Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

COVID-19: Τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να νοσήσουν από τον Sars-cov-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Σε περίπτωση ωστόσο που νοσήσουν,  είναι απίθανο να νοσήσουν σοβαρά και μάλιστα μετά την ανάρρωσή τους διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο να εμφανίσουν μακροχρόνιες επιπλοκές που σχετίζονται με την COVID-19.

Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο των σοβαρών μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου COVID-19;

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Lancet Infectious Diseases Journal, διαπίστωσε ότι τα εμβολιασμένα άτομα διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο να νοσήσουν με COVID-19 και ότι σε περίπτωση που νοσήσουν, τα συμπτώματά τους θα είναι ήπια, την ίδια ώρα που διατρέχουν απειροελάχιστο κίνδυνο να εμφανίσουν μακροχρόνιες επιπλοκές.

Συγκεκριμένα, η μελέτη η οποία χρησιμοποίησε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, από περίπου 1,2 εκατομμύρια ενήλικες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι μόνο το 0,5% των συμμετεχόντων μολύνθηκε με τον ιό περίπου 14 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech, Moderna ή Oxford-AstraZeneca, ενώ μόνο το 0,2% νόσησε μετά τη δεύτερη δόση. «Το εύρημα αυτό» σύμφωνα με τους ερευνητές, «υποδηλώνει το πόσο σημαντικός είναι ο πλήρης εμβολιασμός και πρέπει να ωθήσει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν χωρίς δεύτερη σκέψη».

Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που οι συμμετέχοντες μολύνθηκαν μετά τον εμβολιασμό τους, η ασθένεια τους ήταν ήπια, ενώ πολλοί από αυτούς δεν εμφάνισαν καθόλου συμπτώματα. Συγκεκριμένα, τα άτομα που μολύνθηκαν μετά την πρώτη δόση είχαν 63% πιθανότητες να είναι ασυμπτωματικά, ενώ μετά την δεύτερη δόση είχαν 94% πιθανότητες να είναι ασυμπτωματικά.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι πιθανότητες ενός πλήρως εμβολιασμένου ατόμου να εμφανίσει μακροχρόνιες επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο COVID – 19, περίπου 28 μέρες μετά την ανάρρωσή του, ήταν κατά 50% μειωμένες.

Πόσο σημαντικός είναι ο πλήρης εμβολιασμός;

Στη βάση των πιο πάνω δεδομένων, η παρούσα μελέτη έρχεται να ενισχύσει την άποψη της σημαντικότητας του εμβολιασμού, τόσο σε θέμα πρόληψης, όσο και σε θέμα σοβαρότητας συμπτωμάτων σε περίπτωση νόσησης, καθώς, όπως αναφέραμε πιο πάνω, ακόμη και αν ένα άτομο νοσήσει μετά τον εμβολιασμό του, οι πιθανότητες να εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε νοσηλεία ή σε μακροχρόνιες επιπλοκές είναι ελάχιστες.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Vaccines Cut Risk of Long COVID by Half https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210902/study-shows-vaccines-cut-risk-of-long-covid-by-half

Risk factors and disease profile of post-vaccination SARS-CoV-2 infection in UK users of the COVID Symptom Study app: a prospective, community-based, nested, case-control study https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(21)00460-6/fulltext

Full vaccination' will likely mean getting a booster shot, Fauci says; millions of Americans keep vaccination secret: COVID-19 updates https://eu.statesmanjournal.com/story/news/health/2021/09/02/vaccines-effective-against-long-haul-covid-large-study-shows/5690140001/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι