Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Οι μη εμβολιασμένοι είναι 20 φορές πιο πιθανόν να πεθάνουν από τη νόσο

Οι άνθρωποι που δεν εμβολιάστηκαν για κορωνοϊό, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο COVID-19 και τις σχετικές επιπλοκές της, συγκριτικά με όσους ήταν εμβολιασμένοι πλήρως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας του Τέξας και δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Οι μη εμβολιασμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από COVID-19;

Σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Υγείας του Τέξας, οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι διατρέχουν 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο COVID-19 και τις επιπλοκές της (Μάθε τις διαφορετικές επιπλοκές της νόσου σε παιδιά και ενήλικες), συγκριτικά με τους πλήρως εμβολιασμένους, την ίδια ώρα που τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μη εμβολιασμένοι είναι 13 φορές πιο πιθανόν να μολυνθούν, συγκριτικά με τους πλήρως εμβολιασμένους.

«Αυτή η ανάλυση ποσοτικοποιεί αυτό που γνωρίζαμε εδώ και μήνες», είπε η Jennifer Shuford, MD, επικεφαλής επιδημιολόγος του Τέξας, στο The Dallas Morning News. «Τα εμβόλια COVID-19 κάνουν εξαιρετική δουλειά και προστατεύουν τους ανθρώπους από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο» ανέφερε, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός συνεχίζει να είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας, τόσο του εαυτού μας, όσο και των ευάλωτων ανθρώπων γύρω μας, από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια (Δείτε εδώ τους τύπους εμβολίους που αναπτύχθηκαν για την Covid-19).

Οι ερευνητές ανέλυσαν ηλεκτρονικές εργαστηριακές αναφορές, πιστοποιητικά θανάτου και κρατικά αρχεία εμβολιασμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον Σεπτέμβριο, μια περίοδο κατά την οποία ευδοκιμούσε η μετάλλαξη δέλτα στο Τέξας. Να υπενθυμίσουμε ότι η μετάλλαξη δέλτα χαρακτηρίστηκε ως ενας από τους πιο μολυσματικούς ιούς που μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα ανάμεσα στους ανθρώπους.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προστατευτική επίδραση του εμβολιασμού ήταν πιο αισθητή στις νεότερες ομάδες. Τον Σεπτέμβριο, ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο COVID-19 ήταν 23 φορές υψηλότερος στα μη εμβολιασμένα άτομα 30 ετών και 55 φορές υψηλότερος για τα μη εμβολιασμένα άτομα 40 ετών.

Επιπλέον, διαπιστώθηκαν λιγότεροι από 10 θάνατοι με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 τον Σεπτέμβριο ανάμεσα στους πλήρως εμβολιασμένους 18-29 ετών, σε σύγκριση με 339 θανάτους ανάμεσα στους μη εμβολιασμένους της ίδιας ηλικίας.

Ακολούθως, οι ερευνητές, εξετάζοντας μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο – από τις 15 Ιανουαρίου έως την 1η Οκτωβρίου – διαπίστωσαν ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα είχαν 45 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από COVID-19, σε σύγκριση με τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Η προστατευτική επίδραση του εμβολιασμού έναντι της μόλυνσης ήταν ισχυρή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά μεγαλύτερη μεταξύ των ηλικιών 12-17.

«Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια COVID-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην προστασία των ανθρώπων από την ασθένεια ή τη σοβαρή νόσηση» υπογράμμισαν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι τα πραγματικά δεδομένα αυτής της μελέτης δείχνουν ξεκάθαρα αυτά τα οφέλη.

Πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη δέλτα;

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η μετάλλαξη δέλτα φαίνεται να είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη άλφα. Η υψηλή μεταδοτικότητα του νέου αυτού στελέχους οφείλεται σε δύο σημαντικές παραλλαγές. Η πρώτη παραλλαγή σχετίζεται με την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, καθώς του επιτρέπει να διεισδύει και να μολύνει υγιή κύτταρα με περισσότερη ευκολία. Η δεύτερη παραλλαγή αφορά την διάσπαση της φουρίνης, μιας πρωτεΐνης του ανθρώπινου οργανισμού η οποία ενεργοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα ώστε να συνδεθεί με τους υποδοχείς των κυττάρων και να εισέλθει στον οργανισμό μας. Η μετάλλαξη αυτή είναι ευνοϊκή για την μετακίνηση του ιού στον αεραγωγό και συνολικά οι δύο παραλλαγές οδηγούν στη δημιουργία ενός πιο μολυσματικού στελέχους σε σχέση με τα προηγούμενα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved