Υγεία Δέρματος

Δακτυλίτιδα (Μυκητίαση): 5 τρόποι να την αντιμετωπίσετε

Τι είναι η δακτυλίτιδα;

Η δακτυλίτιδα είναι μια κοινή μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος που συχνά προκαλεί συμπτώματα όπως εξανθήματα, φαγούρα και φολιδωτές πλάκες. Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του δέρματος ή των νυχιών.

Η δακτυλίτιδα μπορεί να αναφέρεται με διαφορετικά ονόματα ανάλογα με το μέρος του σώματος που προσβάλλει. Για παράδειγμα, η δακτυλίτιδα των ποδιών είναι συνήθως γνωστό ως “πόδι του αθλητή “.

Όλοι οι τύποι δακτυλίτιδας αντιμετωπίζονται με αντιμυκητιασικά φάρμακα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αντιμυκητιασικές κρέμες, σαμπουάν, πούδρες ή σπρέι που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή θα εξαφανίσουν τη μόλυνση μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Ορισμένα είδη δακτυλίτιδας μπορεί να απαιτούν συνταγογραφούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αλοιφών και δισκίων από το στόμα.

Ποια είναι η θεραπεία για κάθε έναν τύπο δακτυλίτιδας;

Πολλά είδη δακτυλίτιδας μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με μη συνταγογραφούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι δακτυλίτιδας απαιτούν συνταγογραφούμενα φάρμακα ή άλλα μέτρα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την εκκαθάριση της λοίμωξης.

 1. Δακτυλίτιδα στο σώμα, τα χέρια ή τα πόδια

Η δακτυλίτιδα του σώματος (tinea corporis), η δακτυλίτιδα των χεριών (tinea manuum) και η δακτυλίτιδα των ποδιών (tinea pedis) μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με αντιμυκητιασική λοσιόν, κρέμα ή πούδρα που μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο.

Τα μη συνταγογραφημένα αντιμυκητιασικά φάρμακα περιλαμβάνουν:

 • Κλοτριμαζόλη
 • Μικροναζόλη
 • Λαμισίλη (τερμπιναφίνη)

Χρησιμοποιήστε το αντιμυκητιασικό φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του προϊόντος ή του παρόχου σας υγειονομικής περίθαλψης.

Εάν η δακτυλίτιδα καλύπτει μεγάλη περιοχή του σώματός σας, μπορεί να χρειαστείτε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

 1. Κνησμός του γλουτού

Η δακτυλίτιδα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας (tinea cruris) μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με:

 • Εφαρμόζοντας μια μη συνταγογραφούμενη αντιμυκητιασική κρέμα, σπρέι ή πούδρα στην πληγείσα περιοχή δύο φορές την ημέρα για 10-14 ημέρες
 • Εφαρμόζοντας μια δροσερή κομπρέσα στη βουβωνική χώρα για μισή ώρα έως και έξι φορές την ημέρα
 • Πλύσιμο της προσβεβλημένης περιοχής του δέρματος και σχολαστικό στέγνωμά της

Εάν τα συμπτώματα της φαγούρας δεν υποχωρήσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο (γιατρό που ειδικεύεται στις δερματικές παθήσεις) ή σε άλλον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για άλλες επιλογές.

 1. Δακτυλίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους τύπους δακτυλίτιδας, η δακτυλίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis) αντιμετωπίζεται με συνταγογραφούμενα από το στόμα αντιμυκητιασικά φάρμακα για ένα έως τρεις μήνες. Τα αντιμυκητιασικά φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της δακτυλίτιδας στο τριχωτό της κεφαλής περιλαμβάνουν:

 • Griseofulvin
 • Lamisil (τερμπιναφίνη)
 • Ιτρακοναζόλη
 • Diflucan (φλουκοναζόλη)

Τα φάρμακα για τη δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να κυκλοφορούν σε μορφή δισκίων, καψουλών ή υγρών. Μπορεί επίσης να κυκλοφορούν σε μορφή κόκκων, τους οποίους μπορείτε να πασπαλίζετε σε μαλακά τρόφιμα όπως το γιαούρτι και στη συνέχεια να καταναλώνετε.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε ένα αντιμυκητιασικό σαμπουάν για να καθαρίσετε τη λοίμωξη. Μπορεί ακόμη και να συνιστάται σε όλα τα μέλη του νοικοκυριού σας να πλένουν τα μαλλιά τους με αντιμυκητιασικό σαμπουάν για να αποφύγετε να κολλήσετε δακτυλίτιδα.

