Πρόληψη και θεραπεία

COVID-19: Μπορούν οι εμβολιασμοί να γίνουν υποχρεωτικοί;

Τα ποσοστά εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 στην πλειοψηφία των χωρών δεν είναι ικανοποιητικά, την ίδια στιγμή που η μετάλλαξη δέλτα καλπάζει. Ως εκ τούτου, πολλοί πολιτικοί ηγέτες δίνουν κίνητρα στον πληθυσμό της χώρας τους για να εμβολιαστεί, ωστόσο, φαίνεται πως αυτά τα κίνητρα δεν πείθουν μια σημαντική μερίδα πολιτών. Τι ενδέχεται να γίνει λοιπόν από εδώ και στο εξής; Υπάρχει πιθανότητα οι εμβολιασμοί να γίνουν υποχρεωτικοί;

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί υπάρχουν εδώ και χρόνια

Πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία της νόσου COVID-19, κράτη και ιδρύματα απαιτούσαν από τους ανθρώπους να κάνουν αναγκαστικά ορισμένα εμβόλια, για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εξάπλωσης διάφορων μολυσματικών ασθενειών.

Για παράδειγμα, τα περισσότερα σχολεία στον κόσμο απαιτούν τα παιδιά να είναι εμβολιασμένα με εμβόλια ανεμοβλογιάς, ηπατίτιδας Α και Β, πολιομυελίτιδας (IPV), ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) πριν την εγγραφή τους στο σχολείο, ενώ πολλές εταιρείες, για να προσλάβουν ένα υπάλληλο απαιτούν την επίδειξη αποδεικτικού εμβολιασμού για μια σειρά εμβολίων.

Αυτή λοιπόν η τακτική, δεν είναι ούτε σπάνια, ούτε καινούρια και ως εκ τούτου, μπορεί άνετα να επιβληθεί και στην περίπτωση της COVID-19.

Μπορούν οι εργοδότες να απαιτήσουν εμβολιασμό από τους υπαλλήλους τους;

Σήμερα, κανένα εμβόλιο COVID-19 δεν έχει λάβει πλήρη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο αναγκαστικός εμβολιασμός για τα εμβόλια που εγκρίθηκαν για χρήση έκτακτης ανάγκης (EUA) ενέχει κάποιες προκλήσεις. Ωστόσο, εάν προκύψει ανάγκη για πλήρη εμβολιασμό των εργαζομένων, ο εργοδότης μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού, έχει την εξουσία να τον απαιτήσει.

Σύμφωνα με την Melva Thompson-Robinson, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για τις Ανισότητες στον τομέα της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας, «οι εργοδότες θα μπορούσαν να απαιτήσουν αναγκαστικό εμβολιασμό,  ειδικά εάν έχουν μια επιχείρηση που ασχολείται με το κοινό. Ήδη πολλά νοσοκομεία άρχισαν να επιβάλλουν τον εμβολιασμό του προσωπικού τους».

Επειδή όμως, όπως είπαμε πιο πάνω, ο αναγκαστικός εμβολιασμός για τα εμβόλια που εγκρίθηκαν για χρήση έκτακτης ανάγκης (EUA) ενέχει κάποιες προκλήσεις, οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν νομικά προβλήματα, δίνοντας κίνητρα εμβολιασμού στους εργαζόμενους τους, αντί να τους υποχρεώσουν να εμβολιαστούν. Αλλά επειδή συνήθως τα κίνητρα δεν είναι τόσο μεγάλα, μπορεί ο εμβολιασμός να θεωρηθεί και πάλι καταναγκαστικός.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά ιδρύματα έχουν ήδη ξεκινήσει να επιβάλλουν εμβολιασμούς στους υπαλλήλους τους, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι αυτή η πρακτική κάποια στιγμή θα υιοθετηθεί από όλες τις επιχειρήσεις, στην προσπάθεια των εργοδοτών να διασφαλίσουν την υγεία του προσωπικού και των πελατών τους.

Γιατί οι άνθρωποι αρνούνται να εμβολιαστούν;

Οι περισσότεροι άνθρωποι, αρνούνται να εμβολιαστούν γιατί δεν κατανοούν πλήρως το πώς λειτουργούν τα εμβόλια, με αποτέλεσμα η παραπληροφόρηση και οι θεωρίες συνομωσίας να δίνουν και να παίρνουν, εμποδίζοντας τους ανθρώπους από το να κατανοήσουν το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός για την δημόσια υγεία και πόσο μπορεί να προστατεύσει αυτούς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η παραπληροφόρηση που αποτρέπει τους ανθρώπους από τον εμβολιασμό. Ενας άλλος παράγοντας είναι και η έλλειψη προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας εμβολίων σε πολλές περιοχές χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Μάλιστα, η παροχή κινήτρων από επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα και χώρους εργασίας δεν περιλαμβάνει τον εμβολιασμό ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που δεν σπουδάζουν και δεν εργάζονται.

Όλοι αυτοί οι αποτρεπτικοί παράγοντες λοιπόν, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τα κράτη, τα οποία καλούνται να δώσουν όχι μόνο κίνητρα και έγκυρες απαντήσεις στους δύσπιστους, αλλά και πρόσβαση (και κίνητρα) στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved