Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Οι νέοι συνθέτουν τη μεγαλύτερη ομάδα νοσηλευόμενων ασθενών

Οι μεταλλάξεις της νόσου COVID-19 αυξάνονται, με την μετάλλαξη δέλτα να αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.  Στην αρχή της πανδημίας, πριν αρχίσουν οι εμβολιασμοί, εκείνοι που ήταν πιο πιθανόν να χρειαστούν νοσηλεία ήταν οι ηλικιωμένοι. Τώρα που η μετάλλαξη δέλτα καλπάζει, οι γιατροί διαπιστώνουν μια ανησυχητική αύξηση νέων ανθρώπων στις ΜΕΘ.

Ποια ηλικιακή ομάδα επηρεάζεται περισσότερο από τη μετάλλαξη δέλτα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν αύξηση των νοσηλειών που σχετίζονται με την νόσο COVID-19 για όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τη μεγαλύτερη αύξηση να αφορά νέους 18-49 ετών.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται να σχετίζεται με την πιο μολυσματική και μεταδοτική μετάλλαξη δέλτα. Ο Δρ. David Hirschwerk, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Northwell Health στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη δέλτα αντιστοιχεί στο 80% περίπου των περιπτώσεων που συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ πιθανόν η μετάλλαξη δέλτα να συνεχίσει να κυκλοφορεί και το φθινόπωρο, με τα πράγματα να γίνονται χειρότερα λόγω καιρικών συνθηκών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουλίου, στα νοσοκομεία νοσηλεύτηκαν πολύ περισσότερα άτομα 18-49 ετών. Η εν λόγω ηλικιακή ομάδα επηρεάζεται πολύ περισσότερο επί του παρόντος, συγκριτικά με τις ηλικίες 50-64 και 65 ετών και άνω. Σημειώνεται ότι αυτή η τάση ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο.

Ένας από τους βασικότερους λόγους για αυτό το αποτέλεσμα, σημείωσε ο Hirschwerk, είναι το γεγονός ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει τα άτομα 65 ετών και άνω που αποτελούν μια από τις κυριότερες ευάλωτες ομάδες που εμβολιάστηκε πρώτη και κατά πλειοψηφία. Ως αποτέλεσμα, σήμερα νοσηλεύονται λιγότεροι ηλικιωμένοι στις ΜΕΘ. Αντίθετα, σημείωσε, οι περισσότεροι νέοι αρνούνται να εμβολιαστούν και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μολύνονται, νοσούν βαριά και τελικά χρειάζονται νοσηλεία.

Ποιος είναι ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσηση;

Σύμφωνα με τον Δρ John Raimo, πρόεδρο της ιατρικής στο Long Island Jewish Forest Hills στο Queens της Νέας Υόρκης, ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου σήμερα, είναι η κατάσταση εμβολιασμού του πληθυσμού, κυρίως των νέων που αρνούνται να εμβολιαστούν. Όπως εξήγησε, σε παγκόσμιο επίπεδο, η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων με COVID-19 είναι ανεμβολίαστοι.

Να υπενθυμίσουμε ότι  ένα εμβολιασμένο άτομο δεν σημαίνει πως δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο να νοσήσει με COVID-19, αλλά διατρέχει μικρότερο κίνδυνο να νοσήσει βαριά, να χρειαστεί νοσηλεία και να πεθάνει από την ασθένεια.

Σύμφωνα με τον Raimo, όσοι θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πρέπει απλά να εμβολιαστούν. Το εμβόλιο είναι το σημαντικότερο όπλο στην φαρέτρα όλων αυτή τη στιγμή.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Young People Make Up Biggest Group of Newly Hospitalized COVID-19 Patients https://www.healthline.com/health-news/young-people-make-up-biggest-group-of-newly-hospitalized-covid-19-patients

COVID-19 - Associated Hospitalizations By Age https://gis.cdc.gov/grasp/COVIDNet/COVID19_5.html

COVID-19 Vaccinations in the United States https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#vaccinations_vacc-total-admin-rate-total

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι