Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Πότε θα αρχίσουν να εμβολιάζονται τα παιδιά;

Με τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19, έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα χιλιάδες ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ειδικοί ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Buffalo της Νέας Υόρκης, Δρ. Thomas Russo, ο εμβολιασμός των παιδιών είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της γρίπης, διότι μειώνει σημαντικά την διάδοση της λοίμωξης στην κοινότητα.

Για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλα τα τρέχοντα εμβόλια;

Προς το παρόν, υπάρχουν τρία εγκεκριμένα εμβόλια για την νόσο COVID-19, αλλά μόνο το εμβόλιο Pfizer-BioNTech έχει εγκριθεί για παιδιά 16 ετών και άνω, ενώ τόσο το εμβόλιο της Moderna, όσο και το εμβόλιο Johnson & Johnson είναι για την ώρα διαθέσιμα μόνο για άτομα άνω των 18 ετών.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Russo, στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Pfizer-BioNTech συμμετείχαν άτομα 16 ετών και άνω, ενώ στις κλινικές δοκιμές των δύο άλλων εμβολίων, συμμετείχαν άτομα 18 ετών και άνω. Τα εμβόλια λοιπόν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στις ηλικιακές ομάδες στις οποίες δοκιμάστηκαν.

Σήμερα, οι φαρμακευτικές εταιρίες εμβολίων, είτε άρχισαν ήδη τις δοκιμές των εμβολίων τους σε παιδιά, είτε τις προγραμματίζουν άμεσα. Ειδικότερα:

  • Η Pfizer πραγματοποιεί ήδη δύο κλινικές δοκιμές: μία σε παιδιά 12-15 ετών και μια σε παιδιά έως έξι μηνών.
  • Η Moderna ξεκίνησε και αυτή δύο δοκιμές: μία σε παιδιά 12 – 17 ετών και μια σε παιδιά έως έξι μηνών.
  • Τέλος, η Johnson & Johnson, σχεδιάζει να δοκιμάσει το εμβόλιο της σε παιδιά 12 – 17 ετών και ακολούθως σε νεογέννητα.

Πότε αναμένεται να αρχίσουν να εμβολιάζονται τα παιδιά;

Παρότι οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων σε παιδιά έχουν αρχίσει από τις δύο φαρμακευτικές εταιρίες, είναι ακόμη πολύ δύσκολο για τους ειδικούς να γνωρίζουν με σιγουριά το πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών. Τονίζουν όμως, ότι αναμένεται να ακολουθηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, Anthony Fauci, σε δηλώσεις που έκανε στα μέσα Μαρτίου ανέφερε ότι αναμένεται τον Φθινόπωρο η έναρξη των εμβολιασμών σε μεγαλύτερα παιδιά, ενώ τα μικρότερα παιδιά είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν να εμβολιάζονται στις αρχές του 2022. Μάλιστα, σημείωσε ότι το εμβόλιο ενδέχεται να είναι διαθέσιμο και στα ιατρεία των παιδιάτρων, τονίζοντας και αυτός με την σειρά του ότι ο εμβολιασμός και των παιδιών θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα γιατί θα μειώσει σημαντικά την διάδοση της λοίμωξης στην κοινότητα.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved