Πρόληψη και θεραπεία

COVID-19: Το εμβόλιο είναι 5 φορές πιο προστατευτικό από τη φυσική ανοσία

Η εβδομαδιαία έκθεση νοσηρότητας και θνησιμότητας του CDC, διαπίστωσε ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα που μολύνθηκαν πρόσφατα με COVID-19, έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν εκ νέου από κορωνοϊό, συγκριτικά με τα άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως, αλλά δεν νόσησαν πριν τον εμβολιασμό τους.

Την ίδια ώρα, η έκθεση υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προσφέρει υψηλότερα, ισχυρότερα και πιο σταθερά επίπεδα ανοσίας, συγκριτικά με τα επίπεδα ανοσίας που προσφέρει η ίδια η λοίμωξη, για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Η Διευθύντρια του CDC, Δρ. Rochelle Walensky, εξήγησε ότι υπάρχουν αυξημένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 είναι σημαντικός, ακόμη και αν κάποιος έχει ήδη νοσήσει προηγουμένως. Η παρούσα μελέτη έρχεται να προσθέσει στο παζλ των γνώσεων που καταδεικνύουν το πόσο προστατευτικός είναι ο εμβολιασμός. Ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθουμε από την πανδημία, είναι ο εκτεταμένος εμβολιασμός, σε συνδυασμό με προστατευτικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών  (διαβάστε πώς θα αποφύγετε την ξηροδερμία από το συχνό πλύσιμο των χεριών)  και οι κοινωνικές αποστάσεις.

Ο εμβολιασμός είναι πιο προστατευτικός από τη φυσική ανοσία;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Δίκτυο VISION, το οποίο περιελάμβανε στοιχεία για περισσότερες από 201.000 νοσηλείες COVID-19 από 187 νοσοκομεία εννέα Πολιτειών των ΗΠΑ, από την πρώτη Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2021. Από αυτούς, περίπου 94.000 άτομα υποβλήθηκαν σε rapid test και 7.300 υποβλήθηκαν σε εργαστηριακά τεστ COVID-19, όπου επιβεβαιώθηκε η επαναμόλυνσή τους.

Η ερευνητική ομάδα, αξιολογώντας τα δεδομένα της διαπίστωσε ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα που μολύνθηκαν με κορωνοϊό τους τελευταίους τρείς με έξι μήνες, είχαν περίπου πεντέμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ξανά με κορωνοϊό, συγκριτικά με τα άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως τους τελευταίους τρεις με έξι μήνες, με εμβόλιο Pfizer ή Moderna.

Μάλιστα, όταν οι ερευνητές εξέτασαν τους μήνες κατά τους οποίους η μετάλλαξη δέλτα έτεινε να είναι το κυρίαρχο στέλεχος που μόλυνε τους ανθρώπους, κατέληξαν και πάλι στα ίδια συμπεράσματα. Να υπενθυμίσουμε ότι η μετάλλαξη δέλτα, χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο μολυσματικούς ιούς, ο οποίος μεταδίδεται ευκολότερα από άνθρωπο σε άνθρωπο και προκαλεί σοβαρή ασθένεια.

Σε κάθε περίπτωση, η ερευνητική ομάδα τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η διενέργεια περεταίρω μακροπρόθεσμων μελετών, δεδομένου ότι τα επίπεδα φυσικής και μη ανοσίας μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, οπότε ο κίνδυνος επαναμόλυνσης ενδέχεται να αλλάξει, τόσο στον εμβολιασμένο, όσο και στον μη εμβολιασμένο πληθυσμό. «Σε μεταγενέστερο στάδιο της πανδημίας, πρεπει να διενεργηθούν επιπλέον μελέτες για την εκ νέου μέτρηση της ανοσίας του πληθυσμού», υπογράμμισαν οι ερευνητές, «για να ελεγχθεί το πόσο σημαντική είναι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό».

Να υπενθυμίσουμε ότι στη βάση των σημερινών δεδομένων, τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις Pfizer ή Moderna μπορούν να λάβουν ενισχυτική τρίτη δόση έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση, ενώ τα άτομα που έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson χρειάζονται ενισχυτική τρίτη δόση δυο μήνες μετά τον αρχικό τους εμβολιασμό με την χρήση ενός mRNA εμβολίου.

Συμπερασματικά

Η παρούσα μελέτη υποδηλώνει το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός, ακόμη και για τα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει, διότι, όπως διαπιστώθηκε η φυσική ανοσία τείνει να εξασθενεί γρηγορότερα, οπότε ο κίνδυνος επαναμόλυνσης και σοβαρής νόσησης είναι μεγαλύτερος για τα μη εμβολιασμένα άτομα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

COVID Vax 5 Times More Protective Than Natural Immunity https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20211031/covid-vax-5-times-more-protective-than-natural-immunity

COVID-19 Vaccines Provide Stronger Protection Against Hospitalization Than Recent Infection, Notes New Study https://www.westat.com/articles/covid-19-vaccines-provide-stronger-protection-against-hospitalization-recent-infection

New CDC Study: Vaccination Offers Higher Protection than Previous COVID-19 Infection https://www.cdc.gov/media/releases/2021/s1029-Vaccination-Offers-Higher-Protection.html

Laboratory-Confirmed COVID-19 Among Adults Hospitalized with COVID-19–Like Illness with Infection-Induced or mRNA Vaccine-Induced SARS-CoV-2 Immunity — Nine States, January–September 2021 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7044e1.htm?s_cid=mm7044e1_w