύγετε συναυλίες σε εσωτερικούς χώρους

Πώς θα αξιολογήσετε σωστά τον κίνδυνο που διατρέχετε;

Οι οδηγίες του CDC για τις συναυλίες και τις αθλητικές εκδηλώσεις δεν αφορούν αποκλειστικά τους εμβολιασμένους ανθρώπους, αλλά όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. Έτσι, πιο κάτω οι ειδικοί δίνουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ο Δρ. Amesh Adalja, ειδικός μολυσματικών ασθενειών και ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins στο Maryland, ανέφερε ότι ένας πλήρως εμβολιασμένος άνθρωπος δεν διατρέχει μεγάλο κίνδυνο και μπορεί να παρευρεθεί σε συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά είναι προτιμότερο να φορά μάσκα και να λαμβάνει όλες τις προαναφερόμενες προφυλάξεις, για περεταίρω ασφάλεια. Σημείωσε μάλιστα ότι οι εκδηλώσεις στις οποίες οι παρευρισκόμενοι είναι εμβολιασμένοι ή έστω ένα σημαντικό μέρος από αυτούς έχει κάνει το εμβόλιο,  είναι ακόμη πιο ασφαλείς.

Ο Δρ. Richard Watkins, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Βορειοανατολικού Οχάιου, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι άνθρωποι, ακόμη και όταν εμβολιαστούν πλήρως, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Και αυτό γιατί δεν είναι ακόμη σαφές αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό ενάντια στις μεταλλάξεις του ιού. «Εάν κάποιος αποφασίσει να πάει σε μια εκδήλωση ή συναυλία, πρέπει να ακολουθεί όλα τα μέτρα προστασίας» υπογράμμισε ο Δρ. Watkins, υπενθυμίζοντας ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα, διότι όταν οι χώρες καταφέρουν να αποκτήσουν ανοσία της αγέλης, δηλαδή όταν το 70-80% του πληθυσμού τους έχει στο σώμα του αντισώματα, τότε οι εκδηλώσεις θα είναι εφικτές χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved