Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, μήνες μετά την ανάρρωση

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Medicine (BMJ), διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης, μιας δυνητικά σοβαρής συνέπειας της νόσου COVID-19, παραμένει αυξημένος για μήνες μετά την ανάρρωση.

Συγκεκριμένα, Σουηδοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το εθνικό μητρώο, για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, για να ανακαλύψουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος θρόμβων αίματος στα πόδια και τους πνεύμονες, συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και έξι μήνες μετά την ανάρρωση από την COVID-19.

Υπάρχει κίνδυνος θρόμβωσης μετά την ανάρρωση από COVID-19;

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εντόπισαν πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19, από την αρχή της πανδημίας έως τα μέσα του 2021. Προσάρμοσαν επίσης, 4 εκατομμύρια άτομα που βρέθηκαν θετικά, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την περιοχή που διέμεναν.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, διαπίστωσαν ότι υπάρχει πενταπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (θρόμβος αίματος στις βαθιές φλέβες, συνήθως στα πόδια), διπλάσιος κίνδυνος αιμορραγίας και 33 φορές αύξηση του κινδύνου πνευμονικής εμβολής (θρόμβος αίματος στους πνεύμονες) στα άτομα που νόσησαν με COVID-19, με τον υψηλότερο κίνδυνο να παρατηρείται στους ασθενείς με προϋπάρχουσες παθήσεις. (Βαθιά φλεβική θρόμβωση: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; Πώς θεραπεύεται;)

Οι πιο πάνω κίνδυνοι παρέμειναν αυξημένοι για ένα διάστημα 70 ημερών μετά τη μόλυνση για την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, 110 ημέρες για την πνευμονική εμβολή, ενώ ο κίνδυνος αιμορραγίας παρέμεινε αυξημένος για δύο μήνες.

Ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι μεγαλύτερος για άτομα που νόσησαν σοβαρά με COVID-19;

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο κίνδυνος θρόμβωσης ήταν μεγαλύτερος κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας σε σύγκριση με το δεύτερο και το τρίτο κύμα, κυρίως για όσους νόσησαν σοβαρά. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να εξηγηθεί από τον εκτενή μετέπειτα εμβολιασμό του κοινού και τη βελτίωση στις θεραπευτικές μεθόδους μετά το πρώτο κύμα. (10+1 Λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι υιοθετούν προστατευτικές συμπεριφορές υγείας κατά τη διάρκεια πανδημιών)

Σημειώνεται ότι ακόμη και ανάμεσα στους ασθενείς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, αλλά εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος αιμορραγίας ήταν μειωμένος στις ηπιότερες περιπτώσεις. Τονίζεται ότι ο διαφοροποιημένος κίνδυνος θρόμβωσης, είναι ανάλογος με τη μετάλλαξη που προσβάλλει τον κάθε ασθενή. (Αντιθρομβωτικές κάλτσες μετά από επέμβαση: Πόσο καιρό πρέπει να τις φοράω;)

Η θρόμβωση είναι απειλητική για τη ζωή;

Η έρευνα ρίχνει φως σε μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή για άτομα με COVID-19, την θρόμβωση, την οποία η Δρ Daniella Kadian-Dodov, ειδικός στην αγγειακή ιατρική στο Mount Sinai Heart στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητική».

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) εμφανίζεται συχνότερα στα κάτω άκρα και μπορεί να παρουσιαστεί με οίδημα, πόνο ή αποχρωματισμό.

Η πνευμονική εμβολή (PE), συμβαίνει όταν ένα κομμάτι θρόμβου αποκοπεί και ταξιδέψει στους πνεύμονες. Αυτό προκαλεί μεγάλη πίεση στην καρδιά και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Η θεραπεία με αραιωτικά αίματος  σταματά τη διαδικασία πήξης του αίματος και επιτρέπει στο σώμα να διασπάσει τον θρόμβο. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, ο θρόμβος δεν εξαφανίζεται εντελώς και μπορεί να γίνει ορατός χρόνια μετά την αρχική θρόμβωση, μέσω απεικονιστικών πρακτικών. (Αντιπηκτικά αίματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λήψη τους)

Πώς εξηγείται ο αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης μετά τη νόσηση με COVID-19;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, κυρίως σε άτομα που χρειάστηκαν νοσηλεία.

Ο Δρ. Nikhil Bhayani, σύμβουλος μολυσματικών ασθενειών στην Texas Health Resources, εξήγησε ότι σε περίπτωση που προκληθεί τραυματισμός εξαιτίας της COVID-19, στο εσωτερικό της επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων, πυροδοτείται μια φλεγμονώδης διαδικασία που οδηγεί σε σχηματισμό θρόμβων.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες όπως η παρατεταμένη αδράνεια λόγω σοβαρής νόσησης, η οποία προκαλεί στατική ροή του αίματος, οδηγώντας σε σχηματισμό θρόμβων.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

COVID-19 Linked to Increased Risk of Blood Clots Even Months Later: What to Know https://www.healthline.com/health-news/covid-19-linked-to-increased-risk-of-blood-clots-even-months-later-what-to-know#The-bottom-line

Everything You Want to Know About Deep Vein Thrombosis (DVT) https://www.healthline.com/health/deep-venous-thrombosis

Pulmonary Embolism (Blood Clot in Lung): Symptoms and More https://www.healthline.com/health/pulmonary-embolus