Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Οι μισοί από όσους ανάρρωσαν εμφάνισαν κατάθλιψη

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, σε 3900 άτομα που νόσησαν με COVID-19, διαπιστωσε ότι το 52% υπέφερε από σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης.

Τι σχέση έχει η COVID-19 με την κατάθλιψη;

Σύμφωνα με τον ανώτερο ερευνητή της μελέτης και καθηγητή ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard, Δρ. Roy Perlis, τα άτομα που νοσούν με COVID-19, ενδέχεται να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα, τα οποία διαρκούν αρκετούς μήνες μετά την ασθένεια τους και αυτό γιατί ο συνδυασμός του χρόνιου στρες που βιώνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την απαιτούμενη απομόνωση λόγω της ασθένειας τους, είναι η τέλεια συνταγή της κατάθλιψης και του άγχους. Ωστόσο, ο Δρ. Perlis διευκρινίζει ότι πρέπει να μελετηθεί εκτενώς και να διαπιστωθεί με σαφήνεια το κατά πόσο η κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα της ίδιας της COVID-19 ή απλώς το άγχος της πανδημίας οδηγεί τελικά σε κατάθλιψη.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εμφάνισαν κατάθλιψη ήταν στην πλειονότητα τους νέοι που νόσησαν σοβαρά με COVID-19. Παλαιότερες μελέτες είχαν βρει μια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της απώλειας μυρωδιάς και γεύσης που παρατηρείται στους ασθενείς με COVID-19, αλλά ο Δρ. Perlis και οι συνεργάτες του δεν βρήκαν κάτι αντίστοιχο. Αντίθετα, βρήκαν μια σχέση ανάμεσα στους πονοκεφάλους που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ασθένειας και της κατάθλιψης.

Η Δρ. Brittany LeMonda, ανώτερη νευροψυχολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι ενδιαφέροντα, καθώς η ιατρική κοινότητα εξακολουθεί να μην κατανοεί τις ψυχιατρικές και νευρολογικές επιπτώσεις της COVID-19. Αναφορικά με τον πονοκέφαλο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της μόλυνσης και τη σχέση που μπορεί να έχει με την κατάθλιψη, η Δρ. LeMonda σημείωσε ότι ο πονοκέφαλος αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγοντα κατάθλιψης, καθώς γενικά τα άτομα με ιστορικό πονοκέφαλου είναι πιθανότερο να ταλαιπωρούνται από ψυχιατρικά συμπτώματα.

«Υπάρχουν παράγοντες που προδιαθέτουν μερικούς ασθενείς ότι κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης θα εμφανίσουν πονοκεφάλους (πχ ιστορικό πονοκεφάλων) και ο πονοκέφαλος από μόνος του αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Ως εκ τούτου, αυτοί οι άνθρωποι, όταν νοσήσουν με  COVID-19 είναι πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά την ανάρρωση τους» εξήγησε η Δρ. LeMonda.

Παρόλα αυτά, η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει κάποια σχέση αιτιότητας και έτσι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο (α) εκείνοι που ανέφεραν ότι έπασχαν από κατάθλιψη να είχαν καταθλιπτικά συμπτώματα πριν νοσήσουν με COVID-19, τα οποία επιδεινώθηκαν αργότερα και (β) τα άτομα με κατάθλιψη να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με COVID-19. Σημείωσαν μάλιστα, ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να εξαχθεί ένα σαφές και τεκμηριωμένο συμπέρασμα για την σχέση της COVID-19 με την κατάθλιψη.

Καταληκτικά, ο Δρ. Perlis υπογράμμισε ότι γενικότερα τα ποσοστά κατάθλιψης είναι πολύ υψηλά και ως εκ τούτου οι ασθενείς πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. «Με τον ίδιο ζήλο που οι αρχές παροτρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν για την COVID-19, έτσι πρέπει να ενθαρρύνουν και όσους εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης να ζητούν βοήθεια» σημείωσε.