Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Ο κακώς διαχειριζόμενος παιδικός διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών

Τα παιδιά που δεν διαχειρίζονται ανεπαρκώς τον διαβήτη τους (τύπου 1), διατρέχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με την νόσο COVID-19, συγκριτικά με τα παιδιά που διαχειρίζονται σωστά τον διαβήτη τους, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Endocrine Society, ENDO 2021.

Τα παιδιά με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από την νόσο COVID-19;

Ορισμένες μελέτες, υποδηλώνουν ότι οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών όταν νοσήσουν με COVID-19, αλλά σε ότι αφορά τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1, η έρευνα είναι περιορισμένη.

Έτσι, ο Δρ. Manish Raisingani και η ομάδα του, χρησιμοποιώντας μια διεθνή βάση δεδομένων στην οποία συλλέγονται ιατρικά αρχεία πληθυσμού, ανέλυσαν δεδομένα από παιδιά κάτω των 18 ετών με διαβήτη. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν δεδομένα από περίπου 2000 παιδιά με διαβήτη τύπου 1 που νόσησαν με COVID-19 και δεδομένα από περίπου 300.000 παιδιά που νόσησαν με COVID-19, αλλά δεν είχαν διαβήτη τύπου 1.

Η μελέτη ανέλυσε τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης A1c στα παιδιά με διαβήτη. Η μέτρηση της ανοσοσφαιρίνης A1c γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος, η οποία μετρά τα μέσα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου για τους τελευταίους τρείς μήνες. Ουσιαστικά, πρόκειται για την κύρια εξέταση που κάνουν οι άνθρωποι με διαβήτη, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τον διαβήτη τους. Σημειώνεται ότι ο στόχος των διαβητικών είναι η A1c ανοσοσφαιρίνη τους να μην ξεπερνά το 7%, διότι τα υψηλότερα επίπεδα συνδέονται με διάφορες επιπλοκές του διαβήτη.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, ο Δρ. Raisingani και η ομάδα του, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν ανοσοσφαιρίνη A1c υψηλότερη από 7%, διέτρεχαν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου, συγκριτικά με τα παιδιά των οποίων τα επίπεδα της A1c ήταν κάτω από 7%. Μάλιστα, τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη ή να πάθουν σηπτικό σοκ, σε σύγκριση με τα παιδιά που νόσησαν με COVID-19, αλλά δεν είχαν διαβήτη τύπου 1.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα παιδιά που διαχειρίζονται καλύτερα τον διαβήτη τους διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών από την νόσο COVID-19 και ως εκ τούτου οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Επιπρόσθετα, επειδή πολλοί γονείς με παιδιά με διαβήτη τύπου 1 αναρωτιούνται για το κατά πόσο είναι ασφαλές να τα στέλνουν στο σχολείο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνη A1c των παιδιών τους είναι 7% ή χαμηλότερα, τότε ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι παρόμοιος με τα παιδιά που δεν έχουν διαβήτη και μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο. Αντίθετα, τα παιδιά που το επίπεδο της A1c ανοσοσφαιρίνης τους είναι υψηλότερο από 7%, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και συνίσταται η εξ΄ αποστάσεως διδασκαλία.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Poor diabetes control in children tied to high risk for COVID-19 complications, death https://medicalxpress.com/news/2021-03-poor-diabetes-children-tied-high.html

Children with adrenal insufficiency are 10 times more likely to die from COVID-19 https://medicalxpress.com/news/2021-03-children-adrenal-insufficiency-die-covid-.html

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι