Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Ο συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμού παρέχει την καλύτερη προστασία

Άτομα που έχουν μολυνθεί από COVID-19, αλλά παράλληλα έχουν εμβολιαστεί εναντίον της νόσου, είναι πιο προστατευμένα ενάντια στην επαναμόλυνση και τη σοβαρή νόσηση, συγκριτικά με τα άτομα που έχουν μολυνθεί στο παρελθόν, αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης. (Γιατί κάποιοι ασθενείς με COVID-19 ανακτούν την όσφρησή τους και κάποιοι όχι;)

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από COVID-19 και παράλληλα έχουν εμβολιαστεί, έχουν προστατεύονται περισσότερο από τη σοβαρή νόσηση. Αυτός ο τύπος προστασίας ονομάζεται «υβριδική ανοσία». Η υβριδική ανοσία προσφέρει καλύτερη προστασία από την επαναμόλυνση από COVID-19, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Lancet. (COVID-19: Πιο επικίνδυνη μόλυνση σε παιδιά με ταυτόχρονη αναπνευστική λοίμωξη)

Όπως υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η μελέτη δείχνει τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού, ακόμη και μετά τη μόλυνση με COVID-19.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα με υβριδική ανοσία είχαν 95% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας, ένα χρόνο αργότερα. Τα άτομα που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί, είχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο, ο οποίος ωστόσο, ανερχόταν μόλις στο 75%. (XBB.1.5: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μετάλλαξη «Kraken» της COVID-19;)

Σύμφωνα με δημοσίευση του Forbes, όσοι είχαν υβριδική ανοσία μετά τα δύο πρώτα εμβόλια COVID-19, είχαν σχεδόν 42% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν εκ νέου με COVID-19, για διάστημα ενός έτους και  σχεδόν 47% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν έξι μήνες μετά τον πρώτο τους ενισχυτικό εμβολιασμό. Για όσους είχαν μολυνθεί, αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί, η προστασία ήταν μόλις 25%, για διάστημα 12 μηνών. 

Όπως ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, τα άτομα με υβριδική ανοσία, μπορούν να περιμένουν περίπου έξι μήνες μετά τη μόλυνσή τους ή τον εμβολιασμό τους, για να λάβουν αναμνηστική δόση εμβολιασμού. (Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από Covid-19)

Μπορώ να μολυνθώ με COVID-19 από το εμβόλιο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε καμία περίπτωση ένα άτομο δεν μπορεί να μολυνθεί με COVID-19 από οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια. Τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, δεν περιέχουν τον ιό ή άλλο μολυσματικό υλικό. (Ρινικό εμβόλιο COVID-19: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα νέας δοκιμής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης)

Υπάρχει κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης σε ένα εμβόλιο COVID-19;

Σύμφωνα με το CDC, όποιος έχει σοβαρή αλλεργία (για παράδειγμα έχει βιώσει στο παρελθόν αναφυλαξία μετά από εμβολιασμό) σε οποιοδήποτε από τα συστατικά ενός εμβολίου mRNA, δεν πρέπει να εμβολιαστεί. Το CDC υπογραμμίζει ότι τα άτομα με αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα, έντομα, λατέξ και άλλα κοινά αλλεργιογόνα μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλεια. Τα άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε ενέσιμα ή άλλα εμβόλια, θα πρέπει να συζητήσουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού τους πρώτα με τον γιατρό τους, ο οποίος θα αξιολογήσει και θα εκτιμήσει τον κίνδυνο. (Ο κίνδυνος μυοπερικαρδίτιδας δεν είναι μεγαλύτερος με το εμβόλιο COVID-19 σε σχέση με άλλα εμβόλια)

Μετά τον εμβολιασμό η μάσκα συνεχίζει να είναι απαραίτητη;

Η COVID-19 συνεχίζει να μας συντροφεύει και ως εκ τούτου, παρόλο που πλέον η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική, το CDC συνεχίζει να προτείνει στο κοινό να την χρησιμοποιεί όταν βρίσκεται σε εσωτερικούς πολυσύχναστους χώρους και όταν συναναστρέφεται με άτομα που έχουν σημάδια ασθένειας. Συνιστά επίσης τις αποστάσεις, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου με άπλυτα χέρια.(Εμβόλιο COVID-19: Μελέτη επιβεβαιώνει ότι δεν συνδέεται με πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Combo of Previous COVID-19 Infection and Vaccination Gives Best Protection https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20230119/combo-previous-covid-19-infection-and-vaccination-gives-best-protection

Recovering from COVID doesn’t give you bulletproof immunity—’hybrid’ immunity is way better, according to a new WHO study https://consent.yahoo.com/v2/collectConsent?sessionId=3_cc-session_e3774762-33e5-4dcd-a376-11503eaa6dfc

Protective effectiveness of previous SARS-CoV-2 infection and hybrid immunity against the omicron variant and severe disease: a systematic review and meta-regression https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(22)00801-5/fulltext

Is the COVID-19 Vaccine Safe? https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/is-the-covid19-vaccine-safe