Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Πώς θα παίξουν με ασφάλεια τα παιδιά αυτό το καλοκαίρι;

Μετά από δύο σχεδόν χρόνια περιορισμών, οι γονείς καλούνται να επιτρέψουν στα παιδιά τους να γίνουν ξανά παιδιά και ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι η καταλληλότερη στιγμή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ακόμη λόγοι για να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς τα παιδιά δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για εμβολιασμό και η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Πώς θα παίξουν με ασφάλεια τα παιδιά αυτό το καλοκαίρι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονείς θα πρέπει να σχεδιάσουν τις δραστηριότητες των παιδιών τους με τρόπο τέτοιο που θα εξασφαλίζεται πρώτα από όλα η ασφάλεια τους. Καλούνται μάλιστα να παρατηρήσουν και να διαχειριστούν τις αντιδράσεις των παιδιών τους στην προσπάθεια τους να προσαρμοστούν και πάλι στην νέα πραγματικότητα.

Η Δρ. Sara Huberman Carbone, παιδίατρος στο One Medical στη Νότια Καλιφόρνια, ενθαρρύνει τις οικογένειες να αφήσουν τα παιδιά τους να χαλαρώσουν σε κοινωνικές καλοκαιρινές δραστηριότητες, όπως οι κατασκηνώσεις, τα καλοκαιρινά σπορ και οι οικογενειακές διακοπές. Ωστόσο, νοουμένου ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν, τα μέτρα προστασίας πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται. Είναι καλό λοιπόν, τα παιδιά να παροτρύνονται να παίζουν σε εξωτερικούς κυρίως χώρους, αντί σε εσωτερικούς, που συνήθως εγκυμονούν μεγαλύτερους κινδύνους. Επιπρόσθετα, όπως τόνισε η Δρ. Carbone, τα παιδιά επιβάλλεται να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήρια μετά από δυο χρόνια καθήλωσης τους μπροστά σε οθόνες. Πρέπει λοιπόν, να δίνεται βαρύτητα στο κανονικό παιχνίδι και όχι στο εικονικό.

Η Δρ. Christina Johns, παιδίατρος και ανώτερη ιατρική σύμβουλος στην εθνική αλυσίδα επείγουσας φροντίδας PM Pediatrics, δήλωσε στην Healthline ότι οι γονείς ενδέχεται να χρειαστεί να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε διάφορες δραστηριότητες. Αυτό όπως εξήγησε «θα ελαχιστοποιήσει τυχόν αρχικά δυσάρεστα συναισθήματα, καθώς τα παιδιά που καλούνται να βγουν από το σπίτι δύο χρόνια μετά, ενδεχομένως να νιώθουν άβολα και περισσότερη ασφάλεια κοντά στους γονείς τους. Ένας καλός τρόπος για να ενσωματωθούν και πάλι στην κανονικότητα είναι ο προγραμματισμός σύντομων παιχνιδιών (playdates) τα οποία θα τους δημιουργούν θετικές εμπειρίες που θα ανυπομονούν να ξαναζήσουν».

Η Δρ. Sara Siddiqui, παιδίατρος στο NYU Langone Huntington Medical Center στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, τα παιδιά, μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα απομόνωσης, να νιώσουν κοινωνικό άγχος και αυτό όπως είπε είναι απόλυτα φυσιολογικό. «Θα υπάρξουν στιγμές που τα παιδιά θα πρέπει να προσαρμοστούν ξανά στις παλιές τους συμπεριφορές, όπως κλήθηκαν πριν δύο χρόνια να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στα νέα δεδομένα», είπε, εξηγώντας ότι οι γονείς καλούνται να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν και πάλι, δίνοντας τους χώρο, χρόνο και εχέγγυα. Όπως σημείωσε, το παιχνίδι με άλλα παιδιά ενδέχεται να είναι στην αρχή άβολο και ως εκ τούτου αρχικά μπορούν να αρχίσουν να παίζουν με ένα δύο άλλα παιδιά, σε ένα γνώριμο περιβάλλον μέχρι να αποκτήσουν ξανά την κοινωνικότητα τους. «Ουσιαστικά, τα παιδιά καλούνται να γνωριστούν ξανά από την αρχή και οι γονείς πρέπει να τους δώσουν τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζονται» σημείωσε καταληκτικά η Δρ. Siddiqui.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Children Can Play Safely This Summer as COVID-19 Pandemic Eases https://www.healthline.com/health-news/how-children-can-play-safely-this-summer-as-covid-19-pandemic-eases#Overall-health

How Children Can Play Safely This Summer as COVID-19 Pandemic Eases https://www.newsbreak.com/amp/samsung-daily/n/0aSWVnvp