Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Οι εμβολιασμένοι που νοσούν δεν μολύνουν εύκολα άλλους ανθρώπους

Τα εμβολιασμένα άτομα που έτυχε να μολυνθούν αργότερα με COVID-19 τείνουν να έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο στο σώμα τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την  περασμένη Τετάρτη στο New England Journal of Medicine.

Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο μεταδοτικά συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους και κατά συνέπεια δεν μεταδίδουν τον ιό τόσο εύκολα σε άλλους. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμβολιασμένα άτομα, όταν έτυχε να νοσήσουν, η ασθένεια τους κράτησε πολύ λιγότερο και μάλιστα ήταν πολύ πιο ήπια συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους.

Συγκεκριμένα, ο Επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος του CDC Δρ. Mark Thompson, υπογράμμισε σε δήλωση του ότι τα εμβολιασμένα άτομα, ακόμη και αν μολυνθούν είναι πιο δύσκολο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα, την ίδια ώρα που έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο και έτσι είναι δυσκολότερο να μολύνουν άλλους ανθρώπους.

Τα εμβολιασμένα άτομα για Covid-19 μπορούν να νοσήσουν και να μολύνουν άλλους ανθρώπους;

Η ερευνητική ομάδα του Δρ. Mark Thompson παρακολούθησε 3.975 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι πραγματοποιούσαν διαγνωστικά τεστ COVID-19 κάθε εβδομάδα, από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου. Η νόσος ανιχνεύθηκε σε 204 συμμετέχοντες, ανάμεσα τους 5 που είχα εμβολιαστεί πλήρως και 11 που είχαν λάβει μόνο την πρώτη δόση, είτε του Pfizer είτε του Moderna.

Οι πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένοι συμμετέχοντες είχαν 40% χαμηλότερο ιικό φορτίο στο σώμα τους από τους μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες, καθώς και 66% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανιχνεύσιμου ιού για περισσότερο από μία εβδομάδα. Είχαν επίσης 58% χαμηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων, όπως ο πυρετός.

Κανένας από τους εμβολιασμένους που νόσησε με COVID-19 δεν νοσηλεύτηκε, αλλά όλοι τους θεωρήθηκαν ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις. Επιπρόσθετα, είχαν μικρότερης διάρκειας ασθένεια.

Στην βάση αυτών των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα εμβόλια ήταν 91% αποτελεσματικά στην πρόληψη της λοίμωξης στους πλήρως εμβολισμένους και 81% αποτελεσματικά στους μερικώς εμβολιασμένους.

Οι ερευνητές καταληκτικά υπογράμμισαν ότι «Τα εμβόλια δεν είναι μόνο πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2, αλλά μπορούν να μετριάσουν και τις επιπτώσεις που έχει η λοίμωξη (δηλαδή η σοβαρή νόσηση και η μετάδοση). Αυτό ως γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της δυνατότητας κάποιων μεταλλάξεων να μεταδίδονται τάχιστα από άνθρωπο σε άνθρωπο».

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Those Vaccinated Who Get COVID Carry Less Virus https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210702/study-says-vaccinated-people-who-get-covid-carry-less-virus

Prevention and Attenuation of Covid-19 with the BNT162b2 and mRNA-1273 Vaccines https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2107058

Vaccinated People Who Get Infected Carry Less Covid-19 Virus, CDC Researchers Say https://www.wsj.com/articles/vaccinated-people-who-get-infected-carry-less-covid-19-virus-cdc-researchers-say-11625089567