Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Πώς μπορούν να αποτραπούν οι εστίες μόλυνσης στα σχολεία;

Τα τακτικά διαγνωστικά τεστ, μπορούν να αποτρέψουν τις εστίες μόλυνσης και να σπάσουν τις αλυσίδες μετάδοσης της νόσου COVID-19 στο σχολικό περιβάλλον. Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα κατέληξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Computational Biology.

Οι ερευνητές, οι οποίοι χρησιμοποιήσαν προσομοίωση του σχολικού περιβάλλοντος, διαπίστωσαν ότι σε περιπτώσεις υψηλής μετάδοσης, ενέργειες όπως το κλείσιμο των τάξεων μετά την διάγνωση ενός συμπτωματικού μαθητή, δεν είναι αρκετές για να αποτρέψουν το ξέσπασμα μιας μεγάλης εστίας μόλυνσης στο σχολείο.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Δρ. Paul Tupper, διαπιστώθηκε ότι η αναμονή μέχρι ενας μαθητής να εμφανίσει συμπτώματα και έπειτα να κάνει διαγνωστικό τεστ είναι πολύ αργή και ευνοεί την εξάπλωση της μόλυνσης. Αντίθετα, οι συχνοί έλεγχοι όλων, λειτουργεί πολύ καλύτερα και μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο σχολικό περιβάλλον, όσο και στους χώρους εργασίας, γιατί διαγιγνώσκεται η μόλυνση πριν μεταδοθεί σε άλλους.

Τι εξέτασαν οι ερευνητές;

Οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα τεσσάρων μοντέλων δράσης που εφαρμόζονται όταν ενας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα:

  • Ο συμπτωματικός μαθητής μένει στο σπίτι και δεν γίνεται καμία περαιτέρω ενέργεια.
  • Όταν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός, όλη η τάξη περιορίζεται στο σπίτι.
  • Όταν δύο ή περισσότερες τάξεις έχουν κάποιο μαθητή με συμπτώματα, όλοι οι μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα.
  • Όταν ένας συμπτωματικός μαθητής βγει θετικός, όλοι οι συμμαθητές, οι επαφές του και ο καθηγητής του μπαίνουν σε καραντίνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κανένα από αυτά τα μοντέλα δεν ήταν αποτελεσματικό στη διακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εκτός εάν υπήρχε ήδη χαμηλό ποσοστό μετάδοσης στην κοινότητα.

Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι συγγράφεις της μελέτης «κανένα από αυτά τα πρωτόκολλα που ενεργοποιούνται μετά την θετική διάγνωση ενός συμπτωματικού μαθητή, δεν αποτρέπει την μετάδοση του κορωνοϊού σε άλλους μαθητές». Αντίθετα, «ανάμεσα στα μέτρα που εφαρμόστηκαν στη μελέτη, μόνο η συχνή εξέταση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας πέτυχε την αποτροπή της μετάδοσης του ιού στους υπολοίπους μαθητές και καθηγητές».

Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει ο συχνός διαγνωστικός έλεγχος των μαθητών;

Ο Δρ. Dean Blumberg, Επικεφαλής Παιδιατρικών Μολυσματικών Ασθενειών στο UC Davis Health στην Καλιφόρνια, ανέφερε ότι τα συχνά διαγνωστικά τεστ ενδέχεται να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα και δυσφορία στον μαθητικό πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, πολλά παιδιά δεν αντέχουν τον συνεχή ρινικό έλεγχο και αυτό μπορεί να οδηγήσει τους γονείς στο να μην θέλουν να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε αυτή την ταλαιπωρία σχεδόν καθημερινά. Τόνισε όμως, ότι υπάρχουν άλλα είδη διαγνωστικών τεστ, όπως το ρινικό αλλά επιφανειακό τεστ ή το τεστ σάλιου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να δώσουν αξιόπιστα αποτελέσματα, μειώνοντας την ταλαιπωρία των μικρών παιδιών.

Σημείωσε μάλιστα, ότι η χρήση μάσκας είναι ένα μέτρο πολύ αποτελεσματικό, που σε πολλά σχολεία έχει σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα και αποδεδειγμένα αποκόπτει την μετάδοση της λοίμωξης. Έτσι, συνιστά στους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν την μάσκα τους, κυρίως όταν βρίσκονται εντός της τάξης και να κρατούν αποστάσεις από τους συμμαθητές τους.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Regular Testing May Be the Best Way to Prevent COVID-19 Outbreaks at Schools https://www.healthline.com/health-news/regular-testing-may-be-the-best-way-to-prevent-covid-19-outbreaks-at-schools#What-researchers-examined

COVID-19 in schools: Mitigating classroom clusters in the context of variable transmission https://journals.plos.org/ploscompbiol/article?id=10.1371/journal.pcbi.1009120