 1. Δακτυλίτιδα στην περιοχή της γενειάδας

Η δακτυλίτιδα της γενειάδας ή tinea barbae, προσβάλλει τις τρίχες και τους θύλακες των τριχών στην ή γύρω από την περιοχή της γενειάδας και του μουστακιού. Η δακτυλίτιδα στη περιοχή της γενειάδας αντιμετωπίζεται με:

 • Συνταγογραφούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα
 • Αφαίρεση των μολυσμένων τριχών
 • Αφαίρεση του προσβεβλημένου ιστού για καλύτερη επούλωση (θα χρειαστεί να το κάνει δερματολόγος)
 1. Δακτυλίτιδα στα νύχια

Η δακτυλίτιδα των νυχιών των ποδιών ή των δακτύλων -που ονομάζεται επίσης tinea unguium ή ονυχομυκητίαση– είναι πιο αποτελεσματική όταν αντιμετωπίζεται νωρίς. Αυτό το είδος δακτυλίτιδας μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

 • Μια από του στόματος αγωγή τερμπιναφίνη διάρκειας έξι έως 12 εβδομάδων
 • Θεραπεία με λέιζερ
 • Αντιμυκητιασικό βερνίκι νυχιών
 • Χειρουργικός καθαρισμός νυχιών ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, αφαίρεση

Η δακτυλίτιδα δεν αποτελεί συνήθως σοβαρή κατάσταση υγείας και μπορεί ευτυχώς να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται στο σώμα. Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες από την αντιμυκητιασική θεραπεία. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να απαλλαγείτε από την δακτυλίτιδα. Η τήρηση του θεραπευτικού σας προγράμματος μακροπρόθεσμα είναι σημαντική για την επιτυχή επούλωση.

Ποιες είναι οι  επιπλοκές της δακτυλίτιδας;

Αν και σπάνιες, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές. Οι επιπλοκές της δακτυλίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Βακτηριακές λοιμώξεις από το ξύσιμο του μολυσμένου δέρματος
 • Σκουρόχρωμη ή ανοιχτόχρωμη όψη της (των) προσβεβλημένης(-ων) περιοχής(-ων) του δέρματος
 • Αναζωπύρωση άλλων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση
 • Ανάπτυξη εξανθήματος σε διαφορετικό σημείο του σώματος ως αλλεργική αντίδραση στη μυκητιασική λοίμωξη, γνωστή ως δερματοφυτική αντίδραση
 • Μια πιο σοβαρή μυκητιασική λοίμωξη γνωστή ως κοκκίωμα Majocchi

Είναι η δακτυλίτιδα μεταδοτική;

Η δακτυλίτιδα είναι μεταδοτική. Ο μύκητας που προκαλεί τη δακτυλίτιδα αναπτύσσεται συχνά σε υγρά, ζεστά περιβάλλοντα. Η λοίμωξη μεταδίδεται μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα με μολυσμένους ανθρώπους ή ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων ζώων. Μπορείτε επίσης να κολλήσετε δακτυλίτιδα μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα (όπως αντικείμενα όπως κοινόχρηστα ξυραφάκια, πετσέτες ή χτένες) ή επιφάνειες (όπως δημόσια ντους).

Μπορείτε να αποτρέψετε την προσβολή από δακτυλίτιδα ή τη μετάδοσή της σε άλλους με τα εξής:

 • Πλένετε και αλλάζετε συχνά τα ρούχα σας, ιδίως τα εσώρουχα και τις κάλτσες
 • Πλένετε τα χέρια σας μετά την επαφή με τα κατοικίδιά σας
 • Διατηρείτε το δέρμα και τα νύχια σας καθαρά και στεγνά
 • Φοράτε σαγιονάρες ή παπούτσια για ντους σε δημόσια αποδυτήρια και ντους
 • Να κάνετε ντους και να στεγνώνεστε καλά μετά από γυμναστική, χορό, αθλήματα ή κολύμπι
 • Φοράτε καλά προσαρμοσμένα παπούτσια

Συνοψίζοντάς η δακτυλίτιδα είναι ένας τύπος δερματικής λοίμωξης που προκαλείται από μύκητες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως κυκλικά εξανθήματα, καθώς και κνησμώδεις, ξηρές, παχιές ή φολιδωτές πλάκες στο δέρμα. Οι περισσότεροι τύποι δακτυλίτιδας, μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιμυκητιασική σκόνη, κρέμα ή σπρέι που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν έχετε μυκητιασική λοίμωξη στο τριχωτό της κεφαλής, στην περιοχή της γενειάδας ή στα νύχια σας, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε συνταγογραφούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε και άλλα θεραπευτικά μέτρα για να απομακρύνετε το δακτυλιοειδές σκουλήκι, ανάλογα με το σημείο του σώματος στο οποίο βρίσκεται. Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν τα συμπτώματα της δακτυλίτιδας δεν υποχωρούν ή επιδεινώνονται.