Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Νέες πληροφορίες για το πολυσυστημικο φλεγμονώδες σύνδρομο που επηρεάζει τα παιδιά

Το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), είναι πιο συχνό από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Αυτή η παιδιατρική ασθένεια, εμφανίζεται 2 έως 6 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από COVID-19. (COVID-19: Η πρώτη γραμμή της ανοσοποιητικής άμυνας είναι βραχύβια και έχουμε επαναμολύνσεις)

Για κάθε 100 νοσηλείες με COVID-19, υπήρχαν 17 νοσηλείες με MIS-C, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open. Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 4.107 περιπτώσεις MIS-C, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το 2021, για παιδιά κάτω των 21 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 9 έτη.

Η ασθένεια είναι σπάνια, αλλά προκαλεί επικίνδυνη πολυοργανική δυσλειτουργία, για την οποία συνήθως απαιτείται εισαγωγή στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με το CDC,  υπήρξαν τουλάχιστον 9.333 κρούσματα στις ΗΠΑ και 76 θάνατοι από MIS-C.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης έρχονται σε τέτοια αντίθεση με προηγούμενες έρευνες για το MIS-C, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που θα μπορούσαν να καταστήσουν την παλιά έρευνα «παραπλανητική». Η παρούσα μελέτη τροφοδοτήθηκε με βελτιωμένα δεδομένα που εξήχθησαν από τα συστήματα τιμολόγησης των νοσοκομείων. Οι προηγούμενες αναλύσεις για το MIS-C περιορίζονταν σε αυτοαναφερόμενες περιπτώσεις και αυτός ενδεχομένως να είναι και ο λόγος της υπομέτρησης των περιπτώσεων. (COVID-19: Επηρεάζει τον εγκέφαλο 6 μήνες μετά τα συμπτώματα)

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε 100 νοσηλείες με COVID-19, υπήρχαν 17 νοσηλείες με MIS-C, σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που έκαναν λόγο για πολύ λιγότερες περιπτώσεις. Το ποσοστό θνησιμότητας για σοβαρές περιπτώσεις MIS-C, σύμφωνα με τη μελέτη, ανέρχεται στο 5.8%. Όπως εξήγησαν οι συγγραφείς ενός συνοδευτικού κειμένου της μελέτης, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν χαμηλό,  δεδομένου ότι το MIS-C, με τη θεραπεία, είναι ταχέως αναστρέψιμο.

Διαφορές στις περιπτώσεις MIS-C διαπιστώθηκαν και με βάση τη φυλή και την εθνικότητα των παιδιών. Τα μαύρα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο σοβαρή ασθένεια που να επηρεάζει περισσότερα όργανα, συγκριτικά με τα λευκά παιδιά.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης χρήζουν περαιτέρω έρευνας, δήλωσε η επιστημονική ομάδα. Η βασική ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι το γιατί τα μαύρα παιδιά με MIS-C είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερο αριθμό επηρεαζόμενων οργάνων. «Θα πρέπει να επιδιωχθεί ο εντοπισμός βιολογικών ή κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, που μπορούν να στοχευθούν για θεραπεία και πρόληψη», έγραψαν καταληκτικά οι ερευνητές. (Απώλεια γεύσης και όσφρησης από COVID-19: Σημαίνει υψηλότερο επίπεδο αντισωμάτων)

Τι γνωρίζουμε για το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά;

Το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C) είναι μια σπάνια πάθηση που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2, τον ιό δηλαδή που προκαλεί τη νόσο COVID-19, το οποίο εμφανίζεται συνήθως 2-6 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Η λοίμωξη του παιδιού από τον SARS-CoV-2 μπορεί να είναι ήπια ή να μην προκαλεί καθόλου συμπτώματα.

Το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά προκαλεί φλεγμονή σε διάφορα εσωτερικά και εξωτερικά μέρη του σώματος, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, ο εγκέφαλος, το δέρμα, τα μάτια και ο γαστρεντερικός σωλήνας. Όταν το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο είναι σοβαρό, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Ωστόσο, όσα παιδιά διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη πάθηση, βελτιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω ιατρικής φροντίδας.

Σημειώνεται ότι το CDC εξακολουθεί μελετά τους υποκείμενους λόγους για τους οποίους ορισμένα παιδιά εμφανίζουν το εν λόγω σύνδρομο μετά τη μόλυνσή τους από SARS-CoV-2. (Η επαναλαμβανόμενη μόλυνση με COVID-19 διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου)

Πώς θα προστατέψετε το παιδί σας από το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του MIS-C είναι η προστασία από τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2. Ακολουθείστε όλα τα μέτρα που ενδείκνυνται για προστασία από την COVID-19 και φροντίστε εμβολιάζεστε τόσο εσείς, όσο και το παιδί σας, με όλα τα εμβόλια που είναι απαραίτητα. (Η σωστή υγρασία των εσωτερικών χώρων μπορεί να αποτρέψει την COVID-19)

Ποια συμπτώματα προκαλεί το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά;

Τα συμπτώματα που προκαλεί το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά είναι:

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

New Study Offers Details on Post-COVID Pediatric Illness https://www.webmd.com/covid/news/20230106/new-study-offers-details-on-post-covid-pediatric-illness

Multisystem inflammatory syndrome in children (MIS-C) and COVID-19 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mis-c-in-kids-covid-19/symptoms-causes/syc-20502550

Disparities in Multisystem Inflammatory Syndrome in Children and COVID-19 Across the Organ Dysfunction Continuum https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2800089

https://www.cdc.gov/mis/mis-c.html#:~:text=%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%20%CF%83%CE%B5%20%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC%20(-,MIS%2DC,-)%20%CF%80%CE%BF%CF%85%20%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%20%CE%BC%CE%B5 https://www.cdc.gov/mis/mis-c.html