Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Οι διαταραχές ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης

Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου, δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν με COVID-19. Ωστόσο, εάν μολυνθούν, διατρέχουν 31% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από την ασθένεια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Τα άτομα με διαταραχές ύπνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19;

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 360.000 ασθενείς που εξετάστηκαν για COVID-19 και καταχωρήθηκαν στο σύστημα της κλινικής του Κλίβελαντ. Ανάμεσά τους ήταν και 5400 άτομα που ολοκλήρωσαν μια μελέτη ύπνου. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες αντιπροσώπευαν και άλλους παράγοντες κίνδυνου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την σοβαρότητα της COVID-19, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, οι πνευμονοπάθειες, ο καρκίνος και το κάπνισμα.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαταραχές ύπνου, σε περίπτωση μόλυνσης, διέτρεχαν 31% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από τη νόσο COVID-19.

Η Cinthya Pena Orbea, MD, μέλος του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Cleveland Clinic Lerner College of Medicine, ερωτηθείσα αν την εξέπληξε ο αυξημένος κίνδυνος, υπογράμμισε ότι «παρόλο που αυτό ήταν συνεπές με τις υποθέσεις της επιστημονικής ομάδας, απομονώνοντας την πνευμονική νόσο και το ιστορικό καπνίσματος, εντοπίστηκε και πάλι στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στις διαταραχές του ύπνου και την σοβαρή νόσηση με κορωνοϊό».

Η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Reena Mehra, MD, διευθύντρια έρευνας για τις διαταραχές ύπνου στην κλινική του Κλίβελαντ, μιλώντας για τη σημαντικότητα της μελέτης υπογράμμισε ότι βοηθά στον εντοπισμό ακόμα μιας ομάδας ατόμων που δυνητικά διατρέχει αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνων επιπλοκών από κορωνοϊό. «Καθώς η πανδημία συνεχίζεται και η ασθένεια παραμένει εξαιρετικά μεταβλητή» είπε, «είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την ικανότητα πρόβλεψης για το ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει σοβαρά».

Η μελέτη μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προσαρμόσουν τις θεραπείες τους σε νέα δεδομένα. «Εάν ένας ασθενής με υπνική άπνοια μολυνθεί με COVID19, τότε θα πρέπει να του δοθεί προτεραιότητα», δήλωσε η Indira Gurubhagavatula, MD, MPH, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου.

Γιατί τα άτομα με διαταραχές ύπνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης;

Το γιατί τα άτομα με διαταραχές ύπνου έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19 παραμένει ακόμη άγνωστο. Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι σε αυτό το αποτέλεσμα παίζει σημαντικό ρόλο η φλεγμονή (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την φλεγμονή;).

Σύμφωνα με την Gurubhagavatula, τα άτομα που νοσούν σοβαρά με COVID-19, επηρεάζονται από την «καταιγίδα κυτοκινών», που στην πραγματικότητα είναι ένα σημαντικό φλεγμονώδες φορτίο που οδηγεί στον τραυματισμό διαφόρων οργάνων, ανάμεσά τους και ο πνευμονικός ιστός.

Προηγούμενες μελέτες, φαίνεται να συμφωνούν ότι η φλεγμονή είναι η βασική αιτία της σοβαρής νόσησης. Ενώ πολλοί άλλοι ερευνητές, συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα με σημάδια φλεγμονής, όπως ο υψηλότερος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων σε ασθενείς με COVID-19, κάτι που θα μπορούσε να έχει άμεσες επιπτώσεις στους πνεύμονες.

Περαιτέρω μελέτη

Η παρούσα μελέτη προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την διαχείριση του μεγάλου αριθμού ασθενών που μολύνονται με COVID-19 και παράλληλα ταλαιπωρούνται από άπνοια ύπνου.  Ωστόσο, παραμένουν ακόμη αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, όπως το αν πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στις θεραπείες στους ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου που νοσούν με COVID-19, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.