Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου;

Παρόλο που τα εμβόλια mRNA έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά κατά της νόσου COVID-19, υπάρχουν ακόμη πολλά που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για την ασθένεια και ως εκ τούτου συνεχίζουν να διερευνούν τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στο σώμα, ψάχνοντας παράλληλα τρόπους για να αποτρέψουν την σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο COVID-19;

Σε μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που λάμβαναν στατίνες διέτρεχαν κατά 41% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι στατίνες είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για την μείωση της χοληστερίνης, εμποδίζοντας τα ηπατικά ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της χοληστερίνης. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι το 93% των ατόμων που χρησιμοποιούν κάποιο φάρμακο για την μείωση της χοληστερίνης τους, παίρνουν στατίνες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Lori Daniels, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, υπήρχαν εικασίες ότι ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τον υποδοχέα ACE2 του σώματος που χρησιμοποιεί ο ιός, από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, ανάμεσα τους και οι στατίνες, αλλά έπρεπε να διερευνηθεί αν πράγματι μπορούν να επηρεάσουν τους κινδύνους που προκαλεί η νόσος. Όπως εξήγησε, τα άτομα με καρδιακή νόσο, πρέπει να λαμβάνουν στατίνες για να μειώσουν τον καρδιακό κίνδυνο που διατρέχουν, αλλά πλέον έχουν ακόμη έναν καλό λόγο για να πάρουν τα φάρμακά τους, διότι η μελέτη διαπιστωσε ότι οι στατίνες «μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο COVID-19 κατά περίπου 40%».

Για ποιους λόγους οι στατίνες μειώνουν την σοβαρότητα της COVID-19;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι στατίνες μπορούν να μειώσουν την σοβαρότητα της COVID-19. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και το γεγονός ότι μειώνουν την φλεγμονή, την αρτηριακή πίεση και σταθεροποιούν άλλες υποκείμενες καταστάσεις υγείας, που ως γνωστόν αυξάνουν την σοβαρότητα της νόσου, όταν υπάρχουν.

Τι αποκάλυψε η έρευνα;

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το μητρώο καρδιαγγειακών παθήσεων της American Heart Association COVID-19, ο Δρ. Daniels και η ομάδα του, πραγματοποίησαν μια μεγάλη μελέτη στην οποία συμπεριλήφθηκαν και αναλύθηκαν ανώνυμα ιατρικά αρχεία 10.541 ατόμων που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οι ερευνητές λοιπόν, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που λάμβαναν στατίνες πριν από τη νοσηλεία τους με COVID-19 είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου και σοβαρής νόσησης, ειδικά τα άτομα με καρδιακή νόσο ή υπέρταση.

«Αυτές οι παρατηρήσεις υποστηρίζουν ότι οι στατίνες μπορούν να σταθεροποιήσουν καταστάσεις υγείας, όπως η υπέρταση, οι οποίες συμβάλλουν στην σοβαρή νόσηση με COVID-19» τόνισε ο Δρ. Daniels, προειδοποιώντας ωστόσο, ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περεταίρω μελέτες για να μπορέσει να προταθεί η στατίνη ως μέσω μείωσης της σοβαρής νόσησης και του θανάτου από την νόσο, καθώς η παρούσα μελέτη είναι παρατηρητική και δεν μπορεί να δώσει 100% ακριβή αποτελέσματα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Statins May Reduce the Risk of COVID-19 Death by 41 Percent: Here's Why https://www.healthline.com/health-news/statins-may-reduce-the-risk-of-covid-19-death-by-41-percent-heres-why#What-the-research-uncovered

Common Medication Used to Reduce Cholesterol Levels May Reduce COVID-19 Severity https://health.ucsd.edu/news/releases/Pages/2021-07-15-common-medication-used-to-reduce-cholesterol-levels-may-reduce-covid-19-severity.aspx

Common Medication Used to Reduce Cholesterol Levels May Reduce COVID-19 Severity https://ucsdnews.ucsd.edu/pressrelease/common-medication-used-to-reduce-cholesterol-levels-may-reduce-covid-19-severity#:~:text=Statins%20are%20commonly%20used%20to,lowering%20drug%20use%20a%20statin.

Relation of prior statin and anti-hypertensive use to severity of disease among patients hospitalized with COVID-19: Findings from the American Heart Association’s COVID-19 Cardiovascular Disease Registry https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0254635