Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Πώς θα είναι το μέλλον μας μετά την πανδημία;

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία της νόσου COVID-19 σιγά σιγά εξασθενεί, είναι πραγματικά απίθανο ο κορωνοϊός να εξαφανιστεί εντελώς, τουλάχιστον το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο αυξάνονται οι εμβολιασμένοι, η COVID-19 θα αρχίσει να αποκτά επιδημική μορφή, κατά την οποία ο ιός θα είναι παρόν μεν στον γενικό πληθυσμό, αλλά τα επίπεδα των μολύνσεων θα είναι ελεγχόμενα και δεν θα μιλάμε πλέον για πανδημία.

Τι γίνεται με την ανοσία της αγέλης;

Η ανοσία της αγέλης, το επίπεδο δηλαδή των ατόμων που πρέπει να εμβολιαστούν, ώστε η ασθένεια να σταματήσει να εξαπλώνεται και τελικά να εξαφανιστεί, είναι μέχρι στιγμής άγνωστο για την COVID-19. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι για να εξαφανιστεί η ασθένεια, πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού κάθε χώρας, ωστόσο, το ποσοστό αυτό δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί επιστημονικά.

Σύμφωνα με την Δρ. Susan Kline, ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, δεν είναι ακόμη γνωστό το απαιτούμενο επίπεδο ανοσίας που χρειάζεται ο πληθυσμός, ώστε ο sars-cov-2 να εξαφανιστεί, διότι το ανοσολογικό επίπεδο για κάθε ασθένεια είναι διαφορετικό. Για παράδειγμα, για την ιλαρά χρειάζεται να ανοσοποιηθεί το 95% του γενικού πληθυσμού και παρόλο που για την ιλαρά, η οποία προκαλείται από έναν εντελώς διαφορετικό ιό, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι εξαιρετικά υψηλά, διαπιστώνεται ότι περιστασιακά εμφανίζεται σε διάφορες περιοχές όπου τα επίπεδα του εμβολιασμού είναι χαμηλά.

Αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο όπλο που έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους οι άνθρωποι για να μπορέσουν να επανέλθουν όσο πιο σύντομα γίνεται στην κανονικότητα. Και παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως στο μέλλον να υπάρξουν μικρές εστίες COVID-19 –κυρίως σε περιοχές με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού- δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο η συγκεκριμένη νόσος να πάρει ξανά πανδημική μορφή, νοουμένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κάθε χώρας θα είναι εμβολιασμένο.

Μετά την ανοσία της αγέλης η ζωή μας θα επιστρέψει στο κανονικό;

Αν πάρουμε και πάλι ως παράδειγμα την ιλαρά, διαπιστώνουμε ότι παρά τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, κάθε χρόνο καταγράφονται αρκετά περιστατικά, με την ασθένεια να εξακολουθεί να θεωρείται κοινή σε πολλά μέρη του κόσμου. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μιλάμε για πανδημία, αλλά για μια ασθένεια που εμφανίζεται σποραδικά με την μορφή επιδημίας. Αυτό ακριβώς είναι που αναμένεται να ακολουθήσει μετά την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης σε σχέση με τη νόσο COVID-19.

Στο παρόν όμως στάδιο, οι άνθρωποι ακόμη και μετά τον εμβολιασμό τους θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, να μην συνωστίζονται σε μεγάλες εκδηλώσεις και όποτε κρίνουν αναγκαίο να φορούν ακόμη και την μάσκα τους. Να υπενθυμίσουμε ότι το εμβόλιο δεν μας καθιστά άτρωτους απέναντι στον ιό, αλλά μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης και την πιθανότητα σοβαρής νόσησης.

Η Δρ. Elizabeth Wang, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Maryland St, τόνισε ότι τα άτομα που πριν εμβολιαστούν αλληλοεπιδρούσαν με ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, δεν σημαίνει ότι μετά τον εμβολιασμό τους θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με όλο τον κόσμο, όπως έκαναν πριν ξεσπάσει η πανδημία. Τα μέτρα προστασίας, υπογράμμισε, πρέπει να τηρούνται τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστεί κατά προσεγγίσει το 70% του γενικού πληθυσμού. Από εκεί και έπειτα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα δείξουν το κατά πόσο μπορούμε να εισέλθουμε εντελώς στην κανονικότητα χωρίς να ακολουθούμε τα μέτρα προστασίας.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved