Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν με επαναμόλυνση κάθε 16 μήνες

Οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, θα πρέπει να αναμένουν ότι θα μολύνονται επανειλημμένα από κορωνοϊό κάθε 16 με 17 μήνες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Microbe.

Κάθε πόσο αναμένεται να μολύνονται με COVID-19 οι μη εμβολιασμένοι;

Δεδομένου ότι η νόσος COVID-19 δεν κυκλοφορεί αρκετό καιρό ανάμεσά μας και δεν είναι ακόμη εφικτή η διενέργεια μιας μακροχρόνιας μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Charlotte, εξέτασαν δεδομένα επαναμόλυνσης για έξι άλλους κορωνοϊούς που μολύνουν τους ανθρώπους, ανάμεσα τους ο SARS-COV-1 και ο MERS, για να μπορέσουν να προσδιορίσουν τη συχνότητα επαναμόλυνσης των μη εμβολιασμένων ατόμων από τον Sars-Cov-2.

Σύμφωνα με τον Jeffrey Townsend, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής βιοστατιστικής στο Yale School of Public Health, η επαναμόλυνση μπορεί να συμβεί εύλογα σε διάστημα τριών ή λιγότερων μηνών μετά την αρχική λοίμωξη. Ως εκ τούτου, όσοι έχουν μολυνθεί φυσικά θα πρέπει να εμβολιαστούν, διότι η προηγούμενη μόλυνση από μόνη της προσφέρει πολύ μικρή προστασία ενάντια στις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα δεδομένα επαναμόλυνσης για έξι κορωνοϊούς από το 1984 μέχρι το 2020 και διαπίστωσε ότι η επαναμόλυνση κυμαινόταν από 128 ημέρες έως 28 χρόνια. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19 μπορεί να κυμανθεί από 3 μήνες έως 5 χρόνια, με μέσο όρο τους 16 μήνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η συχνότητα είναι σχεδόν η μισή από αυτή που παρατηρείται με άλλους κορωνοϊούς.

Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από τη νόσο COVID-19 ανέρχεται περίπου στο 5% τους πρώτους τρεις μήνες, αλλά φτάνει το 50% μετά από 17 μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ερευνητικής ομάδας. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι η επαναμόλυνση θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο συχνή καθώς η ανοσία μειώνεται και εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις της ασθένειας. (Μάθε περισσότερα για τις μεταλλάξεις της COVID-19)

Όπως υπογράμμισε ο Alex Dornburg, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής βιοπληροφορικής και γονιδιωματικής στο UNC, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως η ανοσία τους διαρκεί για πάντα. Όμως αυτό είναι λάθος, θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στον κίνδυνο επαναμόλυνσης, γιατί με την πάροδο του χρόνου η ανοσία μειώνεται. Την ίδια ώρα,  προκύπτουν και νέες μεταλλάξεις της ασθένειας και οι προηγούμενες ανοσοαποκρίσεις του σώματός μας, γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του ιού. Ως εκ τούτου, όσοι μολύνθηκαν φυσικά στην αρχή της πανδημίας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να επαναμολυνθούν στο εγγύς μέλλον.

Οι ερευνητές, μιλώντας για τα ευρήματα της μελέτης τους στο Yale Daily News, εξήγησαν ότι οι εκτιμήσεις τους βασίζονται στους μέσους χρόνους της φθίνουσας ανοσίας διαφορετικών κορωνοϊών. Σε ατομικό επίπεδο, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα ανοσίας, τα οποία είναι σε θέση να παρέχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια προστασίας, με βάση:

  • την ανοσολογική τους κατάσταση
  • τον βαθμό ανοσίας σε επίπεδο κοινότητας
  • την ηλικία τους
  • τις υποκείμενες καταστάσεις υγείας που αντιμετωπίζουν
  • την έκθεσή τους σε άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως το περιβάλλον που ζουν.

Η ερευνητική ομάδα υπογράμμισε ότι τα προληπτικά μέτρα υγείας που εφαρμόζονται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό είναι πολύ σημαντικά για την ελαχιστοποίηση της επαναμόλυνσης και την πρόληψη των θανάτων από τη νόσο COVID-19. Σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, για παράδειγμα, τα μη εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα, όπως οι κοινωνικές αποστάσεις και η χρήση μάσκας, ώστε η πιθανότητα επαναμόλυνσης τους να μειωθεί.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Unvaccinated People Likely to Catch COVID Repeatedly https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20211024/unvaccinated-people-likely-to-catch-covid-repeatedly

COVID-19 reinfection is likely among unvaccinated individuals, Yale study finds https://yaledailynews.com/blog/2021/10/07/covid-19-reinfection-is-likely-among-unvaccinated-individuals-yale-study-finds/

The durability of immunity against reinfection by SARS-CoV-2: a comparative evolutionary study https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(21)00219-6/fulltext