Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

COVID-19: Το εμβόλιο Novavax προκαλεί λιγότερες παρενέργειες

Πρόσφατα, η φαρμακευτική εταιρεία Novavax γνωστοποίησε ότι το εμβόλιο δύο δόσεων που δημιούργησε, ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19. Ωστόσο, οι ειδικοί πρόσθεσαν και μια ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία, ότι δηλαδή το εν λόγω εμβόλιο, μπορεί να προκαλέσει λιγότερες παρενέργειες από τα άλλα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα.

Το εμβόλιο Novavax προκαλεί λιγότερες παρενέργειες από τα άλλα εμβόλια;

Με βάση τα δεδομένα της έρευνάς τους, οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι το εμβόλιο Novavax έχει σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό παρενεργειών σε σύγκριση με τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν λιγότερο σοβαρά, ήταν παρόμοια με αυτά που έχουν ήδη συσχετιστεί με τα άλλα εμβόλια, όπως η κόπωση, η κεφαλαλγία και ο μυϊκός πόνος.

Σήμερα, τα ποσοστά εμβολιασμού δείχνουν ότι ένα επιπλέον εμβόλιο είναι περιττό, αλλά η Novavax σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), με την σκεπτική ότι οι λιγότερες παρενέργειες του εμβολίου της, μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο για τους μη εμβολιασμένους να εμβολιαστούν.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του εμβολίου Novavax και των mRNA εμβολίων;

Τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna είναι εμβόλια mRNA, ενώ το εμβόλιο Novavax είναι εμβόλιο υπομονάδας. Τα δύο είδη, αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας διαφορετική τεχνολογία και ίσως εκεί να οφείλεται και η διαφορά τους στο θέμα των παρενεργειών.

Α) Εμβόλια υπομονάδας

Το Novavax αναπτύχθηκε με τη χρήση της τεχνολογίας υπομονάδας, με βάση συγκεκριμένες πρωτεΐνες.

Ειδικότερα, τα εμβόλια υπομονάδας δεν περιλαμβάνουν ζωντανά συστατικά, αλλά μόνο τα συγκεκριμένα μέρη ενός ιού ή βακτηρίου (υπομονάδες), στα οποία πρέπει να εκτεθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, να τα αναγνωρίσει και να προκληθεί μια προστατευτική απόκριση.

Τα εμβόλια υπομονάδας είναι αξιόπιστα και γνωστά εδώ και χρόνια και χρησιμοποιούνται σε πολλά παιδικά εμβόλια, όπως του κοκκύτη, της διφθερίτιδας, του τέτανου και της ηπατίτιδας Β.

Την ίδια στιγμή, τα εν λόγω εμβόλια, είναι πιο σταθερά και εύκολα στην αποθήκευση, σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA που απαιτούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρηθούν.

Β) Νέα τεχνολογία mRNA

Τα εμβόλια mRNA δεν χρησιμοποιούν εξασθενημένο ή αδρανοποιημένο ιό για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση, αλλά χρησιμοποιούν το mRNA του ιού, το οποίο διδάσκει στα κύτταρα το πώς θα δημιουργήσει την πρωτεϊνη ακίδα του νέου κορωνοϊού, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να προκαλέσει προστατευτική ανοσοαπόκριση.

Σημειώνεται ότι εκτός από την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, τα εμβόλια υπομονάδας και mRNA, διαφέρουν και στην ανοσοαπόκριση που προκαλούν στο σώμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εμβόλια υπομονάδας προκαλούν ανοσοαπόκριση αντισωμάτων, ενώ τα εμβόλια mRNA αποδεδειγμένα προκαλούν αποκρίσεις των Β και Τ κυττάρων. Αυτό ωστόσο, δεν αλλάζει δραστικά τα ποσοστά της αποτελεσματικότητάς τους. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η συνολική αποτελεσματικότητα και των τριών εμβολίων -Pfizer-BioNTech, Moderna, Novavax- είναι παρόμοια και κυμαίνεται από 90% έως 95%.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Novavax COVID-19 Vaccine Less Likely to Cause Side Effects https://www.verywellhealth.com/novavax-vaccine-side-effects-5192068

Understanding mRNA COVID-19 Vaccines https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/mrna.html

KFF COVID-19 Vaccine Monitor - April 2021 https://www.kff.org/coronavirus-covid-19/poll-finding/kff-covid-19-vaccine-monitor-april-2021/

Week 32 Household Pulse Survey: June 9 – June 21 https://www.census.gov/data/tables/2021/demo/hhp/hhp32.html#tables

Safety and Efficacy of NVX-CoV2373 Covid-19 Vaccine https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2107659