Μολυσματικές ασθένειες

Δείτε ποιοι επαγγελματίες διατρέχουν 52% υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από γρίπη ή/και κορωνοϊό

Η δουλειά ενός ανθρώπου μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης με γρίπη και το ενδεχόμενο εξάπλωσης άλλων μολυσματικών ασθενειών, όπως η COVID-19, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τι σχέση έχει η δουλειά με την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών;

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εργαζόμενοι είναι κατά 35% πιο πιθανόν να νοσήσουν με γρίπη, συγκριτικά με όσους δεν δουλεύουν. Ωστόσο, μια ανάλυση των ομοσπονδιακών δεδομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται σε ορισμένες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public of Economics, διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερες επαφές έχει ενας εργαζόμενος με άλλους ανθρώπους, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες που έχει να νοσήσει με γρίπη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα των πωλήσεων, διαπιστώθηκε ότι διατρέχουν 41% υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν, συγκριτικά με τους αγρότες, ενώ εκείνοι που εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας και σε κοινωνικές υπηρεσίες, διατρέχουν 52% υψηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με τους ανθρακωρύχους.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα λήφθηκαν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως η κατάσταση εμβολιασμού των συμμετεχόντων, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στην εταιρεία που δουλεύουν, το μέγεθος της εταιρείας και οι ώρες της εργασίας τους.

Οι ερευνητές, στο τέλος της μελέτης υπογράμμισαν ότι τα ευρήματα τους μπορούν να επηρεάσουν τις κυβερνητικές πολιτικές και τις ιδιωτικές εταιρείες σε διάφορα θέματα, όπως:

  • Ο σχεδιασμός και η διαχείριση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων
  • Οι πολιτικές σχετικά με τις άδειες ασθενείας
  • Οι πολιτικές που αφορούν την εξ΄αποστάσεως εργασία

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Dongya Koh, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας Sam M. Walton College of Business, ανέφερε ότι ελπίζει πως τα ευρήματα της μελέτης του θα φανούν χρήσιμα για την ανάπτυξη νέων πολιτικών αποφυγής της εξάπλωσης των μολυσματικών ασθενειών, όπως η γρίπη, σε χώρους εργασίας που ευνοούν την στενή επαφή των εργαζομένων και την εισπνοή μολυσματικών αναπνευστικών σταγονιδίων.

Όπως σημείωσε, τα ευρήματα της μελέτης του «ανοίγουν την πόρτα στην εύρεση μη φαρμακευτικών πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης της μετάδοσης των μολυσματικών ασθενειών στους χώρους εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλείς και κατά συνέπεια να μπορούν να είναι και πιο αποδοτικοί στην εργασία τους», καθώς, η υγεία των εργαζομένων συνεπάγεται και την «υγεία» της ίδιας της εταιρείας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved