Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία μετά την ανάρρωση;

Μια καίρια απορία που έχουν πολλοί άνθρωποι, είναι το «πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία ενός ανθρώπου που νόσησε με COVID-19 και τελικά ανάρρωσε».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρει να καταπολεμήσει έναν ιό, τον διατηρεί για αρκετό διάστημα στην μνήμη του, ώστε να μπορέσει να τον αντιμετωπίσει εκ νέου εάν χρειαστεί. Μια μελέτη λοιπόν, δείχνει ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα θυμάται την COVID-19 για αρκετούς μήνες μετά την ανάρρωση.

Πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία του σώματος έναντι στην COVID-19;

Το ανοσοποιητικό σύστημα, για να καταφέρει να καταπολεμήσει τις διάφορες ασθένειες, δημιουργεί διάφορους τύπους κυττάρων και μορίων, όπως τα αντισώματα, τα Τ κύτταρα και τα Β κύτταρα.

Οι ερευνητές, για να καταφέρουν να απαντήσουν στο ερώτημα «Πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία του σώματος έναντι στην COVID-19;», εξέτασαν τις ανοσολογικές αντιδράσεις 200 περίπου ατόμων που νόσησαν με COVID-19 και στη συνέχεια ανάρρωσαν. Σημειώνεται ότι πολλοί είχαν νοσήσει έως και 8 μήνες πριν την εξέταση, ενώ άλλες περιπτώσεις ήταν πιο πρόσφατες.

Οι ερευνητές λοιπόν, διαπίστωσαν ότι το 95% των συμμετεχόντων, διατηρούσαν στην μνήμη του ανοσοποιητικού τους συστήματος τον ιό SARS-CoV-2. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι:

  • Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν στο σώμα τους αντισώματα που μπλοκάρουν την πρωτεΐνη του ιού. Την πρωτεΐνη δηλαδή που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει.
  • Ο αριθμός και ο τύπος των αντισωμάτων διέφερε μεταξύ των συμμετεχόντων, πράγμα που δείχνει ότι τους πρώτους μήνες μετά την ανάρρωση, τα αντισώματα αυξάνονται και ακολούθως διατηρούνται σταθερά, όμως μειώνονται ελαφρώς 6-8 μήνες μετά την μόλυνση.
  • Τα επίπεδα των ανοσοκυττάρων ήταν ψηλά σε όλους τους συμμετέχοντες.
    • Τα Β κύτταρα, τα οποία παράγουν αντισώματα, αυξήθηκαν μερικούς μήνες μετά τη μόλυνση και ακολούθως παρέμειναν σταθερά.
    • Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέπτυξαν ένα σημαντικό τύπο Τ κυττάρων που καταπολεμά την μόλυνση.
    • Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες ανέπτυξαν έναν τύπο Τ κυττάρων που σκοτώνει τα μολυσμένα κύτταρα.

Ουσιαστικά, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η φυσική ανοσία του σώματος ενάντια στην COVID-19  διαρκεί τουλάχιστον 8 μήνες μετά την ανάρρωση.

Η Δρ. Daniela Weiskopf, η οποία εργάζεται στο ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla, υπογράμμισε ότι «πριν από αρκετούς μήνες διαπιστώθηκε ότι η φυσική μόλυνση από την νόσο COVID-19 προκαλεί μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση στο σώμα των ασθενών. Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει πως η απόκριση αυτή έχει διάρκεια». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα της, ότι και τα εμβόλια θα παρουσιάσουν παρόμοια μοτίβα ανοσολογικών αποκρίσεων.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Long Does Protection Last After COVID-19? https://newsinhealth.nih.gov/2021/03/how-long-does-protection-last-after-covid-19

Immunological memory to SARS-CoV-2 assessed for up to 8 months after infection https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33408181/