Πρόληψη και θεραπεία

Δείκτης μάζας σώματος: Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο διάγνωσης της παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία θεωρείται ανεπιθύμητη από πολλούς ανθρώπους, λόγω της αντίθεσής της με το κοινωνικό πρότυπο της αδύνατης σιλουέτας. Στην πραγματικότητα όμως, η παχυσαρκία δεν είναι απλώς ένα θέμα αισθητικής και τρόπου ζωής, αλλά μια πάθηση με σοβαρές συνέπειες για την υγεία ενός ατόμου.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), εδώ και πολλά χρόνια, χρησιμοποιείται ως κριτήριο για τον ορισμό ενός υγιούς βάρους και διάγνωση της παχυσαρκίας. Πρόσφατες συζητήσεις όμως έχουν φέρει στην επιφάνεια το θέμα της χρήσης του ΔΜΣ για τη διάγνωση της παχυσαρκίας, τονίζοντας την ανάγκη θέσπισης περιορισμών από την επιστημονική κοινότητα.

Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος;

Η ιδέα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Βέλγο ανθρωπολόγο και μαθηματικό Adolphe Quetelet, ως μια απλή παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο το βάρος των ανθρώπων αλλάζει ανάλογα με το ύψος κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Δεν δημιουργήθηκε ποτέ με την πρόθεση χρήσης του ως δείκτης υγείας. (Υπολογίστε τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας)

Ωστόσο, κατά τον 20ο αιώνα ο ΔΜΣ άρχισε να χρησιμοποιείται από τις ασφαλιστικές εταιρίες για τον προσδιορισμό της κατάστασης υγείας ενός ατόμου και από τότε καθιερώθηκε ανεπίσημα ως ένας δείκτης υγείας.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ορίζεται ως το βάρος ενός ατόμου σε κιλά διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα [βάρος σε κιλά/(ύψος σε μέτρα)2]. Ένας υψηλός ΔΜΣ μπορεί να υποδηλώνει μεγάλη ποσότητα σωματικού λίπους.

Για τον υπολογισμό του ΔΜΣ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αυτό.

  • Εάν ο ΔΜΣ είναι μικρότερος από 18,5, τότε το άτομο εμπίπτει στην κατηγορία των λιποβαρών
  • Εάν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ του 18,5 και 25, τότε το άτομο εμπίπτει στο εύρος του υγιούς βάρους
  • Εάν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ του 25 και 30, τότε το άτομο εμπίπτει στην κατηγορία των υπέρβαρων
  • Εάν ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος από 30, τότε το άτομο εμπίπτει στην κατηγορία της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία συχνά υποδιαιρείται σε επιμέρους κατηγορίες:

  • Κατηγορία 1: ΔΜΣ από 30 έως <35
  • Κατηγορία 2: ΔΜΣ από 35 έως <40
  • Κατηγορία 3: ΔΜΣ υψηλότερος από 40

Η παχυσαρκία κατηγορίας 3 χαρακτηρίζεται συνήθως ως «σοβαρή» παχυσαρκία.

Ο ΔΜΣ είναι ένα εργαλείο ελέγχου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για αυθαίρετα συμπεράσματα σχετικά με την υγεία ενός ατόμου ή το σωματικό του λίπος. Ένας εκπαιδευμένος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να αξιολογεί την κατάσταση υγείας ενός ανθρώπου με βάση διάφορες παραμέτρους.

Γιατί ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι κατάλληλο μέτρο για τη διάγνωση της παχυσαρκίας;

Ο ΔΜΣ είναι συνυφασμένος με διάφορες μορφές προκατάληψης, όπως η ηλικία, το φύλο, η καταγωγή, το βάρος, κλπ. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει πως ίσως είναι καιρός να καταργηθεί σταδιακά η χρήση του ως μέσω διάγνωσης της παχυσαρκίας.

Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο καθώς η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση πρόσφατα αναγνωρισμένη ως πάθηση και το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο για τη διάγνωσή της παραμένει ως τώρα ο ΔΜΣ. Εργαλεία όπως η περίμετρος της μέσης, η σύσταση του σώματος και η αξιολόγηση της μεταβολικής υγείας θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το ΔΜΣ στην αξιολόγηση της υγείας ενός ατόμου, καθώς η παχυσαρκία είναι κάτι περισσότερο από έναν αριθμό σε μια κλίμακα.

Η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση που μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από την κατάσταση του σωματικού βάρους ενός ατόμου και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, πέραν του ΔΜΣ, που καθορίζουν την κατάσταση υγείας ενός ατόμου. Επομένως, ο ΔΜΣ πρέπει να χρησιμοποιείται ως ένα εργαλείο για την περαιτέρω συζήτηση και διενέργεια εξετάσεων για τον προσδιορισμό της συνολικής υγείας ενός ατόμου.

Για παράδειγμα, ένα άτομο με υψηλότερο ΔΜΣ που ασκεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και δεν έχει μεταβολικές ασθένειες κινδυνεύει λιγότερο, σύμφωνα με μελέτες, από ένα άτομο με «φυσιολογικό» ΔΜΣ, αλλά με μεγάλη περιφέρεια μέσης και ανθυγιεινό τρόπο ζωής.