Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Τα ενδορρινικά εμβόλια είναι αποτελεσματικότερα από τα mRNA εμβόλια;

Ο SARS-CoV-2 είναι ένας αναπνευστικός ιός, που σημαίνει ότι το αγαπημένο του μέρος για να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα είναι η μύτη. Αυτός είναι και ο λόγος που τα διαγνωστικά τεστ χρησιμοποιούν ρινικό επίχρισμα. Με την ίδια λογική όμως, γιατί οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται με κάποιο ρινικό σπρέι για να σκοτώσουν κατευθείαν τον ιό πριν εισέλθει στο σώμα, αλλά εμβολιάζονται με βελόνες στο χέρι;

Τα ενδορρινικά εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά;

Τα ενδορρινικά εμβόλια, πράγματι θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν την νόσο COVID-19 και μάλιστα βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη. Τα ενδορρινικά εμβόλια δεν χρειάζονται βελόνες και σύμφωνα με τον Δρ. Troy Randall, ειδικό σε θέματα φλεγμονής, ανοσολογίας και ανοσοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, «αυτά τα εμβόλια θα ήταν πιο προσιτά καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φοβούνται τις βελόνες και αυτός ο φόβος τους αποτρέπει από το να εμβολιαστούν».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δρ. Randall, πιθανότατα τα ενδορρινικά εμβόλια μπορούν να αποτελέσουν μια πιο αποτελεσματική επιλογή, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός είναι αναπνευστικός ιός. Όπως εξήγησε, τα ενδορρινικά εμβόλια προκαλούν έναν διαφορετικό τύπο ανοσοαπόκρισης, ο οποίος είναι γνωστός από το 2003, όταν αναπτύχθηκαν τα πρώτα ενδορρινικά εμβόλια γρίπης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παραδοσιακά εμβόλια που χρησιμοποιούν βελόνες προκαλούν ανοσοαπόκριση σε ολόκληρο το σώμα, αλλά και τοπικά, όπως στις βλεννογόνες μεμβράνες της μύτης και του λαιμού. Για να προκληθεί όμως, μια πιο ισχυρή τοπική ανοσοαπόκριση, το εμβόλιο πρέπει να τοποθετηθεί στο σημείο που θέλουμε να είναι πιο ισχυρό. Ως εκ τούτου, τα ενδορρινικά εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν μια ισχυρή ανοσοαπόκριση στη μύτη και το λαιμό, τις κύριες εισόδους του ιού στο ανθρώπινο σώμα, εξολοθρεύοντας τον πριν εισχωρήσει βαθιά στους αεραγωγούς και μολύνει ολόκληρο το σώμα. Ωστόσο, τα τοπικά εμβόλια δεν μπορούν να θωρακίσουν ολόκληρο το σώμα.

Από αυτή την σκοπιά, σύμφωνα με τον Δρ. Randall, μια καλή ιδέα θα ήταν η χορήγηση ενός παραδοσιακού εμβολίου, είτε  mRNA, είτε εξασθενημένου ιού, για να προκληθεί ανοσοαπόκριση σε ολόκληρο το σώμα, σε συνδυασμό με μια ενισχυτική δόση ενδορρινικού εμβολίου, για τοπική ενίσχυση των σημείων εισόδου του ιού στο σώμα.

«Ένα εμβόλιο που ενεργοποιεί την ανοσοσφαιρίνη Α και τα κύτταρα μνήμης Β και Τ στις ρινικές διόδους και στους ανωτέρους αεραγωγούς, δεν θα αποτρέψει μόνο την λοίμωξη, αλλά μπορεί να αποτρέψει και την μετάδοση του ιού», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Ποια εμπόδια φράσσουν τον δρόμο στα ενδορρινικά εμβόλια;

Σύμφωνα με τον Δρ. Randall, η δημιουργία αποτελεσματικών ενδορρινικών εμβολίων για την πρόληψη της νόσου COVID-19 είναι περίπλοκη.

Τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια COVID-19 που χορηγούνται σήμερα, βασίζονται στην τεχνολογία mRNA και περιλαμβάνουν κομμάτια από την επιφανειακή πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 και όχι τον ίδιο τον ιό εξασθενημένο ή ζωντανό. Τα ενδορρινικά εμβόλια όμως, για να προκαλέσουν ισχυρή ανοσοαπόκριση, χρειάζονται να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο τον ιό σε εξασθενημένη μορφή και αυτό από μόνο του είναι επικίνδυνο, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόλυνσης και νόσησης.

Επιπρόσθετα, η αποτελεσματικότητα τέτοιων εμβολίων ενδέχεται να είναι περιορισμένη στην περίπτωση που ο παραλήπτης έχει ήδη νοσήσει στο παρελθόν, διότι η ανοσία που ήδη απέκτησε, μπορεί να καταστρέψει το εμβόλιο πριν αναγνωριστεί από το σώμα.

Για τους πιο πάνω λόγους, η ανάπτυξη, αλλά και η έγκριση τέτοιων εμβολίων, καθίσταται δύσκολη, παρά τους ισχυρισμούς των ειδικών ότι ένα ενδορρινικό εμβόλιο θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματικό σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι