Καρδιά και αγγεία

COVID-19: Οι νέοι αναρρώνουν γρήγορα από τη μυοκαρδίτιδα

Η μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή στην καρδιά) είναι μια πολύ σπάνια παρενέργεια που έχει αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19. Η εν λόγω παρενέργεια, που επηρεάζει συνήθως νέους, προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να αναρρώνει γρήγορα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Circulation.

Σύμφωνα με τον Δρ. Donald Lloyd-Jones, πρόεδρο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα δεδομένα συνεχίζουν να δείχνουν ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19 – 91% αποτελεσματικός στην πρόληψη των επιπλοκών από σοβαρή λοίμωξη COVID-19, όπως η νοσηλεία και ο θάνατος – και ότι υπερβαίνει κατά πολύ τους σπάνιους κινδύνους παρενεργειών, όπως η μυοκαρδίτιδα.

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση που προκαλείται συνήθως μετά από κάποια ιογενή μόλυνση ή φλεγμονή. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των mRNA εμβολίων για τη νόσο COVID-19 και της μυοκαρδίτιδας, η οποία τείνει να επηρεάζει άτομα κάτω των 39 ετών.

Πώς επηρεάζει η μυοκαρδίτιδα τους νέους;

Για να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τους νέους η μυοκαρδίτιδα, εάν εμφανιστεί ως αποτέλεσμα εμβολιασμού, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 139 νέους 12 έως 20 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά που είχαν πιθανή ή επιβεβαιωμένη μυοκαρδίτιδα εντός ενός μήνα από τον εμβολιασμό τους.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι νέοι που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα ήταν λευκοί (66,2%) και άνδρες (90,6%). Συνολικά, το 97,8% των περιπτώσεων έλαβε κάποιο mRNA εμβόλιο, με το 91,4% να εμφανίζει συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση.

Τα συμπτώματα ξεκίνησαν κατά μέσο όρο δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ο πόνος στο στήθος ήταν το πιο κοινό σύμπτωμα (99,3%), ενώ ο πυρετός και η δύσπνοια ήταν συμπτώματα που εμφανίστηκαν στο 30,9% και στο 27,3% των ασθενών, αντίστοιχα.

Περίπου το 19% των ασθενών κατέληξαν στην εντατική, αλλά κανένας δεν πέθανε. Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύτηκαν για δύο ή τρεις ημέρες. Πάνω από τα 3/4 (77,3%) των ασθενών που έλαβαν καρδιακή μαγνητική τομογραφία, εμφάνισαν ενδείξεις φλεγμονής ή τραυματισμού στον καρδιακό μυ. Σχεδόν το 18,7% αρχικά εμφάνισε ήπια μειωμένη καρδιακή λειτουργία στην αριστερή κοιλία της καρδιάς, η οποία ωστόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα επέστρεψε στο φυσιολογικό.

Σύμφωνα με τον Δρ. Dongngan Truong, αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, τα πιο πάνω δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ύποπτης ή επιβεβαιωμένης μυοκαρδίτιδας που σχετίζονται με το εμβόλιο COVID-19 σε άτομα κάτω των 21 ετών είναι ήπιες και υποχωρούν γρήγορα. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν καλύτερα τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της μυοκαρδίτιδας στους ασθενείς που επηρεάστηκαν μετά τον εμβολιασμό τους. Όπως εξήγησε, είναι πολύ σημαντικό να μελετηθούν οι παράγοντες κινδύνου και οι μηχανισμοί που βρίσκονται πίσω από αυτή τη σπάνια επιπλοκή.

Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό για τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό να έχουν πλήρη γνώση των πρώιμων συμπτωμάτων της μυοκαρδίτιδας, τόσο για την περαιτέρω προστασία του εαυτού τους, όσο και για την προστασία των παιδιών τους, ειδικά τώρα που αρχίζουν να εμβολιάζονται και τα μικρότερα παιδιά.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η μυοκαρδίτιδα;

Επειδή πολλές ιικές μολύνσεις της καρδιάς δεν εμφανίζουν συμπτώματα, η νόσος καθίσταται δύσκολο να εντοπιστεί. Όταν, όμως, τα συμπτώματα εμφανιστούν, μπορεί να περιλαμβάνουν:

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Young People Recover Quickly From Rare Heart Side Effect of COVID Vaccine https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20211206/young-people-recover-quickly-from-rare-heart-side-effect-of-covid-vaccine

MRI: What You Need to Know https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-an-mri

What Is a Fever? https://www.webmd.com/lung/what-is-a-fever

What's Causing My Chest Pain? https://www.webmd.com/pain-management/guide/whats-causing-my-chest-pain

What You Should Know: Myocarditis https://www.webmd.com/heart-disease/myocarditis

Young People Recover Quickly From Rare Heart Side Effect of COVID Vaccine https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20211206/young-people-recover-quickly-from-rare-heart-side-effect-of-covid-vaccine#

PRDM16 Is a Compact Myocardium-Enriched Transcription Factor Required to Maintain Compact Myocardial Cardiomyocyte Identity in Left Ventricle https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.056666

Association Between Age and Outcomes of Catheter Ablation Versus Medical Therapy for Atrial Fibrillation: Results from the CABANA Trial https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.055297

Arrhythmia Variant Associations and Reclassifications in the eMERGE-III Sequencing Study https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.055562

Recognized Outstanding Reviewers for Circulation in 2021 https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.058519