Πρόληψη και θεραπεία

Δάγκωμα σκύλου: Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσετε;

Οι σκύλοι μπορούν να δαγκώσουν τους ανθρώπους για διάφορους λόγους, είτε γιατί φοβούνται, είτε γιατί πονάνε. Ανεξάρτητα όμως από τον λόγο, πρέπει να γνωρίζετε πώς θα περιθάλψετε το τραύμα, διότι αν παραμείνει χωρίς θεραπεία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σοβαρής ασθένειας. 

Πώς θα περιθάλψετε σωστά ένα τραύμα από δάγκωμα σκύλου;

Βεβαιωθείτε πρώτα ότι ο σκύλος που έκανε την επίθεση είναι ασφαλισμένος και ότι το άτομο που έχει δαγκωθεί έχει απομακρυνθεί από το ζώο. Ακολούθως συνεχίστε με πρώτες βοήθειες. Σημειώνεται ότι αν δεν μπορείτε να ασφαλίσετε τον σκύλο (ή αν συνεχίσει να επιτίθεται), θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την αστυνομία.

Η διαχείριση ενός δαγκώματος από σκύλο πρέπει πάντα να ξεκινά με την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων, ανάμεσά τους το θύμα, ο διασώστης και αν είναι δυνατόν και ο σκύλος. (Δάγκωμα ζώου: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Τα βήματα των πρώτων βοηθειών που πρέπει να ακολουθούνται μετά το δάγκωμα ενός σκύλου περιλαμβάνουν:

  • Μείνετε ασφαλείς: Εάν είστε διασώστης, προστατεύστε τον εαυτό σας από το αίμα του θύματος, μέσω του οποίου μεταδίδονται ασθένειες, φορώντας γάντια και μάσκα.
  • Σταματήστε την αιμορραγία: Ο έλεγχος της αιμορραγίας είναι πολύ σημαντικός. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα και ασκείστε πίεση στο σημείο του δαγκώματος. Φροντίστε η πετσέτα να είναι οπωσδήποτε καθαρή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μόλυνσης.
  • Καθαρίστε την πληγή: Μόλις ελεγχθεί η αιμορραγία, καθαρίστε την πληγή με σαπούνι και ζεστό νερό. Μην φοβάστε να καθαρίσετε την πληγή στο μέσα μέρος της. Φροντίστε να ξεπλύνετε όλο το σαπούνι καλά, διαφορετικά υπάρχει ενδεχόμενο ερεθισμού.
  • Καλύψτε την πληγή: Χρησιμοποιήστε έναν καθαρό, στεγνό επίδεσμο. Μπορείτε να βάλετε αντιβιοτική αλοιφή στην πληγή πριν την καλύψετε, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Εάν ο ασθενής έχει πολλαπλά τραύματα ή δαγκώματα στο πρόσωπο ή τα χέρια, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα. (Μπορούν τα σκυλιά να μειώσουν τις τάσεις αυτοκτονίας;)


Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Σε περίπτωση που το δάγκωμα του σκύλου έχει προκαλέσει πληγή στο δέρμα, επισκεφτείτε τον γιατρό σας μέσα σε διάστημα 24 ωρών για ιατρική περίθαλψη.

Επισκεφτείτε αμέσως τα επείγοντα εάν το δάγκωμα του σκύλου προκαλεί τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ερυθρότητα και πρήξιμο
  • Πύον που ρέει από την πληγή
  • Βαθιά ή μεγάλη πληγή, που φαίνεται το οστό ή ο μυς
  • Αιμορραγία που δεν σταματά μέσα σε λίγα λεπτά

Οι πληγές στο πρόσωπο ή τα χέρια θα πρέπει να ελέγχονται το συντομότερο δυνατό από γιατρό, λόγω αυξημένης πιθανότητας ουλών και απώλεια σημαντικών λειτουργιών.  

Πώς θεραπεύεται το τραύμα από δάγκωμα σκύλου;

Μόλις σταματήσει η αιμορραγία και η πληγή καθαριστεί και επιδεθεί, το ενδεχόμενο μόλυνσης και η πορεία του τραύματος, πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Ο γιατρός συνήθως συνταγογραφεί αντιβιοτικά, ειδικά εάν το τραύμα είναι βαθύ. Επίσης μπορεί να χρειαστεί εμβόλιο τετάνου, εάν το τελευταίο εμβόλιο του θύματος ήταν πριν από πέντε χρόνια.

Ανάλογα με το μέγεθος του δαγκώματος και το πού βρίσκεται στο σώμα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των μυών, των συνδέσμων ή του ιστού.

Οι επίδεσμοι πρέπει να αλλάζονται πολλές φορές την ημέρα μέχρι να επουλωθεί το τραύμα. Είναι επίσης σημαντικό να δίνεται προσοχή σε σημάδια μόλυνσης, όπως: