Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Cranberries: Ένα φλυτζάνι την ημέρα βελτιώνει τη μνήμη ηλικιωμένων με άνοια

Οι υγιείς ηλικιωμένοι που καταναλώνουν συχνά Cranberries, έχουν καλύτερη μνήμη και εγκεφαλική λειτουργία και ταυτόχρονα χαμηλότερη χοληστερίνη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η κατανάλωση Cranberries μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη των ηλικιωμένων με άνοια;

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, διαπίστωσε ότι άτομα ηλικίας 50 – 80 ετών που έτρωγαν ένα φλιτζάνι φρέσκα Cranberries την ημέρα, για 12 εβδομάδες, είδαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη τους.  Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε αυξημένη ροή οξυγόνου και γλυκόζης σε σημαντικά μέρη του εγκεφάλου τους, που υποστηρίζουν τη μνήμη. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Δρ. David Vauzour, PhD, τα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ωστόσο, η μελέτη περιελάμβανε μόνο υγιείς ηλικιωμένους, επομένως, δεν είναι γνωστό εάν η επίδραση των Cranberries στην ενίσχυση της μνήμης λειτουργεί σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα μνήμης.

Τα Cranberries είναι πλούσια με μικροθρεπτικά συστατικά που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ιδιαίτερα ανθοκυανίνες και προανθοκυανιδίνες, που δίνουν στα μούρα το κόκκινο τους χρώμα και αποδεδειγμένα βελτιώνουν τις δεξιότητες της σκέψης. Παρόλα αυτά, προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού Cranberry δεν βελτίωσε τις δεξιότητες σκέψης.

Όπως υπογράμμισαν οι ερευνητές, ενώ η κατανάλωση χυμού Cranberry μπορεί να ωφελήσει την υγεία σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, πολλά προϊόντα περιέχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη ή αραιώνονται με πάρα πολύ με νερό, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες για να υπάρξει όφελος.

Στην παρούσα μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση cranberries για 12 εβδομάδες, βελτίωσε τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα μείωσε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης, που είναι γνωστό ότι προκαλεί συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Υποδηλώνοντας ότι τα cranberries μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, ανάμεσά τους και εκείνα του εγκέφαλου. (Απώλεια μνήμης: 12 αιτίες που σε κάνουν να ξεχνάς)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πιο πάνω ευρήματα θέτουν τα θεμέλια για μελλοντική έρευνα για τα cranberries και την υγεία του εγκεφάλου. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Vauzour, διευκρίνισε ότι οι ηλικιωμένοι κυρίως όσοι παίρνουν αραιωτικά αίματος θα πρεπει να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους και μετά να αρχίσουν να καταναλώνουν cranberries, διότι έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις. (Αντιπηκτικά αίματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λήψη τους)

Ο Zhaoping Li, MD, επικεφαλής του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του UCLA. ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, ξεκαθάρισε ότι δεν τον εξέπληξαν τα αποτελέσματα, νοουμένου ότι έχει ήδη αποδειχθεί ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε φαινολικές ενώσεις όπως τα μούρα και άλλα φρούτα, βελτιώνουν τη μνήμη, ειδικά την οπτική μνήμη. «Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε από την παρούσα μελέτη είναι ότι η κατανάλωση περισσότερων φυσικών τροφών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, προς αντικατάσταση των υπερεπεξεργασμένων τρόφιμων βελτιώνει τη συνολική υγεία, πέραν από τη μνήμη», υπογράμμισε. (Τι μας κάνει να ξεχνάμε; Οι διαφορετικές αιτίες της απώλειας μνήμης)

Η Heather Snyder, PhD, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αλτσχάιμερ, παρατηρώντας τα ευρήματα της μελέτης, τα χαρακτήρισε ευκαιρία για να ακολουθήσει κάποιος μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία μειώνει γενικά τον κίνδυνο γνωστικής μείωσης και άνοιας. Τόνισε όμως ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί (αποδεδειγμένα από κλινικές μελέτες) κανένα συστατικό που να προλαμβάνει ή να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. (Άνοια: Μύθοι και αλήθειες)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Can a Cup of Cranberries a Day Keep Dementia at Bay? https://www.webmd.com/diet/news/20220525/cup-of-cranberries-a-day-dementia

Chronic Consumption of Cranberries (Vaccinium macrocarpon) for 12 Weeks Improves Episodic Memory and Regional Brain Perfusion in Healthy Older Adults: A Randomised, Placebo-Controlled, Parallel-Groups Feasibility Study https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.849902/full

Cranberries https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cranberries

Cranberry Juice: Are There Health Benefits? https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cranberry-juice#1